Alimente bogate în proteine și vitamine recomandate în post

0
688

Potrivit http://www.one.ro, sănătatea organismului nostru depinde, în mare măsură, de ceea ce mâncăm. Astfel, dacă te-ai hotărât să ţii postul Crăciunului, trebuie să ştii să organismul are nevoie de alimente energizante şi diverse, bogate în vitamine şi minerale, dar mai ales proteine.

postul si vitamineleDupă cum a spus Sf. Ioan Scararul, este bine “să ne cercetăm pe noi înșine dimineața, la prânz și seara și vei învăța de aici care este folosul postului”.

În general, oamenii profită de perioadele de post pentru a face o  „cură de detoxifiere”.

Dar, ˶postul în sine reprezintă mult mai mult și ideal ar fi să „facem curatenie” atât în suflet, cât și în minte, să ne debarasăm de ură, invidie, supărări, neliniști și gânduri toxice˝, se arată pe site-ul  http://www.doctormenci.ro.

Mai mult decât atât, în perioada de post nu avem voie să consumăm carne, ouă și lactate. Acestea sunt alimentele de bază în cea mai mare perioadă a anului. Celora ce țin postul le este recomandat să consume alimente bogate în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale; avem nevoie de acestea atât pentru sănătatea organismului cât şi pentru randamentul în activităţile de zi cu zi.

„Regulă de aur” a alimentaţiei de post e simplă. Alimentele specifice credinţei ortodoxe trebuie să fie preparate după reţete tradiţionale, fără aditivi, arome naturale sau artificiale, ne informează dl. prof. Dr. Mencinicopschi.

Postul reprezinta si o ocazie de a mânca sănătos si de a consuma ceea ce gătim în casă.

Așa putem ține evidența ingredientelor folosite. În acelașii timp, este de recomandat a înlocui produsele care sunt subtitute pentru carne, ele fiind pline de E-uri și de subsanțe nocive.

Alimentele recomandate a fi consummate în post sunt nucile, migdalele, fisticul şi alunele.  Aceste produse  săţioase şi hrănitoare pot înlocui oricând gustarea de la ora 11 sau pe cea de după amiază, de la ora 5. În schimb, nu trebuie să mâncați mai mult de o mână de fructe uscate pe zi, adică 50 de grame.

Specialiștii sunt de părere că ciupercile conţin multe proteine, aşa că pot înlocui carnea şi aportul ei nutritiv, cu succes; în plus, ciupercile pot fi folosite şi pentru alte mâncăruri, precum sarmale, supe, ciorbe etc. Leguminoasele sunt altă sursă importantă de proteine, în special dacă mănânci linte sau fasole. O cană de linte conţine 18 grame de proteine, iar o cană de fasole, 15,5 grame.

Fructele oleaginoase sunt acelea care nu trebuie pierdute din vedere în această perioadă, fiindcă au importante calități nutritive.

Deci, alunele, nucile si „surorile” lor sunt surse importante de proteine, după cum urmează:
30 g de caju = 4,4 grame proteine
30 g de seminte de susan = 8 grame de proteine
60 g de alune de padure = 5 grame proteine
30 g fistic = 5,8 grame proteine
2 linguri de migdale = 4 grame proteine

Potrivit http://www.ziaruldeiasi.ro, o altă sursă bogată în vitamine este avocado: un singur fruct de avocado înmagazinează 4 grame de proteine, făcând parte din topul celor mai mari valori de proteine oferite de un fruct. Astfel, acest fruct este ideal în dietă, deoarece proteinele ajută la arderea eficientă a grăsimilor şi favorizează dezvoltarea musculaturii. În plus, toate aceste proteine sunt în întregime folosite de corp, în timp ce anumite proteine pe care le poţi lua din carne nu sunt.

Un aliat de nădejde al vegetarienilor, brânza vegetală sau „tofu” nu trebuie să lipsească nici ea din meniul tău în perioada postului. O cantitate de 9 grame de proteine ajunge în organismul tău cu fiecare 100 de grame de tofu consumate.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.