Stiloul. Ştiaţi că…

0
1039

Primul stilou … cea mai timpurie consemnare a unui stilou datează din secolul al X-lea; cele mai folosite instrumente de scris cu cerneală înaintea secolului al XIX-lea, erau penele de gâscă.

primul stilouEi bine, în Europa secolului al XVII-lea ar fi existat o formă de stilou cu un rezervor de cerneală. O revistă de la acea vreme, “Deliciae Physico-Mathematicae”, relatează că inventatorul german, Daniel Schwenter, a descris un stilou realizat din două pene. O pană se folosea pentru depozitarea cernelii şi era ţinută în interiorul celeilalte pene.

Pe de altă parte, inventatorul Petrache Poenaru, a inventat primul stilou cu pompiţă.

Vâlcean la origine, el a primit un patent pentru invenţia lui pe data de 25 mai 1827, pe când era student la Paris. Pentru invenţia sa, românul a folosit un rezervor realizat din pană de lebădă. Nu în ultimul rând, Petrache Poenaru este şi primul român care a călătorit cu trenul, în 1830, în Anglia. A participat la inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, cea care lega oraşele Liverpool şi Manchester.

După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro Lewis Waterman a patentat primul stilou practic în 1884. El a preluat ideea lui Poenaru şi a realizat un stilou care se putea umple prin intermediul peniţei, producând şi un flux mai sigur de cerneală. Waterman s-a bucurat de un succes imens şi a rămas lider pe piaţa stilourilor până la începutul anilor 1920.

Mai departe în 1831, John Jacob Parker a patentat primul stilou cu auto-umplere. Cu toate acestea, primele modele de stilouri au fost afectate din cauza scurgerilor de cerneală; au altor eşecuri care le-au făcut greu de vândut.

Concluzionând, stiloul este un obiect pe care cu toţii îl folosim pentru a pune pe hârtie diferite idei iar în zilele noastre, este tratat, adesea, ca un obiect de lux şi, uneori, ca un simbol al poziţiei sociale.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.