Povestea vulturului din Anzi

0
268

Povestea vulturului din Anzi

Condorul andin (Vultur gryphus) este o specie de păsări din familia Cathartidae, unicul reprezentant al genului monotipic Vultur. Este răspândit în munții Anzi și pe coasta vestică a Americii de Sud. Vulturul din Anzi cele mai mari dimensiuni dintre toate păsările din emisfera vestică.

Pe cele mai înalte culmi ale muntilor Anzi,  în conditii deosebit de vitrege, îsi are casa una dintre aceste specii de vulturi.

Secretul supravietuirii lor sta într-o enzima protectoare emisă la baza fulgilor. Astfel corpul vulturului este protejat împotriva calamitatilor in care isi duce viata.

Desi conditiile sale de viata sunt dintre cele mai dure, vulturul din Anzi poate atinge varsta de 70 de ani.

Condorul andin este simbolul național al mai multor țări din America Latină (Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru) și joacă un rol important în cultura popoarelor din Anzi. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea populația condorilor s-a micșorat semnificativ, motiv pentru care specia a fost inclusă în Cartea Roșie drept specie cu risc scăzut de dispariție (categorie NT).

Caracteristici

Pasărea are un penaj negru-strălucitor, cu un „guler” alb în jurul gâtului și cu margini pufoase, albe, ale aripilor, evidențiate la masculi. Pe cap și pe cea mai mare parte a gâtului, penele aproape lipsesc, iar pielea goală din aceste locuri capătă nuanțe de la pal-roz până la roșu cafeniu, în funcție de starea emoțională a condorului.

Masculii au „cercei” la gât și o creastă roșie-întunecată, destul de mare. Unii dispun și de o excrescență în zona ciocului. Femelele sunt mai mari decât masculii, lucru des întâlnit la păsările de pradă.

 

Areal

Condorii andini sunt răspândiți în munții Anzi, în estul Americii de Sud. Demarcația nordică a arealului de răspândire o reprezintă statele Venezuela și Columbia, în care pasărea este întâlnită foarte rar. Spre sud, arealul include și regiuni muntoase ale unor țări ca Ecuador, Peru, Chile, Bolivia și perimetrul estic al Argentinei, până la Țara de Foc.

În partea nordică a arealului condorii viețuiesc doar la altitudini de 3.000–5.000 m, în timp ce în restul arealului ei populează și arii joase — poalele munților și podișuri. La începutul secolului al XIX-lea condorul putea fi întâlnit în întregul lanț muntos al Americii Latine, începând cu partea estică a Venezuelei și terminând cu extremitatea sudică a continentului, însă în ultimul timp populația acestei specii a cunoscut o diminuare cauzată de activitățile economice.

Relieful arealului de răspândire include atât vârfuri alpine, cât și podișuri relativ întinse, locuri propice pentru patrulare de la înălțime. Un asemenea landșaft este numit Páramo.

Uneori, condorii migrează accidental în regiuni atipice habitatului lor, cum ar fi câmpiile Boliviei vestice și ale Braziliei sud-estice, deșerturile din Chile și Peru sau pădurile de fag din Patagonia.

Povestea vulturului

Pentru a atinge vârsta de 70 de ani, vulturul trebuie să ia o decizie grea.

Astfel, începând de la vârsta de 40 de ani, ghearele sale lungi devin flexibile şi nu mai sunt capabile să care pradă în zbor. Ciocul, devenit prea lung şi ascuţit, i se înconvoaie şi îl ajută din ce în ce mai puţin la sfâşiatul prăzii.

Aripile grele şi îmbătrânite de ani şi de grosimea penelor îi înfrânează zborul şi îi obosesc muşchii pieptului. Dar lucrul cel mai grav este acela că după 40 de ani, corpul său nu mai produce enzima protectoare.

 

Atunci vulturul are două opţiuni

Să moară…sau să treacă printr-un dureros proces de transformare timp de 150 de zile. În acel moment, vulturul trebuie să găsească o crăpătură pe un pisc înalt, unde să îşi încropească un adăpost. Acolo el îşi loveşte continuu ciocul înconvoiat de o stâncă până când acesta se rupe.

După ce îşi rupe ciocul el aşteaptă să îi crească cel nou. Apoi îşi smulge ghearele. Încet-încet, vulturul de Anzi se îmbracă din nou cu pene tinere, alimentate din belşug cu preţioasa enzimă protectoare, pe care corpul său o secretă din nou în urma acestui proces de renaştere.

Astfel, după 5 luni, vulturul îşi reia faimosul zbor pentru care a fost creat şi pentru care, de fapt, trăieşte încă 30 de ani.

Asta poate fi şi povestea ta

De multe ori, ca să supravieţuieşti sau să rămâi sănătos, e necesar să treci printr-un astfel de proces. Câteodată trebuie să renunţi la trecut, simboluri sau obiceiuri şi numai luând o astfel de decizie fermă te eliberezi de vechile practici şi poţi profita de prezent privind încrezător spre viitor.

 

Elena-Manuela Ursache

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here