Povestea de succes a lui Cristian Gheorghe. Românul plecat în SUA cu doar 26 de dolari în buzunar este acum milionar

0
304

61512335Viaţa lui Cristian Gheorghe este o poveste demnă de studiourile de film ale companiei Disney, iar românul se declară şi în ziua de azi foarte surprins de felul în care i s-a schimbat viaţă.

Povestea lui, publicată de Business Insider, începe din România post-comunistă din 1990, când Cristian pleacă în Statele Unite ale Americii fără să cunoască limba engleză şi cu doar 26 de dolari în buzunar. Că să trăiască, a dormit în moteluri ieftine şi a muncit că şofer pe limuzine.

Acum, lucrează la a patra afacere a sa, „startup” – cum se numeşte în SUA – după ce şi-a vândut toate celelalte trei business-uri. La ultima vânzare, în 2007, a obţinut suma de 500 de milioane de dolari pentru OutlookSoft.

Traiectoria vieţii sale – din România comunistă în capitalistă America – este cu adevărat remarcabilă. În România, el îşi câştigă traiul vânzând discuri de muzică. Aşa a învăţat câteva cuvinte în limba engleză, ascultând muzică unor trupe precum Pink Floyd. După ce a reuşit să strângă bani, şi-a cumpărat un calculator Commodore 64, care a costat cât salariul pe un an. „Lumea îmi spunea, băi, eşti nebun?” – povesteşte râzând Cristian.

A învăţat apoi, singur, să scrie coduri software pentru jocuri de calculator şi a urmat câteva cursuri de formare profesională înainte să plece în SUA: a terminat facultatea de inginerie mecanică şi ştiinţă calculatoarelor, însă această diplomă nu i-a fost recunoscută în sistemul american.

După ce a ajuns în SUA, s-a angajat că şofer pe o limuzina. Aşa l-a cunoscut pe Andrew Saxe, care îl va ajută ulterior să-şi construiască nouă carieră. În timpul unei călătorii cu maşină, Andrew a aflat de pasiunea lui Cristian pentru calculatoare şi i-a spus să treacă pe la biroul lui. Saxe conducea la acea vreme o companie de consultanţă în domeniul software. L-a angajat pe Gheorghe şi împreună au construit o nouă companie, cea care, mai târziu, a construit conceptul de „big dată” – deşi la acea vreme nu se folosea acest termen.

Acea firma au vândut-o către Experian, iar în acest fel … Cristian Gheorghe a ajuns CEO la Experian timp de mai mulţi ani. Apoi a fondat o altă companie, un alt „startup”, TIAN, pe care au unit-o cu altă firma numită OutlookSoft.

O altă companie, SAP, s-a arătat interesată şi a cumpărat OutlookSoft, al cărei domeniu de activitate era colectarea datelor cunoscute şi sub termenul de „business analytics”. Mai exact, aceste date cuprindeau raporturile, predicţiile şi trendurile economice ale companiilor.

În urmă cu câţiva ani a apărut o altă oportunitate pentru crearea unui „startup”, Tidemark, care, de asemenea, se ocupă cu datele analitice financiare – însă adaptată la aceste timpuri moderne. Compania lucrează pe tablete şi îşi ţine datele în cloud. Mai mult decât atât, interfaţă este desenată pentru ceea ce Gheorghe spune că e un fel de „revoluţie”, adică „o interfaţă asemănătoare cu Siri”. Asta înseamnă că oamenii de afaceri pot folosi soft-ul fără ajutorul specialiştilor IT, atunci când au nevoie, de exemplu, de un raport. Tot ceea ce trebuie să facă este să pună o întrebare softului Tidemark despre afacerea lor. „De ce nu se vinde produsul? Ce se întâmplă dacă mai angajăm 3 oameni la acest proiect?”

După 18 luni de la lansare, această companie are aproximativ 45 de clienţi, care, în medie, conduc circa 180 de afaceri. De asemenea, Tidemark a adunat fonduri de 93 de milioane de dolari de la nume precum Andreessen Horowitz, Greylock Partners, Redpoint Ventures sau Silicon Valley Bank.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.