Povești balcanice la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate şi la Craiova

0
180
Povești balcanice la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate şi la Craiova
Povești balcanice la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate şi la Craiova

Povești balcanice la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate şi la Craiova

Cea de-a noua ediţie a Divan Film Festival aduce iubitorilor de manifestări culturale filme, concerte, teatru şi demonstraţii culinare, între 24 şi 26 august, în Craiova, şi 27 august şi 2 septembrie, pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate, informează un comunicat al organizatorilor.

Divan Film Festival a ajuns la cea de-a noua ediţie şi are loc între 24 şi 26 august în Craiova şi 27 august şi 2 septembrie pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate. Evenimentul dedicat cinematografiei şi bucătăriei balcanice este cunoscut pentru atmosfera relaxată şi spaţiile neconvenţionale în care se desfăşoară şi promite să aducă la această ediţie iubitorilor de manifestări culturale filme, concerte, teatru şi demonstraţii culinare, reunite sub tema Balkan Dreams.

Povești balcanice la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate şi la Craiova

„Iubiţi sau huliţi, Balcanii au avut mereu, în imaginarul colectiv, o personalitate distinctă. Din punct de vedere cinematografic, Balcanii sunt un spaţiu în care se râde, se plânge, se dansează, se moare sau se trăieşte la acelaşi nivel: excesiv, cu pedala apăsată la capăt. În spatele fiecărui exces se află câte un vis. Această cea de-a noua ediţie li se dedică lor, acelor visuri care ne definesc şi fac ca Balcanii să fie ceea ce sunt”, spune Cătălin Olaru, directorul artistic Divan Film Festival.

Gazdele festivalului sunt Mircea şi Masha Dinescu, cunoscuţi pentru revitalizarea fostului port agricol Cetate, transformat în port cultural.

Divan Film Festival

În programul acestei ediţii a Divan Film Festival vor fi incluse aproximativ 50 de titluri, lungmetraje de ficţiune şi documentare alese de Cătălin Olaru, director artistic, şi scurtmetraje selectate de Massimiliano Nardulli.

Divan Film Festival include şi demonstraţii de artă culinară susţinute de Mircea Dinescu şi invitaţii săi. Pentru fiecare ediţie a evenimentului în Port Cultural Cetate sunt invitaţi bucătari din ţări balcanice care propun meniuri speciale, inspirate de selecţia de filme. Până acum, au trecut pe la Divan Film Festival bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia şi Turcia, dar şi reprezentaţi ai bucătăriilor comunităţilor etnice din România.

Balkanistan Workshop

În cadrul festivalului are loc Balkanistan Workshop. Atelierul a ajuns la cea de-a treia ediţie şi încurajează colaborarea între tinerii cineaşti din Balcani. După alegerea scenariului câştigător, participanţii vor colabora pentru dezvoltarea proiectului. Acesta va fi filmat în Port Cultural Cetate şi prezentat în cadrul ediţiei următoare.

În timpul desfăşurării festivalului, camparea este gratuită în Port Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Proiect cultural

Divan Film Festival este un proiect cultural coorganizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Craiova, susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, se arată în comunicat.

ALTE ARTICOLE DIN CATEGORIA CULTURĂ AICI

Ana Grama