Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, o zi care prevestește Învierea lui Hristos, un Paște anticipat

0
259

imageResize (2)Duminica Intrării Domnului în Ierusalim este o zi care prevestește Învierea lui Hristos, ea este oarecum un Paște anticipat, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în predica rostită la Catedrala Patriarhală la slujba dedicată acestei sărbători.

„Duminica Intrării Domnului în Ierusalim este o zi care prevestește Învierea lui Hristos, ea este oarecum un Paște anticipat, o arvună a biruinței asupra morții, asupra păcatului, asupra răutății oamenilor, o biruință a iubirii milostive a lui Hristos Dumnezeu, iubire mai tare decât orice ură și invidie, decât orice trădare și lașitate, decât orice lăcomie de bani și de putere lumească trecătoare”, a spus patriarhul.

Întâistătătorul BOR a afirmat că Intrarea Domnului în Ierusalim semnifică, în primul rând,”biruința asupra morții lui Lazăr și anticiparea biruinței Mântuitorului asupra propriei sale morți, Intrarea în Ierusalimul pământesc fiind și prefigurarea Intrării sale ca om în Ierusalimul ceresc”. Potrivit acestuia, sărbătoarea face trecerea de la postul cel de 40 de zile al Sfintelor Paști la intrarea în săptămâna Sfintelor Patimi ale lui Hristos, care este o perioadă de pregătire duhovnicească legată mai direct de taina Crucii și Învierii Domnului, un timp mai sfânt și mai sfințitor, pentru că este timpul unei participări mistice sau tainice la sfintele și mântuitoarele pătimiri ale lui Hristos.

Crenguțele înverzite și florile, care reprezintă aducerea aminte a evenimentului care s-a petrecut cu aproape 2.000 de ani în urmă, sunt și simbolul virtuților adunate în timpul Postului Sfintelor Paști.

„Florile pe care le purtăm în mână în Duminica Floriilor reprezintă florile virtuților adunate în timpul Postului și anume: lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive și darnice, curăția minții dobândită prin pocăință, sfințirea sufletului și trupului dobândită prin spovedanie și împărtășanie mai deasă, pe scurt florile iubirii sfinte față de Dumnezeu și față de semeni, aduse ca daruri în ogorul sfânt al Bisericii Drept Măritoare”, a spus Patriarhul Daniel.

Cu prilejul Floriilor, patriarhul a adresat urări de pace și bucurie, de sănătate și mântuire cu mulți și binecuvântați ani tuturor celor care poartă numele de flori.

Credincioșii ortodocși sărbătoresc, duminică, Floriile, zi care amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni cu ramuri de finic.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.