Prima fotografie color a lui Pluto și a satelitului său Charon, captată de sonda New Horizons

0
135
Pluto și CharonSonda New Horizons, ce aparține de NASA se află în drum spre planeta pitică Pluto. Ea a transmis prima fotografie color a acestei planete îndepărtate și a satelitului său Charon, informează BBC.

Conform programului misiunii, sonda New Horizons a fost lansată de NASA la 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers. Ea  urmează să survoleze planeta pitică Pluto la 14 iulie a.c. Aceasta se va afla la o distanță de 12.500 de kilometri si se va deplasa cu o viteză de 50.000 km/h.

După ce va trece de Pluto, sonda va fi folosită și pentru a studia cel puțin încă un obiect din Centura Kuiper (centura de asteroizi și comete ce înconjoară sistemul solar, extinzându-se dincolo de orbita planetei Neptun. Din acest motiv aceste obiecte sunt numite și drept transneptuniene).

În cursul survolului sonda va înregistra un volum mare de date despre misterioasa planetă pitică Pluto.

Aceste date vor fi transmite apoi spre Pământ în cursul următoarelor 16 luni.

Întâlnirea dintre New Horizons și Pluto reprezintă pentru mulți evenimentul astronomic al anului.

Această planetă pitică este ultima dintre cele nouă planete după clasificarea veche a sistemului solar ce nu a fost vizitată niciodată de vreo sondă.

Prima fotografie color a lui Pluto a fost obținută la 9 aprilie prin intermediul instrumentului denumit Ralph colour imager de la bordul sondei New Horizons. Fotografia nu este foarte clară, dar începând cu luna mai imaginile obținute vor fi din ce în ce mai bune. În momentul producerii acestei fotografii, sonda New Horizons se afla la 115 milioane de kilometri distanță de Pluto (distanță similară celei dintre Soare și Venus).

În timpul survolului din 14 iulie, acest instrument va realiza fotografii color ale unor forme de relief de până la câțiva kilometri în diametru.

„Sonda se află într-o stare perfectă; are combustibil suficient și transportă un veritabil arsenal științific compus din șapte instrumente foarte performante. Sunt cele mai performante instrumente folosite vreodată la o primă explorare a unei planete din sistemul nostru solar”, conform lui Alan Stern, coordonatorul misiunii New Horizons.

New Horizons are dimensiunea unui pian de concert; cântărește 465 de kilograme; este cea mai rapidă sondă spațială lansată vreodată de pe Pământ. În prezent ea se deplasează prin spațiu cu viteza de peste 1,6 milioane de kilometri pe zi. Această sondă funcționează cu energie nucleară, obținută din descompunerea plutoniului, relatează Agerpres.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.