Premiul Nobel 2013 pentru Fiziologie şi Medicină a fost câştigat de doi americani şi un german

0
124

premiul nobel 2013Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost câştigat în 2013 de doi americani, James Rothman şi Randy Shekman, şi de germanul Thomas Sudhof, a anunţat luni Goran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, citat de AFP şi AP.

Cei trei au fost răsplătiţi pentru descoperirile în domeniul sistemului de transport în interiorul celulei, pentru ca ‘substanţele să fie transportate unde trebuie în celulă, la momentul potrivit’, a arătat Comitetul Nobel.

Cei trei cercetători au câştigat prestigiosul premiu pentru descoperiri cu privire la modul controlat în care hormonii, enzimele dar şi alte substanţe sunt transportate în mediul intracelular.

Acest sistem de control al transportului menţine activităţile intracelulare în ordine şi i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine o serie de maladii printre care diabetul şi afecţiuni ale sistemului imunitar, conform Comitetului Nobel.

Aceste descoperiri i-au ajutat pe medici să poată diagnostica o formă severă de epilepsie şi maladii care ţin de imunodeficienţă, a precizat secretarul Comitetului Nobel, Goran Hansson. În viitor, oamenii de ştiinţă speră că aceste studii să ducă la apariţia unor medicamente eficiente împotriva tipurilor mai comune de epilepsie, diabet, dar şi împotriva altor maladii metabolice, a mai precizat el.

James Rothman, 62 de ani, este profesor la Universitatea Yale, în timp ce Randy Schekman, 64 de ani, este profesor la Universitatea California din Berkeley. Thomas Suedhof, 57 de ani, s-a alăturat Universităţii Stanford în 2008.

Schekman a declarat că a fost trezit la ora 1 dimineaţa, la reşedinţa sa din California, de către preşedintele Comisiei Nobel, pe când încerca să se refacă după o o călătorie în Germania din care s-a întors cu o noapte înainte de anunţarea premiilor.
‘Nu aveam mintea prea limpede şi nu am reuşit să spun nimic mai elegant’, s-a destăinuit el agenţiei americane de presă. ‘Tot ce am putut spune a fost ‘Dumnezeule!’ şi atât’. El a mai precizat că acest premiu reprezintă o extraordinară recunoaştere a activităţii sale şi a studenţilor săi.

‘L-am sunat pe administratorul laboratorului meu şi l-am rugat să se ducă să cumpere câteva sticle de şampanie pentru a putea sărbători alături de colegi’, a mai precizat el.
Cei trei cercetători care au primit Premiul Nobel au studiat traficul vezicular – sistemul de transport al celulelor – contribuind la înţelegerea modului în care substanţele sunt transportate acolo unde trebuie în celulă, la momentul potrivit. Veziculele sunt mici bule care transportă substanţe în interiorul celulelor.

‘Să ne imaginăm sute de mii de persoane care călătoresc pe sute de kilometri de străzi; cum vor găsi drumul corect? Unde se va opri autobuzul şi-şi va deschide uşile pentru ca pasagerii să poată să coboare?’, a mai comentat Goran Hansson. ‘În celulă se manifestă probleme similare pentru a identifica drumul corect între diferite organite şi spre exteriorul celulei’, a adăugat el.

În anii ’70 Schekman a descoperit un set de gene necesare pentru realizarea transportului vezicular, în timp ce Rothman a explicat în anii ’80 – ’90 felul în care proteinele se prind de membranele lor ţintă la fel ca un fermoar. De asemenea, în anii ’90, Suedhof a descoperit modul în care veziculele îşi descarcă cu precizie încărcătura transportată.

‘Aceste descoperiri nu s-au făcut peste noapte. Majoritatea lor au fost realizate de-a lungul multor ani de studii, dacă nu chiar decade’, a declarat Rothman pentru Associated Press.
Rothman şi Schekman au câştigat în 2002 premiul Albert Lasker Basic Medical Research pentru activitatea lor în acest domeniu – premiu care este deseori considerat un precursor al Nobelului.

Premiul Nobel pentru Medicină a deschis luni săptămâna Nobel.

El va fi urmat de premiile pentru fizică, chimie, literatură, pace şi economie. Fiecare dintre premii este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,2 milioane de dolari.
Înfiinţate de industriaşul şi inventatorul suedez Alfred Nobel, Premiile Nobel au fost înmânate de comitete speciale din Stockholm şi Oslo începând cu anul 1901. Laureaţii vor intra în posesia premiilor la data de 10 decembrie, dată în care este comemorată moartea lui Alfred Nobel, survenită în 1896.
Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat anul trecut de britanicul John Gurdon şi de japonezul Shinya Yamanaka pentru contribuţia lor la evoluţia ştiinţei despre celulele stem.

Sursa: AGERPRES

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.