Ocolul Pământului în 80 de minuni – Potala, Lhasa – Tibet

0
453

 Potala

În inima Tibetului, la 3.700 de metri altitudine, se înalţă Colina Roşie din Lhasa, pe care a fost ridicat unul din­tre cele mai importante monumente din lumea asiatică. Este palatul Potala, edificiu budist sacru, construit in 631 de Songtsen Gampo, unde se odihnesc rămăşiţele divine ale celor treisprezece Dalai Lama care s-au succedat în Tibet de la 1.300 până în zilele noastre.

Numele lui derivă din sanscritul Potalaka, muntele mitologic indian, consacrat lui Chenrezig, bodhisattva al compasiunii (întruchiparea compasiunii tuturor Buddha).

Este imposibil să nu rămâi înmărmurit in faţa acestui edificiu grandios care se înalţă impunător, aproape ca şi cum ar fi suspendat în neant, pe fundalul unui cer mereu senin. Se anunta de la kilometri distanţă ca ne apropiem de capitaladin Tibet.

Complexul respectiv ocupă peste 360.000 de metri pătraţi.

O treime acoperiţi, şi se compune din mai multe clădiri suprapuse de-a lungul pantelor dealului. Sunt construcţii de granit cu decoruri aurite, ca acoperişurile pagodă şi vasele aflate pe ziduri din loc în loc, un triumf de roşu, galben şi ocru extrem de luminoase care imprimă energie şi în acelaşi timp pacifică sunetele pentru a le predispune la reculegere şi la venerarea diverşilor Buddha.

Palatul e construit pe treisprezece niveluri, are 117 metri înălţime.

Cândva era şi mai mare deoarece găzduia şi o mănăstire, numeroase capele rezervate budismului tantric şi clădiri dedicate activităţii de guvernare.

În jurul palatului are loc pelerinajul credincioşilor care, cu mâinile împreunate şi în perfectă linişte, străbat rugându-se tot traseul de peste un kilometru, prosternându-se frecvent.

Scări abrupte leagă diversele etaje ale palatului, iar a le străbate este un efort care cu siguranţă merită făcut ca să admiraţi splendidele capele Maytreia, Mandala tridimensionale, Kalachakra, precum şi mormintele sacre ale tuturor Dalai Lama (inclusiv al celui de al XIII-lea care, în 1912, a proclamat independenţa Tibetului şi şi-a „lăsat trupul”, după cum spun budiştii, pe data de 17 decembrie 1933).

Potala mai găzduieşte un bogat tezaur, strâns de-a lungul secolelor.

Acesta reprezintă o culme a artei budiste: obiecte şi statuete din jad, emailuri, porţelanuri foarte fine, sigilii de aur donate de împăraţii chinezi lui Dalai Lama ca semn de preţuire şi respect pentru suveranii tibetani, sute de stupă în formă de clopot şi picturi votive.

Însă tezaurul de la Potala cuprinde şi sute de scrieri budiste cum sunt preţioasele sutra Tripitaka, ori canonul budist Hinayana, care ilustrează învăţăturile lui Buddha, regulamentul monastic şi elaborarea filosofică a doctrinei.

Lasha mai este cunoscută în toată lumea ca „sălaşul zeilor” datorită solemnităţii atmosferei spirituale pe care o inspiră, capabilă să impresioneze profund chiar şi ateii cei mai învederaţi.

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera