Portocala – Află câte afecțiuni previne și tratează!

0
297

portocala

Portocala – Află câte afecțiuni previne și tratează! O bogăție de vitamina C și substanțe hrănitoare.

Note și însemnări

Portocala este fructul despre care se vorbește mai mult iarna pentru aportul de vitamina C care ajută organismul să lupte împotriva afecțiunilor de sezon. Vitamina C este importantă zilnic, nu numai când avem o răceală, iar organismul reține numai câtă are nevoie, spre deosebire de alte vitamine pe care trebuie să le dozăm. Nu știu dacă are sens să mai umblu prin trecut, dar o voi face numai pentru a sublinia faptul că acest fruct a căzut cumva în uitare.

Tinerii care nu o iau în seamă trebuie să știe că portocala nu se găsea peste tot ca astăzi. Nici în alimentară, nici în piață. Era un fruct pentru care părinții noștri stăteau la coadă ca să ni-l pună pe masă. Bine, doar părinții care nu aveau cunoștințe la „Casa de comenzi”. Pentru cei care aveau „relații” la alimentara sau la instituția de mai sus fructul era la discreție.
De aceea, poate ar trebui să îi re-dăm valoarea pe care o merită și să o includem mai des în meniu. Cum eu fac parte din cei care prețuiesc acest fruct, am vrut să aflu mai multe despre beneficiile sale. Iată ce am descoperit!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore ce poate atinge 13 m înălțime, cu coroană rotundă sau piramidală. Are frunze ovale, cu margine dreaptă, dispuse pe ramuri cu spini. Face flori albe, izolate sau în buchețele, iar fructul său se numește portocală. Fructul conține substanțe active importante, cum ar fi vitaminele A, B1, B2, B6 și C, minerale (calciu, magneziu, fier, sodiu, fosfor, potasiu, zinc), acid ascorbic, acid citric, zaharuri (fructoză, galactoză), hesperidină, pectină, alcaloizi. Cât privește vitamina C comparativ cu alte fructe portocala conține: de 2 ori mai multă decât merele, de 6 ori mai multă decât perele și de 20 de ori mai multă decât strugurii. Coaja, florile și frunzele sunt bogate în ulei volatil și glicozide (hesperidină).

portocala 2

Portocala – proprietăți și acțiuni

Portocala este, în primul rând, un fruct tonic, energizant, antioxidant, vitaminizant și remineralizant. Pe lângă aceste proprietăți ea este apreciată pentru calitățile antiinfecțioase, antiinflamatorii, digestive, laxative, diuretice și antitoxice. Acționează benefic asupra organismului afectat de tulburări gastro-intestinale și hepatice. Este bună în arterioscleroză, scorbut, gută, anemie, hemoragie, astenie, anorexie, febră, impotență, varice, fragilitate vasculară și capilară. De asemenea, ajută în caz de pietre la rinichi (decoct din coajă) și în tratarea problemelor vezicii biliare. Ea scade riscul de infarct și de accident vascular, reglând ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Portocala face bine pielii afectate de eczeme și dermatite. Masca din suc de portocale tonifică tenul, întreține pielea și previne ridurile. Fructul este ideal în curele de slăbire, este recomandat în diabet, ajută copiii în perioada de creștere. Acționează eficient în inflamații ale cavității bucale, de exemplu în stomatite și gingivite.

Preparate din portocală

Preparat pentru obezitate

Feliați o portocală și 3 lămâi. Fierbeți-le în 1/2 l de apă pentru 10 minute. Luați de pe foc și adăugați 2 lingurițe miere. Puneți din nou la fiert pentru 5 minute. Strecurați și beți, ușor călduț, 3 pahare pe zi.

Citiți și UNGURAȘ – Toate afecțiunile în care este eficient – Plante medicinale.

Decoct din coajă de portocală

Spălați bine portocala. Puneți coaja la macerat seara. Dimineața puneți la fiert coaja într-o jumătate de litru de apă rece. Fierbeți o oră la foc mic. Cantitatea se bea rece pe tot parcursul zilei.

Atenție! Portocala este contraindicată în: ulcer gastric și duodenal acut, pancreatită și enterocolită cronică.

Era o modă la un moment dat, inspirată de filmele americane, ca fiecare dimineață să înceapă cu un fresh de portocale. În unele familii încă este prezent acest obicei, cei care îl practică și nu sunt prea comozi, vedeți bine, ies în câștig. Portocala este un remediu cunoscut din timpuri străvechi. Este de origine din India, Vietnam, China, Pakistan și există într-o mare varietate de specii comestibile.

Ca o curiozitate, pentru a ameliora gustul amar al unor medicamente, marele savant Avicenna le dizolva în suc de portocale. Și un alt fapt, pe care cu siguranță îl știți: gustul portocalelor diferă în funcție de țară. De aceea, nu ratați, dacă mergeți în Spania sau Grecia, să vă delectați cu portocalele autohtone. Veți fi plăcut surprinși.
Multe romane au fost inspirate de acest fruct și de florile sale delicate și, desigur, portocala intră în compoziția multor rețete savuroase.

La mulți ani tuturor femeilor! Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Trei frați pătați – Planta eficientă în orice anotimp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.