Postul și lecția abținerii pentru viață

4
238

postDacă un tânăr învață de la părinte să se abțină azi de la carne și de la mâncăruri de dulce, mâine va învăța să se abțină de la droguri, de la tutun, de la alcool. Lecția abținerii, a interdicțiilor care salvează trupul și sufletul la un moment dat, ajută pe om să treacă peste multe ispite, peste multe necazuri. Spui azi: Ei, copilul e școlar, nu-l postesc, ca să poată învăța carte! E o greșeală, carte înveți și dacă mănânci fructe și legume. Ba mintea e mai liberă, trupul e mai liber, poate să facă efort mai mare.

Este cunoscută povestea lui Alexandru cel Mare care, odată, în pustie, fiind extrem de însetat și fără nicio sursă de apă, a avut surpriza ca un soldat să-i aducă puțină apă în casca sa. Luă casca în mână, privi la soldații din jurul său, care se uitau însetați la el, apoi dădu apa înapoi și spuse: „Dacă eu beau apa, atunci voi veți fi îndoit mai însetați. Să răbdăm, deci, împreună, căci înfrându-ne toți vom izbândi”.

Sfântul Vasile cel Mare spunea că „postul este cel mai bun străjer al sufletului, cel mai sigur tovarăș al corpului, arma vitejilor, întărirea atleților. El alungă spiritele, îndeamnă la pietate, face a iubi înfrânarea, inspiră modestie, dă curaj în război și te învață a iubi pacea. Postul dă aripi rugăciunii, pentru a se înălța și a pătrunde în ceruri. Postul este sprijinul caselor, părintele sănătății, povățuitorul tinereții, podoaba bătrânilor, plăcutul tovarăș al călătorilor, amicul sigur al soților”. Dacă le ai pe toate astea prin post, ce-ți mai trebuie altceva? Dacă renunți la post, e ca și cum te-ai dezarma singur.

Daruri duhovnicești, Părintele Iustin Pârvu

Jurnal Spiritual

4 COMENTARII

  1. Foarte frumos spus, dacă am putea înţelege cu adevărat rolul postului şi de fapt câtă importanţă ar trebui să îi acordăm cu siguranţă l-am privi ca o curăţare interioară cât şi exterioară!

  2. Parintele Iustin cunoaste foarte bine ceea ce spune. Anii de inchisoare au fost plini de lipsuri, dar l-au invatat valoarea lucrurilor, dupa cum spune chiar el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here