Povestea lemnului: A furat tainele prelucrării furnirului de la un meșter bătrân și a făcut din pasiunea sa un stil de viață | FOTO

0
648

13620189_1215030061854108_4851403848006455527_nEra designer și făcea amenajări interioare atunci când destinul i-a condus pașii către un mester bătrân. Acel om i-a dezvăluit din tainele prelucrării furnirului și a întârsiilor, iar viața sa s-a  schimbat simțitor.

Povestea lemnului a început pentru Marian P. Roman în 1996, iar de atunci și până în prezent pasiunea s-a materializat în superbe proiecte aduse la viață, lucrări în care, pe lângă pricepere, a picurat cu migală și o parte din sufletul său.

Cum detestă superficialitatea și cubismul, învățăcelul de atunci în arta lemnului a fost purtat de valurile vieții spre soluții solide pentru ca linia curbă să îi fie semnătură, iar calitatea să i se oglindească în muncă timp de generații.

Deși au trecut 20 de ani, pasiunea sa pentru frumos și lemn nu numai că nu s-a stins, dar l-a făcut să vrea să exceleze, să învețe mereu lucruri noi. Toate acestea Marian P. Roman le împărtășește acum cu deschidere și altora, pentru că și-a dorit să creeze o „alternativă” pentru omul „care face sacrificii să-şi decoreze colţul lui de fericire”.

Iată povestea pasiunii sale, așa cum o spune chiar el, cu urcușuri și coborâșuri, cu frământări și căutări, dar și cu bucuria reușitei.

„Există o luptă interioară în fiecare om care crează ceva pe acest pământ, este dorința de autodepăşire. Am învăţat de la un meşter bătrân, în cel mai adevărat sens al cuvântului, tainele prelucrări furnirului, a întârsiilor. Există momente şi oameni care îţi schimbă fundamental cursul vieții. Întâlnirea mea s-a produs din necesitatea cunoaşteri, pentru că am vrut să fac ceva nou care să rămână.

Aceasta e prima mea lucrare în furnir. De aici a început totul:

povestea lemnului-1povestea lemnului-2

povestea lemnului-3 povestea lemnului-4Pentru anul 1996 era ceva deosebit şi inovativ. M-am bucurat să văd cum trecerea anilor nu a alterat lucrarea, din contră, pot spune că a înobilat munca şi zbaterea mea interioară. Nici până azi nu am mai văzut ceva similar și nu ştiu ca cineva să mai facă aşa ceva.

Apoi, dorința de cunoaștere m-a făcut să vreau să învât totul despre mobila veche, de la restaurare și recondiţionare, până la procesul tehnologic prin care sute și sute de ani s-a prelucrat lemnul. Migala şi desăvârşirea cu care meșterii din trecut făceau un obiect este aproape o poveste sfârșită în zilele noastre. Să lustruieşti cu pâslă un obiect de lemn până îşi închide toţi porii, că să nu mai fie nevoie de lac protector, este un lucru peste putinţa de înţelegere a omului de azi.

În decursul anilor am reușit să personalizez nenumărate case. Pot spune că aceste blaturi au făcut atunci diferența:

povestea lemnului-5 povestea lemnului-6 povestea lemnului-7 povestea lemnului-8 povestea lemnului-9
Mărturisesc că am avut tot timpul obsesia între vechi şi nou şi mai ales am fost fascinat de linia curbă pentru că este destul de greu de realizat. Aproape că urăsc cubismul din ziua de azi. Din păcate totul se învârte în jurul banilor câştigaţi repede, cu materiale prefabricate şi care de fapt reprezintă doar o asamblare de subansamble. În industia asta a mobilei din plastic, PAL şi MDF, e mult mai greu să faci un proiect decât obiectele în sine.

PAL-ul se obtine prin presarea rumegusului amestecat cu un clei care-i conferă duritate și rezistenta. Pe suprafata brută a palului se aplică o folie subțire numită melamina. În fapt melamina, de nuanțe și culori diverse, este ceea ce se vede la mobilă.

MDF-ul este un panou fibrolemnos cu densitate medie, asta înseamnă că permite finisaje pe suprafete rotunde, lucru pe care îl putem vedea cel mai des la mobila de bucătărie și baie unde ușile corpurilor suspendate au marginea rotunjită. Este mai rezistent la umezeală decât PAL-ul.

Pot spune că drumul mi l-am ales în 1996, regret însă că nu am reușit încă să creez această nişă de produse unicat. Acum mă gândesc să îmbin modul de prelucrare a lemnului din vechime, cu furnir și întârsii, cu tehnologie laser şi prelucrarea pe CNC Router (operații de frezare spațială/ volumetrică/ 3D).

Este momentul de maturitate când mă simt prea agasat de mediocritatea şi superficialitatea a ceea ce se fabrică şi se vinde în România. Vreau să creez o alternativă în alegerea pe care să o aibă un om care face sacrificii să-şi decoreze colţul lui de fericire, casa lui.

E prea mult cub, prea colţuros, totul e prea impersonal, prea ieftin ca design, prea comunizat şi depersonalizat.. la preţuri de multe ori absolut şocante.

Există aşa o mentalitate corporatistă superficială că ce este strălucitor şi alunecos este şi cea mai bună alegere pentru a-ți decora casă. Aici mă refer la acest material făcut din pastă de hârtie presată – MDF, care vopsit şi lăcuit arată în primi doi ani spectaculos, dar în mai puţin de șase luni vopseaua se oxidează şi începe să-şi modifice structura, culoarea şi are un grad de degradare rapid.

O mobilă MDF vopsită, în doi ani este o mobilă care-l deranjează şi-l agasează pe proprietar. Iar plata pentru acest gen de mobilă „modernă” este excesiv de mare.

Un cuvânt pozitiv pentru cei care produc PAL Melaminat. Deşi niciodată nu vor atinge calităţile lemnului sau a prelucrări cu furnir a mobilei, fac eforturi cosiderabile pentru a ajunge din urmă frumuseţea acestora. Dar plasticul… rămâne plastic .

Există în acest moment un alt curent în mobilier, cel care adoptă materialele compozite. Consider însă că nu reprezintă deloc o alegere potrivită, cel puţin pentru blaturile de bucătărie. Este foarte toxic pentru organism! Pur şi simplu este un material care, în timp, ne poate afecta sănătatea. Se exfoliează şi se înghit acele particule din acrilic. Sunt îngrozit când mă gândesc ce emană din el acest material la prelucrare. Mirosul este atât de toxic încât este greu să mai respiri, iar dacă nu ai un atelier bine aerisit fumul degajat îți irită vederea şi căile respiratorii.

Acum visul meu este să ajung să pun în practică la noi un concept care s-a dezvoltat cu succes în Statele Unite. Acesta presupune îmbinarea gravurilor laser cu prelucrarea întârsiilor în furnir şi arderi pe panouri de lemn furniruit, pentru decorul ales. Rezultatul este absolut spectaculos, este mixul ideal dintre imaginație și tehnologie.

povestea lemnului-1013244835_1186889918001456_4945893626990397828_n povestea lemnului-12Îmbinarea fericită cu gravură laser o face strunjirea CNC a lemnului”.

povestea lemnului-13 povestea lemnului-14

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.