Povestea Sfântului Nicolae

0
757
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

NicolaeSfântul Nicolae – unul dintre cei mai iubiți sfinți – Sărbătoare creștină – 6 decembrie

În fiecare an, în 6 decembrie, credincioşii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai iubiţi sfinţi, Sfântul Nicolae. Este numit şi „făcătorul de minuni” pentru mulţimea minunilor săvârşite încă din timpul vieţii. Despre Sfântul Nicolae există numeroase legende, iar de ziua lui sunt legate mai multe obiceiuri şi tradiţii. Cel mai cunoscut obicei rămâne cel al oferirii de daruri.

Copiii obişnuiesc ca încă din ajunul sărbătorii, din 5 decembrie, să-şi aşeze la geam sau la uşă ghetuţele în care moşul le va aşeza daruri. Celor mai năstruşnici, San’ Nicoară le va aduce însă câte o nuieluşă. Nu este însă exclus ca şi adulţii să primească o nuia, având în vedere că aceasta are o anumită semnificaţie populară.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae – Sfârșitul anului vechi

Una din cele mai îndrăgite sărbători din timpul anului e cea închinată Sfântului Nicolae. În tradiţia populară, această zi marchează sfârşitul anului vechi. Oamenii se pregătesc pentru un nou început, în care să-şi pună în gând să devină mai buni şi mai înţelepţi. Tocmai pentru a marca acest nou început, se obişnuieşte să fie oferite şi daruri. De altfel, e obiceiul cel mai cunoscut care se practică de Sfântul Nicolae. Nu e exclus ca printre daruri să se regăsească însă şi o nuieluşă.

„Sfântul Nicolae aduce cadouri simbolice. Cel mai important cadou e nuieluşa Sfântului Nicolae, pentru că el este moşul care vine călare pe un cal alb şi are în mână un toiag. Toiagul este de măr, şi în vechile cărţi de etnologie se spune că era de măr înflorit. Are funcţia de a transfera asupra omului puterea mărului, puterea vegetalului.

Ea va deveni sorcova de la Sfântul Vasile, pentru că această nuieluşă pe care o primim azi ar trebui să o punem în apă, în apă sfinţită sau neîncepută şi o punem sub icoana dinspre răsărit şi o lăsăm acolo până în noaptea de Anul Nou. În noaptea de Anul Nou o punem în mănunchiul pe care l-am făcut de Sfântul Andrei şi cu aceasta ne sorcovim”, a declarat conferenţiar universitar dr. Delia Suiogan.

Legenda celor trei fete

Despre Sfântul Nicolae, cunoscut ca fiind milostiv, există numeroase legende, cea mai cunoscută fiind cea în care ajută trei fete să se mărite. De altfel, Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor.

„Legendele despre Sfântul Nicolae ca personaj creștin, care este milostiv şi ajută fetele rămase nemăritate, ajută văduvele, toţi copiii, într-adevăr legendele astea sunt multe şi binecunoscute. Cea mai cunoscută este cea despre cum a ajutat Sfântul Nicolae cele trei fete ale unui om sărac. Ele nu puteau fi măritate pentru că nu aveau zestre. Tatăl celor trei fete hotărâse să se omoare.

Sfântul Ierarh aflând de acest lucru a hotărât să arunce trei săculeţi de bani de argint peste curte, fără a-şi dezvălui identitatea. Astfel, tatăl a putut să-şi mărite feţele şi totul a reintrat în ordine”, a mai spus Delia Suiogan.

Tot de Sfântul Nicolae există tradiţia ca în satele maramureşene cete de colindători să pornească prin localitate bătând toba. Aceasta semnifică alungarea răului şi punerea lumii în echilibru.

Sursa: emaramures.ro

Vă invităm să citiți mai multe articole de la rubrica Spiritualitate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here