Primăvara în gânduri frumoase – Reflecții, cugetări și versuri

0
2438

primăvara 2Primăvara în gânduri frumoase – Citate. Reflecții și cugetări. „Pot oare cuvintele să descrie mireasma suflării primăverii?” (Neltje Blanchan)

Avem primăveri din ce în ce mai capricioase, schimbătoare, primăveri cu personalitate, ca să folosesc un cuvânt din altă sferă semantică, perfect aplicabil pentru a crea o metaforă… „Primăvara e acea perioadă a anului când la soare e vară, iar la umbră e iarnă” (Charles Dickens). Dincolo de vremea schimbătoare, care se va transforma foarte curând în vreme de vară, eu cred că primăvara este o atitudine, o emoție ce te cuprinde de fiecare dată când treci pe lângă copaci în floare sau pe lângă un necunoscut care-ți zâmbește.

E trist că ne grăbim, că nu mai gustăm momentele pe măsură ce vin. E trist că vrem ca zilele să treacă din ce în ce mai repede, ca apoi să ne plângem că a zburat timpul. E trist că nu ne mai aplecăm să simțim parfumul florilor, că nu ne mai desfătăm privirea cu coloritul naturii, că nu mai ascultăm păsările și nu le mai chemăm cu liniștea din noi. Care liniște? Suntem grăbiți, agitați, îi zorim și pe cei din jur, născând conflicte. „Multitasking” și „fast forward” nu duc niciunde decât la haos mental. Ia-ți clipe de respiro, „con calma”, cum spune un refren la modă, caută să vezi, nu doar să-ți treci privirea peste…

Primăvara este ceea ce ai în suflet când viața îți este împlinită, când ai motive de bucurie, când iubești, când ești pe frecvența semenilor tăi și primești ce au zilele mai frumos de oferit. Artiștii și scriitorii au imortalizat primăvara, cu toată bogăția ei de culori și senzații, în opere care au dăinuit în timp. Iată câteva dintre cele mai frumoase gânduri asociate acestui minunat anotimp.

Primăvara în gânduri frumoase

„Primăvara s-a întors. Pământul este precum un copil care știe poezii.” (Rainer Maria Rilke – poet german)

„Ziua în care Dumnezeu a creat speranța a fost probabil și cea în care a zămislit primăvara.” (Bern Williams – filosof englez)

„Poți tăia toate florile, dar nu poți opri primăvara să vină.” (Pablo Neruda – poet chilian)

„O să-ți aduc din munți flori vesele și campanule, negre alune și coșuri de nuiele pline de săruturi.
Vreau să fac cu tine ce face primăvara cu cireșii…” (Pablo Neruda)

„Este un lucru atât de mic să te fi bucurat de soare, să fi trăit lumina primăvara, să fi iubit, să fi gândit, să fi făcut.” (Matthew Arnold – poet englez)

„Nu iubi primăvara, ci înfățișarea unei anumite flori în care primăvara s-a închis. Nu iubi dragostea, ci pe cel în care s-a întrupat dragostea.” (Antoine de Saint Exupery – scriitor francez)

„A cunoaște. A iubi.
înc-o dată, iar și iară,
a cunoaște-nseamnă iarnă,
a iubi e primăvară.” (Lucian Blaga)

primăvara 2

O viață fără dragoste este asemenea unui an fără primăvară (proverb suedez)

„Dacă nu ar fi iarnă, atunci primăvara nu ar fi atât de plăcută. Dacă nu am da de greu din când în când, atunci nu am aprecia prosperitatea.” (Anne Bradstreet – poetă britanică)

„Fiecare primăvară este unica primăvară – o uluire perpetuă.” (Ellis Peters – autoare britanică)

„Primăvara este un tandru și sălbatic mister.” (Victor Hugo – scriitor francez)

„E soarele biruitor. Cireșii
Au ridicat, învinși, steag alb în vânt.
Livezile își numără plăieșii.
Un cuc dictează pacea pe pământ…

Lumină pretutindeni! Primăvară
Și verde proaspăt ca un suflet nou
Și mieii albi ca merii albi din țară
Și pacea-n gânduri vechi și-n graiul nou.” (Ion Pillat)

Citiți și IKIGAI – Geniile nu se nasc, geniile se creează – Secretele filosofiei japoneze.

Primăvara – o experiență a imortalității (Henry D. Thoreau)

„Este febra primăverii. Acesta îi este numele. Iar atunci când te cuprinde, îți dorești, nu știi, de fapt, ce îți dorești, însă simți pur și simplu o durere în inimă, iar lucrul acesta ți-l dorești.” (Mark Twain – scriitor american)

„Existăm nu pentru a pălăvrăgi despre absurditatea lumii, ci pentru a ne da o justificare. Și uneori este de ajuns duioșia unui cer de primăvară ca să ne reamintească acest lucru.” (Octavian Paler)

„Vine primăvara? Ce este primăvara? Este soarele strălucind peste ploaie și ploaia căzând peste razele soarelui.” (Frances Eliza Hodgson Burnett – scriitoare britanică)

Și era ploaie cu senin
Senin cu ploaie, 

Salcâmii ramurile-nchin
Și le îndoaie.

Acuma tot ei înfloresc
De primăvară
Și-un dulce miros răspândesc
În dalba sară.

Și-n haină albă tu apari
Cu pasuri line
Și numai ochii tăi cei mari
Privesc la mine.

Atât de dulce și de plin,
Cu-așa văpaie,
Ah, era ploaie cu senin
Senin cu ploaie. (Mihai Eminescu)

„Primăvara este când îți vine să fluieri chiar dacă pantofii îți sunt plini de noroi.” (Doug Larson – jurnalist american)

„Un optimist este personificarea umană a primăverii.” (Susan J. Bissonette)

„A trecut o ploaie de primăvară și s-a țesut în zare brâul sfânt de mătase al curcubeului, cu el îmi încing mijlocul și mă duc.” (Ionel Teodoreanu)

Mihaela Mușetescu

Citiți și Primăvara în poezia lui George Bacovia – „Verde crud, verde crud…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.