Plantele sunt sensibile?

0
608
planteleCa şi animalele, plantele reacţionează la stimulii proveniţi din mediul înconjurător cu nişte mişcări numite tropisme. Unele flori se închid în timpul nopţii şi se redeschid la sosirea zorilor.

Rădăcinile plantelor se dezvoltă întotdeauna în jos, sensibile la forţa de gravitaţie, în timp ce lăstarii cresc întotdeauna în direcţia luminii.

Unele rădăcini se dezvoltă chiar pe orizontală, în căutarea apei sau a unor substanţe din sol, de care au nevoie.

Plantele căţărătoare sunt sensibile la contact şi se agaţă de orice punct de sprijin posibil.

Cum se stabileşte vârsta unui copac?

Copacii cresc în înălţime, în lăţime şi în adâncime. Trunchiul se îngroaşă, adăugând în fiecare an un strat nou de lemn sub scoarţă; în tulpină se formează astfel nişte inele concentrice: numărându-le este posibil să aflăm vârsta copacului. Grosimea fiecărui inel indică şi condiţiile meteorologice în care s-a petrecut creşterea: inelele sunt mai groase în anii cu ploi şi soare, mai subţiri când copacul a suferit de secetă.

• Cel mai bătrân copac viu se numeş. Eternal God şi este o sequoia care a de\ 12 000 de ani.
• Cel mai mare număr de inele numărate la un copac tăiat, o sequoia de peste 4000 de ani, este de 280, pe fiecare centimetru de raz
• Creşterea cea mai rapidă a unui copac a fost observată la un arbore de mătase
în Malaezia: 10 m în 13 luni.
• Cel mai bătrân pin spinos din Statele Unite are 4600 de ani.

Cât timp trăieşte o plantă?

Plantele anuale îşi încheie ciclul de viaţ, într-un singur an. Acestui tip îi aparţin crinii, roşiile, vinetele, cerealele şi multe alte plante de grădină. Morcovul, ţelina şi napii sunt, în schimb, plante bianuale c îşi completează ciclul vital în doi ani.

Plantele perene trăiesc mai mult de doi ani. Acestei categorii îi aparţin crocus, irisul şi narcisa, care în timj: iernii îşi păstrează în bulbi substanţele necesare pent a renaşte primăvara. Mulţi copaci şi arbuşti îşi reiau în fiecare an ciclul vital, după ce şi-au redus activitatea în timpul iernii.

Marea Carte, Editura Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here