Polirom: „Gazdă a două romane laureate a Premiului Nobel”

0
111

Operele scriitorului francez Patrick Mondiano vor fi publicate în colecții prezente și în ediție digitală la Biblioteca Polirom, coordonată de Bogdan Alexandru Stănescu, relatează Mediafax.

nobelCele două romane publicate sub umbrela Polirom sunt „Bulevardele de centură”, respectiv „Călătorie de nuntă” și au fost desemnate câștigătoare ale premiului Nobel pentru literatură în anul 2014.

Lista autorilor laureați ai premiului Nobel apărută până în prezent la Biblioteca Polirom este completată de “Biblioteca Polirom“: Doris Lessing, Günter Grass, J.M.G. Le Clézio, John Steinbeck, José Saramago, Pearl S. Buck, Tomas Tranströmer, Herta Müller, Orhan Pamuk, Seamus Heaney, Kenzaburō Ōe, Naguib Mahfouz, Camilo José Cela, Elias Canetti, Saul Bellow, Heinrich Böll, Samuel Beckett, Boris Pasternak, E.M. Hemingway, François Mauriac, Elfriede Jelinek.

Apărută în 1972, „Bulevardul de centură” este o traducere din limba franceză de Livia Storescu. Naratorul, Serge Alexandre  se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viaţa lui în adolescenţă şi care încercase să-l omoare, împingîndu-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decât atât, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu, informează Mediafax.

Cealaltă traducere din lb.franceză îi aparține Brândușei Steiciuc, „Călătorie de nuntă” (1990) și se învârte în jurul ideii de construire a indentității și reconstrucției memoriei, fiind două dintre operele majore ale operei lui Modiano.

„Ajungând la Milano, Jean B., un realizator de documentare în vârstă de 40 de ani află cu surprindere că o femeie s-a sinucis chiar în hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descoperă că în urmă cu 20 de ani a cunoscut-o nu numai pe femeie, ci şi pe soţul ei şi misterul destinului lor ajunge să-l obsedeze. Hotărăşte să meargă pe urmele acestei perechi care, în timpul războiului, fusese întruna nevoită să se refugieze din faţa ocupanţilor nazişti. Astfel scoate treptat la iveală o viaţă secretă, plină de îndoieli şi incertitudini, petrecută din ascunzătoare în ascunzătoare. Deconstrucţia cronologică a biografiei personajelor, la care Modiano excelează, lasă cititorului plăcerea de-a reface parcursul liniar al existenţei lor”, relatează jurnaliștii de la Mediafax.

Născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, Patrick Mondiano a fost o persoană foarte sensibilă și foarte atașată de fratele său mai mic. În momentul dispariției acestuia la doar 10 ani, scriitorul a suferit un șoc, moment ce și-a pus o amprentă negativă asupra viitorului romancier.

Înclinația sa pentru arta scrisului a venit după absolvirea colegiului, când a ales literatura în detrimentul vieții universitare. Odată cu prima lucrare apărută, „La place de l’etoile” (1968) , suucesul nu a întârziat să apară.

Până în prezent, scriitorul Patrick a publicat  peste 20 de lucrări: romane și culegeri de nuvele, iar printre cele mai importante merite se numără și  premiul Goncourt, obținut în anul 1978 pentru „Rue des boutigus obscures”.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here