În 1985, o fată dintr-o tabără de refugiați a ajuns pe coperta revistei National Geographic și a devenit cunoscută în întreaga lume datorită expresivității și frumuseții ei. Era prima oara când cineva îi făcea o poză.
Sharbat Gula a fost cunoscută în lume ca „Fata afgană” până când identitatea acesteia a fost descoperită în 2002, moment în care au apărut și fotografii cu ea ca adult.
Misterioasa fată afgană (devenită între timp femeie în toată firea) trăia într-o regiune îndepărtată a Afganistanului, împreună cu soțul ei și cu cele trei fiice.
Conform fotografului Steve McCurry, realizatorul fotografiei, ea nu știa în 2002 că fața ei devenise un simbol. Poza ei a fost desemnată printre cele mai bune 100 poze ale copertelor National Geographic.
Când s-au reîntâlnit, McCurry i-a zis lui Sharbat că imaginea ei a devenit faimoasă ca simbol al oamenilor afgani: „Nu cred că ea era interesată de faima personală, însă a fost încântată să afle că ea devenise un simbol al demnității și adaptării oamenilor ei.” Steve McCurry.
Fotograful premiat a afirmat că imaginea originală a Sharbatei a uimit imaginația privitorilor, deoarece fața ei (în special ochii) exprimă durerea și capacitatea de adaptare, precum și puterea și frumusețea.
Sursa: art&culture
Jurnal Spiritual