Predicțiile făcute de Isaac Asimov în urmă cu 50 de ani s-au adeverit în mare parte

0
276

Isaac-Asimov-800x480Isaac Asimov, unul dintre marii scriitori ai secolului XX, este celebru pentru că și-a imaginat tot felul de tehnologii, civilizații și, per total, o dezvoltare pe multe secole a omenirii.

Într-un articol publicat pe 16 august 1964 în „The New York Times“, Asimov încerca să prevadă ce vom avea noi în 2014. În zorii lui 2015 scrierile lui ne arată că se poate să fi supraestimat omenirea. În cărţile sale, roboţii inteligenţi şi călătoriile interstelare sunt elemente esenţiale, dar se pare ca la acest capitol omenirea mai are mult de lucru.

Comunicațiile vor deveni audio-video, iar oamenii îi vor vedea pe interlocutorii cu care vorbesc la telefon. Ecranul nu va fi folosit doar pentru a vedea imagini, dar și pentru a studia documente și fotografii și pentru a citi cărți – Putem vedea că Isaac Asimov a descris în 1964 aplicații de tip Skype și FaceTime, precum și deviceuri cu touchscreen precum smartphone-uri și tablete.

Vor fi depuse multe eforturi pentru a crea vehicule cu „inteligență robotică”, ce vor putea ajunge singure la anumite destinații – Companii precum Google nu doar că lucrează deja la mașini inteligente, ci au obținut rezultate uimitoare.

„Roboţii nu vor nici prea buni, nici prea populari până în 2014, dar ei vor exista. Dacă maşinile de calcul sunt atât de inteligente astăzi (n.r.: cu referire la computerele IBM care traduceau din rusă în engleză), atunci ce nu s-ar putea face în 50 de ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboţi“, scria Isaac Asimov în articolul pentru NY Times, citat de playtech.ro, cu referire la dezvoltarea roboţilor. „Creiere“ mici avem deja în fiecare smartphone folosit.

Tot roboţi ar fi şi în bucătărie, sau sisteme complexe care să îţi asigure mesele zilei, deşi a spus că nici până în 2014 nu va dispărea preparea mâncării de către oameni. „Micul dejun va fi «comandat» cu o seară înainte pentru a fi gata la o anumită oră în dimineaţa respectivă din mâncare semipreparată care va fi păstrată în frigider până când va fi gata pentru procesare“, descria Asimov viața culinară a oamenilor. Asta s-ar putea extinde şi la mâncarea creată cu imprimantele 3D, acestea sunt în lucru acum şi până în 2020 ar putea livra după cum intuia Asimov. Deocamdată sunt însă experimente și atât, scrie playtech.ro.

La capitolul surse de lumină se pare ca Asimov a fost prea optimist în predicții: „Până în 2014, panourile electroluminescente vor fi tot mai folosite. Tavanele şi pereţii vor emite o lumină slabă şi într-o varietate de culori care se vor schimba la o atingere de buton“.

E corect însă să spunem că deși încă nu exită panouri electroluminescente, avem LED-uri care consumă mai puţină energie şi cele mai multe ecrane pentru dispozitive mobile folosesc tehnologia AMOLED.

„Opacitatea ferestrelor se va schimba automat în funcţie de intensitatea luminii care trece prin ele“, mai prevedea Asimov pentru 2014. Acest concept s-ar putea materializa mai repede decât cel cu panourile. Totuși, abia a fost scos din uz becul clasic, mare consumator de energie, spun experții.

În ceea ce privește munca, Isaac Asimov și-a exprimat convingerea că cele de rutină nu vor mai fi îndeplinite de către oameni: „În 2014, maşinăriile vor putea fi capabile să facă mare parte din slujbele care implică rutină. Omenirea va avea astfel o cursă a înarmării cu maşinării bune. Dar asta va avea consecinţe asupra sănătăţii psihice, astfel că îndrăznesc să spun că psihiatria va fi cea mai importantă specializare medicală“. În fapt, el a și creat o specializare pornind de la psihologie: psihoistorie. Ea le permite oamenilor să prevadă cum se vor desfășura lucrurilor într-o manieră similară conceptului Big Data din prezent.

Asimov a mai spus că populația lumii va ajunge, până în 2015, la 6,5 miliarde de oameni, dar sunt peste 7 miliarde. În finalul predicțiilor sale din 16 august 1964 , publicate de „The New York Times, el a identificat o specializare a oamenilor:„Cei care se vor putea specializa în lucruri care necesită creativitate vor fi un soi de elită a omenirii, pentru că ei vor face mai mult decât să servească o maşinărie“.

Toate predicțiile făcute de Isaac Asimov în 1964 despre anul 2014 pot di văzute AICI.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.