„Podoabe din metal. Istorie și tradiție în Țara Românească”, la Muzeul Satului

0
511

salbele-din-zona-etnografica-albaExpoziția „Podoabe din metal. Istorie și tradiție în Țara Românească”, reunind, în premieră, 90 de piese metalice toate de proveniență sau influență balcanică, s-a deschis duminică în Sala „H. H. Stahl” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, informează un comunicat de presă.

Pentru completarea mesajului care s-a dorit a fi transmis prin această expoziție s-a apelat la două colecții particulare: acea a dr. Adina Nanu și a curatoarei, dr. Ioana Gabriela Duicu, a precizat conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager al al Muzeului Satului.

În expoziție este prezentată acea parte a colecției muzeului formată din podoabe de proveniență sau influență balcanică și provenită de la proprietari sau colecționari din Țara Românească. Sunt obiecte care au aparținut atât românilor de la nord de Dunăre, cât și celor balcanici, dar și etnicilor bulgari, greci, sârbi, albanezi, turci, unii dintre ei declarându-și etnia, alții numindu-se români.

De asemenea, unele obiecte au menționată ca zonă de proveniență Dobrogea, chiar dacă ele au fost achiziționate din localități sau de la persoane din Țara Românească, dar pentru că proveneau de la etnici majoritari în Dobrogea li s-a atribuit această proveniență.

„Ideea de a valorifica colecția ca o expoziție de obiect și nu ca un ansamblu de costume care să rememoreze și modalitatea de atașare la costum a fost aleasă tocmai din dorința de a extrage aceste obiecte atât de spectaculoase, atât de minuțios lucrate și atât de variate, din locul în care sunt tratate în toată literatura de specialitate, accesorii, și de a le oferi importanța pe care o merită, și anume, podoabă cu rol funcțional și apotropaic”, a explicat Paula Popoiu.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.