„Polska Folk“: expoziție de design tânăr polonez inspirat de arta populară

0
262
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

În perioada 25 octombrie — 1 decembrie 2013, Muzeul Național al Țăranului Român din București găzduiește expoziția de design tânăr polonez inspirat de arta populară „Polska Folk“.

Polska_FolkExpoziția reunește 19 obiecte, realizate de 17 creatori și grupe de designeri din Polonia. După cum indică și titlul expoziției, tema principală a acesteia o constituie obiectele ce fac trimitere la tradiția populară, meșteșuguri și artă decorativă. Acest trend interesant al designului polonez vorbește despre căutarea propriei identități, a specificității culturale și a unicității, care pot fi remarcate la designerii polonezi din tânăra generație. Expun designerii: Aze Design, Barbórka Design, Agnieszka Czop și Joanna Rusin, Fabriqa, Katarzyna Herman-Janiec,  Pani Jurek,  Agnieszka Lasota, Malafor, Karina Marusińska, Bartosz Mucha, Katarzyna Mucha-Wiśniewska, Karol Murlak, Alicja Patanowska, Mateusz Przybysz, Studio Rygalik, Bożena Wiślicka.

Curatorul expoziției este Agnieszka Jacobson-Cielecka, cunoscătoare a designului polonez și mondial, autoare a numeroase expoziții prezentate în cadrul celor mai mari și mai prestigioase festivaluri de artă din Europa. Expoziția este organizată din inițiativa Institutului Polonez din București

Mulți dintre autorii lucrărilor prezentate se află la începutul carierei, continuă să studieze sau dobândesc primele experiențe în materie profesională. Alții sunt creatori deja recunoscuți în lume, distinși cu premii internaționale. Designerii care participă la această prezentare sunt încântați să se inspire din tradiții, modele și motive decorative populare. Cunosc și prețuiesc istoria materială a regiunilor poloneze din care se inspiră. Știu să valorifice tehnicile producției meșteșugărești în scopul creării unor obiecte moderne. Apreciază frumusețea materialelor naturale: lemn, pâslă, in, ceramică. Unii dintre designeri nu aprofundează analiza tradiției și a confecționării produselor, ci se bazează pe asocieri simple și creează obiecte surprinzătoare și hazlii. Consideră uneltele simple din gospodărie drept o valoare de excepție, care merită să fie adaptată nevoilor contemporane. Privesc la moștenirea lor culturală cu detașare și umor, fără patos și fără gravitate. Lucrările selectate împletesc emoțiile cu gluma.

„Noua generație de designeri nu lucrează sub presiunea corectitudinii politice și nici a valorilor naționale. Se inspiră din experiențele generațiilor trecute, alegând din ele ceea ce este atractiv astăzi. Nu se tem că ar putea fi acuzați că sunt retrograzi, lipsiți de creativitate și inferiori. Își cunosc propria valoare și valoarea istoriei lor, prețuiesc unicitatea, răspund nevoilor existente. Și — ceea ce este poate cel mai important — păstrează vie tradiția meșteșugului local“, a declarat curatorul expoziției, Agnieszka Jacobson-Cielecka

Obiectele prezentate în expoziție sunt executate din materiale naturale, locale și, în majoritate sunt realizate prin recurgerea la metode meșteșugărești tradiționale. Cele mai multe dintre ele sunt produse unicat, serii limitate, prototipuri, proiecte care așteaptă să fie descoperite.

Expoziția este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Vernisajul va avea loc joi, 24 octombrie, la ora 18:00.

Sursa: ConicaRomana.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here