Premieră naţională, la Teatrul „Regina Maria”din Oradea: O incursiune în viaţa unui om integru

0
165

downloadTeatrul „Regina Maria” din Oradea, prin trupa „Iosif Vulcan” (secţia română), va prezenta duminică, de 1 martie, în premieră naţională, spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, de Dennis Kelly, în regia lui Bobi Pricop. Spectacolul va avea loc în sala mare a teatrului, cu publicul pe scenă şi durează o oră şi 45 de minute, fără pauză.

„Este pentru prima dată când se montează acest text în România. Este un text contemporan, din 2013, iar spectacolul a avut premiera în acelaşi an, la Royal Court Theatre din Londra, în regia lui Vicky Featherstone. Regizorul Bobi Pricop este pentru prima dată în această calitate la Oradea, dar este cunoscut publicului orădean pentru că a participat la ultimele trei ediţii de festival (FITO – n.r.), fiind recompensat cu numeroase premii”, a declarat, pentru Agerpres, Ioana Ştef, secretar literar la Teatrul Regina Maria.

Piesa „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” (prenumele e pronunţat George, dar scris Gorge pentru că aşa a dorit autorul – n.r.) ridică o problemă legată de moralitate, extrem de relevantă în contextul politico-social autohton şi nu numai.

„Într-un sistem capitalist dur şi necruţător, în care bogăţia şi puterea sunt la mare preţ, iar lăcomia este ridicată la rang de valoare şi recompensată, începe să se contureze din ce în ce mai clar ideea că bunătatea ar putea fi de fapt laşitate. Piesa ne propune o incursiune în viaţa unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt”, a precizat regizorul.

Atât Bobi Pricop, cât şi scenograful spectacolului, Irina Moscu, se află la prima colaborare cu Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Ilustraţia muzicală live va fi asigurată de Alex Szuz. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Mihaela Gherdan, Richard Balint, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu, Eugen Neag şi Alin Stanciu.

Născut în 1970, Dennis Kelly este un important dramaturg şi scenarist englez, cunoscut pentru colaborarea fructuoasă la musicalul „Matilda” (recompensat cu patru premii Tony în 2013), dar şi pentru o serie de piese de teatru provocatoare, care au generat mult interes nu doar în ţara natală, dar şi în lume. Prima lui piesă, „Debris” (2003), începea cu scena terifiantă a unui tată care se crucifică în propria-i casă; în „Osama The Hero” (2004-2005) ilustra cum un climat de teroare îi poate transforma pe cei din jur în torţionari; în „The Gods Weep” (2010) îl distribuie pe Regele Lear în rolul unui şef fără scrupule al unei multinaţionale.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.