Prietenie, speranță, iubire … minune?

0
781
IubireaLuna lui Făurar este, din principiul nostru, perioada dedicată marilor sărbători dedicate îndrăgostiților, evenimente pline de iubire și căldură.

Referindu-mă la Valentine’s Day și Dragobetele nostru românesc, Biserica Ortodoxă a luat act de împotrivire asupra acestor manifestări (devenite deja sărbători comerciale). Oricum, făcând un pic haz de necaz, ultima glumă privind Sfântul Valentin a fost aceea că Ziua Îndrăgostiților a căzut odată cu Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă.

Noi, tinerii, percepem încă diferit sentimentul acesta divin, iubirea.

De ce divin? Am auzit cândva că noi, teologii, nu trebuie să vorbim despre Dumnezeu cu cei ce îL urăsc sau nu cred în El, ci să vorbim despre iubire. De ce? Pentru că ”Dumnezeu este iubire” (I Ioan 4:8) conform Sfântului Ioan Evanghelistul. Iubirea este un sentiment divin pentru că izvorăște de la Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae definea Sfânta Treime drept ”structura supremei iubiri”. Observați cu ce sentiment ne hrănim noi?  Iubirea o găsim peste tot, în ființa noastră, în Sfântul Potir, oriunde!

Noi, tinerii, iubim iubirea!

Simțim acest sentiment la un nivel absolut! Totul începe cu o prietenie curată, ne hrănim cu speranță și suntem pasibili de o iubire nemaivăzută…și nu ne trebuie nici o sărbătoare inventată pentru a declara ceea ce noi trăim! Avem nevoie de rafinament, de eleganță.

”Trebuie să trăieşti foarte delicat, că altfel nu are niciun haz” afirma Oana Pellea. Foarte adevărat! Delicatețea și gingășia rămân câteva calități nealterate ale dragostei. Și eleganța…da, Ortodoxia este elegantă. Ați observat mereu când la marile evenimente și gale, unde se oferă premii și distincții, prezentatorul este îmbrăcat într-un costum negru și cămașă albă, cea mai elegantă vestimentație. Așa și mirele la nuntă, poartă o vestimentație neagră și albă. Așa și preotul. Părintele poartă reverenda neagră, având gulerul alb. Tot ce înseamnă ortodox presupune rafinament, stil, eleganță.

Desigur, iubirea ce o exprimăm se poate rezuma și într-un sens creștin… Se poate rezuma în părtășia ce o avem cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge al Mântuitorului Hristos.

Dragostea ce o primești de la Hristos prin Cuminecare simbolizează cea mai sinceră declarație de iubirea necondiționată pe care Dumnezeu ți-o oferă! Toate aceste lucruri sunt sintetizate într-un singur cuvânt: minune! Nu oricum poți primi sau dărui iubire, decât având dragoste!

Bunăoară, acest lucru l-am aflat recent, pe propria piele, într-un context destul de tensionant: După o perioadă lungă de timp, o bună prietenă refuza-se să discute cu mine, dintr-un nici un motiv. Rămăsesem îngrijorat, panicat, neștiind ce să fac. Într-o zi, primesc mesaj precum că ea vrea să ne întâlnim și stând nițel pe gânduri, am acceptat.

Eram nervos și supărat, însă foarte curios și puțin nerăbdător. M-am întâlnit cu ea, am văzut-o dar nu am ochii din pământ. Ea m-a luat în brațe. Am încremenit! Toată ura și răutatea ce am acumultat-o de-a lungul timpului s-a transformat în iubire. Dintr-un om mânios și panicat am devenit un om calm și plin de bucurie, pentru că am primit iubire. Mulțumindu-i din suflet, astăzi am aflat ce înseamnă să primești dragoste și să oferi iubire.

Niciodată nu o să înțelegem pe deplin această trăire, duhovnicească de altfel, pentru că iubirea izvorăște de la Dumnezeu; însă trebuie să iubim ca să îl cunoaștem pe Dumnezeu. Iubește Biserica, părinții, familia, prietena, soția, amicii și dușmanii și așa îl vei iubi pe Hristos iar El te va iubi pe tine.

Flavius-Stefan Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here