15 Aprilie. Pomenirea Sfinților Apostoli, din cei șaptezeci: Aristarh, Pudens și Trofim

0
151
Pomenirea Sfinților Apostoli
15 Aprilie. Pomenirea Sfinților Apostoli, din cei șaptezeci: Aristarh, Pudens și Trofim

Acești Sfinți Apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au lucrat, împreună cu el, la răspândirea Evangheliei Domnului.

Sfântul Aristarh era din Tesalonie. El a mers cu Apostolul Pavel în Asia, la Efes, la Colose și la Roma unde a stat cu Pavel și în temniță. Ajuns episcop în Apameea Siriei, până la adânci bătrâneți, a adus pe mulți la cunoștința Evangheliei.

Sfântul Pudens este pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola lui, a doua către Timotei, unde zice: „Închină-se vouă și Pudens”. Acest Sfânt Pudens era dregător în sfatul Romei, bărbat dreptcredincios. El a primit în casa lui pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, precum și adunarea credincioșilor. Casa lui s-a prefăcut, după aceea, în biserică și se numea „Păstorească”, sau „Pudentiana” după numele lui. Acolo, Sfântul Petru lucra cele sfinte.

De Sfântul Trofim, pomenesc și Faptele Apostolilor dar și Sfântul Pavel, în Epistola sa a doua, către Timotei, zicând: „Pe Trofim l-am lăsat bolnav în Milet. Acesta era din Efes. Ei împreună cu Pudens și cu Aristarh, a însoțit pe Apotolul Pavel, în toate călătoriile sale în Asia, Grecia și în Iudeea și a îndurat mucenicească moarte, prin sabie, după tăierea Sfântului Pavel, sub Nero, la Roma.

„Proloagele, volumul II” 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here