Prietenii sunt incredibil de apropiaţi din punct de vedere genetic

0
171

rkgnarnaul-1999660Oamenii au tendinţa de a-şi alege prieteni care le sunt apropiaţi genetic, într-o asemenea măsură încât persoanele din acelaşi cerc social pot fi la fel de apropiate din acest punct de vedere ca verişorii de gradul al patrulea,

Potrivit unui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), indivizii aparţinând aceluiaşi cerc social au în comun circa 1% din totalul genelor, iar acest procent este mult mai mare decât în cazul persoanelor care nu au legături de prietenie între ele.

Acest procent de similarităţi genetice „este la acelaşi nivel cu acela al verişorilor de gradul al patrulea”, au subliniat autorii studiului.

Chiar dacă genele comune reprezintă doar 1% şi procentul pare foarte mic, „pentru geneticieni, este o cifră semnificativă”, a explicat unul dintre autorii studiului, Nicholas Christakis, profesor de sociologie, biologie a evoluţiei şi medicină la Universitatea Yale.

„Într-o anumită manieră, reuşim, dintr-o mulţime de posibilităţi, să îi alegem ca prieteni pe oamenii care seamănă cu familia noastră”, a adăugat el.

Cercetătorii americani au explicat că, potrivit datelor, legăturile genetice dintre prieteni sunt mai puternice decât cele pe care specialiştii s-ar aştepta să le găsească între persoanele care au strămoşi comuni sau la oamenii care se înconjoară de indivizi din acelaşi grup etnic ca şi ei.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.