Factorii declanşatori ai poliartritei reumatoide

0
356
Poliartrita reumatoidaPoliartrita reumatoida este o boală cronică inflamatorie care afectează, în primul rând, articulaţiile. In lipsa unui tratament adecvat, procesul inflamator are grave consecinţe asupra cartilajului, ducând la formarea eroziunilor osoase.

Adiacent, pot fi afectate sisteme precum cel respirator, cardiovascular şi hematopoietic. Boala netratată reduce speranţa de viaţă a bolnavului cu până la 7 ani.

Cine dezvoltă poliartrita reumatoida si de ce?

Cei mai importanţi factori în declanşarea bolii sunt aceia genetici şi cei de mediu. Factorii de mediu implicaţi sunt fumatul, asociat cu o evoluţie mai agresivă a bolii, consumul de cafea şi de alcool, ţesutul adipos în exces, expunerea la minerale ca azbest, siliciu, antracit, multiparitatea, infecţiile (tuberculoza, parvovirusul B9), bolile periodontale. Femeile sunt de două până la patru ori mai afectate decât bărbaţii în primele lor decade ale vieţii, cu simptomatologie mai severă, însă o dată cu înaintarea în vârstă descreşte şi raportul de afectare pe sexe.

Manifestări clinice

Simptomele bolii pot începe brusc cu in-flamarea articulaţiilor, dureri articulare, slăbiciune musculară, scădere în greutate, febră, sindrom de uscăciune a cavităţii bucale. Există şi cazuri în care boala poate debuta gradual şi uneori sunt afectate mai multe organe. De aceea, pacientul trebuie investigat şi cardiovascular, pulmonar, hepatic, renal ori hematologic.

Manifestările extraarticulare sunt variate şi sunt de natură: hematologică -cu anemie, trombocite crescute sau scăzute, leucopenie;    pulmonară – cu fibroză interstiţială difuză, alveolită fibrozantă, pneumoconioză; hepatică – cu probe anormale: ocular – keratoconjunctivita sicca, episclerită; cardiacă – pericardita, boli valvulare, defecte de conducere: neurologică – neuropatii. mielopatii cervicale: cutanată  noduli reumatoizi, rash vasculitic, ulceraţii, amiloidoză etc. Imagistica joacă un rol important în stadializarea bolii.

Aceste investigaţii sunt utile pentru diferenţierea de alte boli ale sistemului imun, precum lupusul eritematos sistemic, boala mixtă de ţesut conjunctiv, artrita cu cristale, spondilartrite, polimialgia reumatică, artrite virale. Diagnosticul final se realizează după evaluarea clinică, cea de laborator şi cea imagistică.

Tratamentul 

Terapia remisivă este bine să se înceapă cât mai devreme, pentru a stopa evoluţia progresivă a bolii. Tratamentul se administrează pe tot parcursul vieţii şi se alege multidisciplinar în funcţie de bolile asociate ale pacientului, toleranţa la medicaţie, dar şi de afectarea altor organe. Terapia este complexă şi reuneşte psihoterapia şi terapia medicamentoasă.

Dr. Cristina Simion, Medic rezident reumatologie, Donainfo, nr. 53/2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.