Plasturele care îşi schimbă culoarea şi indică rezistenţa la antibiotice

0
238

PlastureEste florescent şi atunci când detectează o infecţie în organism îşi schimbă culoarea.  Un plasture medicinal, considerat un instrument eficient împotriva rezistenţei la antibiotice, reduce administrarea de medicamente inutile, informează BBC.

Noul dispozitiv, creat de cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie, eliberează un colorant fluorescent din capsule microscopice în momentul aplicării sale pe piele, atunci când detectează prezenţa unor bacterii la marginea plăgilor. Astfel, medicii pot să identifice infecţiile bacteriene şi să le trateze mult mai rapid, în special în cazul copiilor care au suferit arsuri.

Potrivit creatorilor săi, acest tip de plasture ar putea contribui la salvarea multor vieţi. Copiii cu răni provocate de arsuri sunt în mod special predispuşi la infecţii bacteriene, deoarece sistemul  lor imunitar nu este matur.

Este foarte greu să se diagnosticheze infecţiile repede, fără să se îndepăreteze bandajele, iar acest lucru este dureros şi poate să producă şi mai multe cicatrice.

Din acest motiv, antibiotice sunt adeseori prescrise ca măsură de precauţie, înainte ca infecţia să fie confirmată. Trebuie spus că administrarea de antibiotice în cazurile în care nu există infecţii poate ajuta bacteriile să devină rezistente la aceste medicamente – iar rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate majoră.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here