O poveste frumoasă – Legenda șarpelui
Legenda șarpelui
Femeia bună și muncitoare
Legenda șarpelui povestește că trăia demult o femeie săracă, atât de lipită pământului încât nu avea nici după ce să bea apă. Cum era foarte muncitoare, s-a gândit să înceapă să facă niște săpun de casă într-un cazan. Avea aproape toate materialele pentru compoziție, îi lipsea cenușa pentru a face leșia. Lângă casa ei era o pădure, de unde a adunat niște vreascuri și le-a dat foc, dar s-a înserat. Înainte să strângă cenușa și, cum nu vedea pe întuneric, și-a spus că se va întoarce a doua zi după ea. Peste noapte a plouat și a bătut vântul, răspândind cenușa. Când a ajuns în pădure și n-a mai găsit ce căuta, femeia a izbucnit în lacrimi.
Cum se întorcea plângând pe drum, s-a întâlnit cu un șoricel căruia i-a spus toată pățania. Șoricelul a povățuit-o să caute sprijin la împărat, un om bun și înțelept. A avertizat-o, însă, că-n drumul ei până la mai marele împărăției va întâlni oameni care-i vor cere ajutorul.
„ – Să faci bine să-i ajuți pe toți, iar ei te vor ajuta pe tine, la nevoie”, i-a spus șoricelul năzdrăvan.
Primul om cu care femeia s-a întâlnit pe drum a fost un copil bolnav, care i-a cerut apă să-și astâmpere setea și să-și calmeze rănile trupului. Femeia l-a ajutat, i-a spălat rănile, l-a bandajat, i-a dat apă să bea. Simțindu-se ceva mai bine, micuțul i-a spus:
„ – Vreau să te răsplătesc cu un sfat pentru că ai fost atât de bună cu mine. Când vei ajunge la împărat, acesta te va pune să alegi o ladă dintr-o mulțime, unele noi și frumoase, altele urâte și vechi. Tu să o alegi pe cea mai veche și cea mai urâtă. Acolo e norocul tău.”
Întâlnirea cu băiatul și bătrânul
Mulțumindu-i băiețelului, femeia a pornit mai departe. N-a mers prea mult și s-a întâlnit cu un bătrân gârbovit și plini de răni, care, asemeni copilului i-a cerut apă. Femeia a scos apă dintr-o fântână și i-a dat un pahar rece de apă. Apoi s-a ocupat de răni, ajutându-l să se simtă mai bine. La sfârșit, bătrânul i-a spus:
„ – Ai fost bună cu mine, ai suflet mare și vreau să îți fiu de folos. Când vei ajunge la împărat, el o să-ți zică să alegi o ladă din multitudinea de acolo. Unele frumoase și strălucitoare, altele ponosite și urâte. Norocul tău este într-o ladă urâtă și ponosită. Pe aceea să o alegi.
Femeia i-a mulțumit și bătrânului, apoi și-a văzut de drum. Odată ajunsă la curtea împăratului, i-a spus acestuia necazul său și i-a povestit despre viața dură pe care era nevoită s-o trăiască. Cum era un om plin de compasiune, împăratul i-a spus că îi va face un dar. În pod avea nenumărate lăzi, mai frumoase, mai noi sau mai vechi și urâte. Împăratul i-a spus femeii să aleagă una. Femeia a căutat bine până a găsit cea mai urâtă, stricată și uzată ladă.
„ – Pe aceasta o vreau” a spus ea, arătându-i împăratului lada.
„ – De ce nu alegi o ladă frumoasă, femeie?” s-a mirat acesta.
„ – Sunt bătrână, nu mai am mult de trăit, nu-mi trebuie ladă mare și frumoasă, îmi ajunge lada aceasta”, a răspuns femeia. După aceea și-a luat rămas bun, pornind spre casă.
Bogățiile din ladă
Când a ajuns acasă, femeia a deschis lada și din ea au ieșit un flăcău și o fată, care i-au spus: „Sărut mâna, mamă!”. Ce e mai de preț ca bogăția pe care ți-o dă casa plină de copii, cu zâmbetele lor, cu ajutorul lor? Este vreo fericire mai mare, te umple altcineva de bucurie mai mult decât o fac pruncii tăi? De atunci, femeia a dus o viață lungă, plină de pace și mulțumire.
Vecina cea rea
O vecină rea a început s-o pizmuiască. Văzând norocul femeii, vecina a luat-o la întrebări și a reușit să afle toată povestea. Astfel că, s-a hotărât să plece și ea către împărat. Pe drum s-a întâlnit și ea cu un copil și cu un bătrân care aveau nevoie de apă și de o mână de ajutor. Cum femeia rea nu i-a ajutat, aceștia i-au spus că ar fi bine să aleagă cea mai frumoasă ladă din podul împăratului. La cât era de lacomă, nici nu se gândea să ia altă ladă, ci doar pe cea mai frumoasă și arătoasă.

Ce spune legenda despre apariția șarpelui…
A ajuns la împărat, i-a spus o poveste înduioșătoare, dar neadevărată, iar acesta a chemat-o în pod pentru a-și alege lada. Femeia rea, nu numai că a luat-o pe cea mai frumoasă și nouă, dar aceasta era și mare, că de-abia a ajuns cu ea până acasă.
Când a ajuns, în sfârșit, la casa ei, s-a încuiat într-o cameră cu bărbatul pentru a se bucura în tihnă de bogățiile pe care credeau că le vor descoperi. Când colo, ce să vezi? În loc de aur și pietre prețioase, au început să iasă din ladă niște lighioane necunoscute până atunci, care i-au mâncat pe cei doi și au fugit în pădure. Mai târziu, oamenii le-au spus șerpi.
Așa au apărut pe Pământ șarpele.
Te invit să citești și Povești de vacanță – Legenda bujorului.
Legenda șarpelui auzită și repovestită de…
Mihaela Mușetescu