Condimente – proprietăți, beneficii pentru sănătate și preparate culinare
BUSUIOC
Ocimum basilicum
Considerat de indieni o plantă sfântă, busuiocul intră în componența unor rețete clasice de preparate alimentare, dar și a ceaiurilor sau a altor rețete naturiste pentru menținerea sănătății. El conține vitamine, minerale, taninuri, flavonoide, fitosteroli, uleiuri eterice, care relaxează trupul și psihicul.
Este o plantă care poate fi crescută în ghiveci, pe balcon, asta dacă nu ai plăcutul privilegiu de a locui la casă, cu grădină, pentru a-l cultiva lângă alte plante. Ce acțiuni benefice are? Multiple, printre care: este calmant al durerilor de cap, ameliorează stările de nervozitate, anxietate și depresie, elimină convulsiile gastrointestinale, înlătură problemele respiratorii, dizolvă mucusul, calmează iritațiile sau calmează durerile provocate de inflamații, este vermifug, are proprietăți antibacteriene. Cum trebuie folosit busuiocul? Frunzele trebuie rupte exact înainte de a fi folosite.
CIMBRU – preparate aromate
Satureja hortensis
Cimbrul merge bine cu fasole, mazăre, linte, tocănițe, gulașuri și alte mâncăruri gătite, carene de porc, de vită sau de miel. Cimbrul este antibacterian, fiind numit „antibioticul săracului”. Are, de asemenea, proprietăți expectorante, hepatoprotectoare, antiseptice pulmonare, sedative, diuretice.
Planta stimulează procesele biliare, dizolvă mucusul din căile respiratorii, împiedică dezvoltarea unor microorganisme, stimulează procesele biliare, crește apetitul sexual, fortifică stomacul și stimulează pofta de mâncare, stimulează memoria, este recomandat în reumatism, artrită, sciatică, are efect curativ în afecțiuni ale aparatului respirator. Cimbrul conține uleiuri eterice, principii amare, mucilagii, flavonoide, taninuri, steroli, acizi organici, săruri minerale. Cu cimbru se poate aromatiza uleiul de gătit, prin adăugarea câtorva crenguțe proaspete în ulei de măsline pentru două săptămâni.
TARHON – stimulează pofta de mâncare
Artemisia dracunculus
Mulți îl știu decât ca plantă aromatică, dar tarhonul are și alte proprietăți, în special terapeutice, care-l recomandă drept plantă medicinală excelentă pentru prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni. Există mai multe tipuri de tarhon, însă toate au în compoziție vitamina A, vitamina C, flavonoide, taninuri, principii amare, cumarine, minerale. Este un bun stimulant pentru digestie și creșterea poftei de mâncare, are efecte antimicrobiene, reglează menstruația, are efect împotriva micozelor. Tarhonul se pune la uscat sau se păstrează în oțet.
FENICUL – bucătăria mediteraneană
Foeniculum vulgare
Fenicului este o plantă aromatică, un condiment, dar și o legumă folosită foarte des în bucătăria mediteraneană (la pâine, la conserve, la cârnați etc.).
În fitoterapie se utilizează semințele, care sunt indicate pentru afecțiunile căilor respiratorii, în tulburări digestive, cu proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, anticonvulsive. Ele ajută, de asemenea la normalizarea colesterolului și ameliorează convulsiile din zona gastrointestinală. Feniculul conține ulei eteric, ulei gras, acizi fenolici, flavonoide, steroli, componente ce îl recomandă în tratarea tusei, bronșitei, astmului. Semințele de tarhon capătă un gust bun dacă sunt prăjite pentru scurt timp într-o tigaie fără grăsime. Cu tulpini proaspete de fenicul se aromatizează uleiul sau oțetul.
CUIȘOARE – tonic digestiv
Syzygium aromaticum
Cuișoarele reprezintă mugurii uscați ai arborelui de cuișoare Eugenia caryophyllata din familia Myrtaceae. În fitoterapie, cuișoarele sunt recomandate ca tonice intestinale, stimulante pentru apetit, calmează durerile dentare, ameliorează afecțiunile căilor respiratorii. Au proprietăți antimicrobiene atât asupra bacteriilor intestinale, cât și împotriva paraziților.
Este un bun antimicotic, iar studii recente le susțin eficiența în disfuncții ca hepatita C sau herpes. Componente chimice: polizaharide, ulei volatil, flavonoide, taninuri, acizi fenolici etc.. Cuișoarele sunt bune dacă sunt uleioase la atingere. Cuișoarele sunt condimente ce dau savoare unor preparate ca – mâncare cu varză, vânat, compoturi.
„Grădina mea e luminată de plantele pe care mi le-ai dăruit. Prietenia ta e o floare.” (Helen Exley)
Te invit să citești și Plante aromatice – Iarba de smirnă.
Mihaela Mușetescu