RAPORT: Peste 20% din populaţia de elefanţi din Africa ar putea dispărea în următorii zece ani

0
195

populaţia de elefanţi Africa şi-ar putea pierde o cincime din populaţia de elefanţi în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, atrage atenţia un raport publicat la deschiderea unei conferinţe ministeriale dedicate supravieţuirii elefanţilor, care s-a desfăşurat la Gaborone, informează AFP. Braconajul în rândul elefanţilor din Africa atinge în continuare niveluri “foarte ridicate şi ar putea antrena dispariţii locale” dacă va continua în ritmul actual.

“În centrul Africii, elefanţii suportă din plin efectele braconajului. Sacrificărea ilegala a luat amploare în toate subregiunile. Chiar şi cele mai numeroase populaţii din sudul şi estul Africii sunt în pericol dacă tendinţa nu se inversează”, au transmis Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (IUCN), Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) şi organizaţia de apărare a mediului Traffic, într-un comunicat de presă.

Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în centrul Africii.

Acolo, rata estimată a braconajului este dublă faţă de media continentală, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES.

În Africa, populaţia de elefanţi este estimată la circa 500.000 . În 2011, peste 25.000 de animale au fost ucise de braconieri. 2011 a fost numit “annus horibilis” pentru elefanţi, potrivit apărătorilor mediului; în 2012 au fost ucise alte 22.000 de exemplare.

Intensificarea braconajului constatată în ultimii ani pare a se datora în principal sărăciei din ţările în care trăiesc elefanţii. Ele sunt asociate cu o creştere tot mai mare a cererii de fildeş în ţările consumatoare. Acestea sunt: China si Thailanda, explică IUCN, CITES şi Traffic.

Comerţul ilegal cu fildeş a atins în 2011 nivelul său cel mai ridicat din ultimii 16 ani.

Aceste niveluri inadmisibile persistă în 2012′. Potrivit unor indicatori preliminari, comerţul ilicit ar putea atinge niveluri şi mai ridicate în 2013, adaugă acestea.

Reprezentanţi ai ţărilor în care trăiesc elefanţii, ai principalelor ţări de tranzit pentru fildeş şi ai ţărilor consumatoare participă, până miercuri, la reuniunea de la Gaborone.

Ei urmează să se angajeze să ia ‘măsuri concrete pentru a opri comerţul ilegal şi a prezerva populaţii viabile pe ansamblul continentului african’, potrivit organizatorilor conferinţei, IUCN şi Guvernul Botswanei. Printre aceste măsuri se numără o întărire a legislaţiilor naţionale de luptă împotriva criminalităţii legate de speciile sălbatice şi o intensificare a cooperării între diferitele ţări, transmite Agerpres, citând France Press.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here