Premieră: Orchestra Română de Tineret concertează la Sala Filarmonicii din Berlin

0
373
Orchestra Română de TineretOrchestra Română de Tineret va concerta marțea viitoare, în premieră pentru o orchestră din România, în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare al Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR).

Ediția din acest an a Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, prilej cu care organizatorii au selecționat cele mai bune șase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continentul american — orchestra SUA, una din Asia — aceea a Chinei și patru din Europa — ansamblurile României, Franței, Germaniei și Rusiei.

De asemenea, sâmbătă, 21 iunie, la ora 19.00, la Sala Radio, și duminică, 22 iunie, la ora 11.00, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, va concerta în avanpremiera turneului extraordinar de la Berlin.

Programul cuprinde cele Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, „Rapsodia spaniolă” de Ravel, Dansul celor șapte voaluri din opera „Salomea” de Richard Strauss și simfonia „Patetica” de Ceaikovski.

Participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul European de orchestre de Tineret de la Berlin — Young Euro Classics este sprijinită și de ICR și promovată de ICR Berlin.

Orchestra Română de Tineret, prima orchestră simfonică de tineret din România, a luat ființă la Sinaia, în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației „Prietenii muzicii — Serafim Antropov”.

Membrii săi, marea majoritate au vârste cuprinse între 18 și 28 de ani.

Ei sunt selectați dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel național. Pregătirea tehnică și artistică le este asigurată de la înființare de maestrul Cristian Mandeal.

Concertele susținute anual între 2008 și 2013 în cadrul Festivalului Internațional „Enescu și muzica lumii” la Sinaia, Bușteni, Sibiu, Brașov și București, aparițiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours și Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, au fost foarte apreciate de public și elogiate de critică.

Renumele orchestrei a fost consolidat de prezența la Festivalul Internațional „George Enescu” din 2011 și 2013 iar în noiembrie 2011 Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras).

Începând din 2012, a fost invitată să concerteze pe scene prestigioase din Franța, Germania și Italia. Din 2014, activitatea orchestrei este coordonată de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.