Povestire cu tâlc: ”Hoțul cel sfânt”

0
121
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

hotulÎntr-o obște oarecare, clericii se pregăteau să oficieze Sfânta Liturghie și, în timp ce diaconii au intrat în altar să se îmbrace cu veșmintele preoțești, au constat că lipsea unul. Au făcut cercetări dar, deoarece nu au găsit nimic, au adus la cunoștință starețului.

Acesta le spune: ”Mai căutați o dată”. Din moment ce nu s-a găsit nici atunci, avva se mânie pentru lucrul necuviincios ce se întâmplase și spuse: ”Trăim împreună cu hoți. Dar martor îmi este Dumnezeu, nu se va oficia Sfânta Liturghie, nici nu vom pune nimic în gură până nu se va găsi hoțul”.

În timp ce avva împreună cu diaconii au pornit să cerceteze chiliile monahilor, acela ce furase veșmântul i-a spus vecinului, care era recunoscut pentru evlavia sa: ”Vai mie, ce mă așteaptă acum!”

L-a întrebat vecinul: ”De ce?”. I-a răspuns: ”Eu am furat veşmântul care se găsește în chilia mea sub un vas”. I-a spus celălalt: ”Nu te îngrijora, du-te și mută-l în chilia mea!”. A plecat cel care furase și, luând vasul, l-a dus în chilia fratelui.

Când au ajuns avva și diaconii la chilia acestuia, un diacon a descoperit vasul și băgând mâna sub el a tras veșmântul de dedesubt și a început să strige: ”Cutare evlavios a fost găsit că a furat”.

S-au dus imediat la biserică, l-au înșfăcat și i-au dat multe lovituri și trăgându-l după ei l-au aruncat afară de obște. Acela i-a rugat: ”Lăsați-mă să mă pocăiesc și nu voi mai face acest lucru”. Călugării însă l-au alungat, spunându-i că nu pot avea un hoț printre ei.

S-au întors după aceea în biserică pentru a oficia Sfânta Liturghie. Când diaconul s-a dus pentru a trage dvera după Intrarea cea mare, nu a putut face aceasta. Dvera a rămas de neclintit. S-a uitat cu atenție dacă nu există ceva care să împiedice dar nu a găsit nimic. Atunci avva s-a gândit mai bine și a zis: ”Nu cumva pentru că l-am alungat pe fratele se întâmplă acest lucru? Duceți-vă și aduceți-l aici și vom afla!”. Când a venit fratele au putut trage dvera, care s-a pus imediat în mișcare.

Da, aceasta este ca să se jertfească cineva de dragul aproapelui său. Dacă nu ajungem la măsurile acestea, cel puțin să nu vorbim de rău, nici să nu criticăm pe aproapele ca să nu ne întristăm de bucuria de care vor avea parte sfinții.

”Unul este Legiuitorul și Judecătorul”, Editura Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here