Care sunt plantele menționate în Biblie? (6) – Grâul

0
525

grâulGrâul – Una dintre cele mai menționate plante din Sfânta Scriptură. Folosirea grâului ca hrană și medicament încă din cele mai vechi timpuri. Extrase biblice – Plantele înseamnă viață – Natura și darurile ei

Grâul

Mențiuni în Sfânta Scriptură

Grâul este poate cea mai menționată plantă în Sfânta Scriptură. De la „pâinea noastră cea de toate zilele” până la pâinea pe care preoții o ofereau lui Dumnezeu, grâul este planta cel mai des utilizată în alimentația din vechiul Israel. Se mânca azimă, o pâine nedospită, coaptă în spuză sau între lespezi fierbinți, foarte bună când era proaspătă. „Timp de șapte zile să mâncați azime. Încă din ziua-ntâia să-ndepărtați din casele voastre dospitura, căci cine va mânca dospit din ziua-ntâia până-n ziua a șaptea, sufletul acela va fi stârpit din Israel. (…) Păziți Sărbătoarea Azimelor.” (Vechiul Testament, Ieșirea 12-15, 17)

„Din roua cerului și din grăsimea pământului să-ți dea Dumnezeu belșug de grâu și de vin”, îi spune Isaac fiului său Iacob. Moise îi binecuvântează pe fii lui Israel. „Și va locui Israel fără frică singur pe moșia lui Iacob, moșie cu grâu și cu vin și cu cerul doldora de rouă.” (Vechiul Testament, Deuteronomul 33-28). Grâul este semnul belșugului și al abundenței într-un Pământ al Făgăduinței. „Țară de grâu și de orz, țară de vii, de smochini și rodii, țară de măslini, untdelemn și miere.” (Vechiul Testament, Deuteronomul 8:8)

Grâul – mențiuni în parabolele lui Iisus

Iisus spune într-o învățătură către ucenici: „Adevăr, adevăr vă spun. Dacă bobul de grâu care cade-n pământ nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce roadă multă.” (Noul Testament, Ioan 12:24). Mucenicii întru Hristos sunt „grâul lui Dumnezeu”. Ioan Botezătorul spune despre lucrarea lui Iisus: „Eu vă botez cu apă spre pocăință. Dar Cel ce vine după mine este mai  puternic decât mine, Căruia eu nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea. Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc; a Cărui lopată este în mâna Lui, și El Își va curăți aria și-Și va aduna grâul în hambarul Său. Iar pleava o va arde în foc nestins.” (Noul Testament, Matei 3:11).

Drepții sunt Grâul și păcătoșii sunt Neghina în parabolele despre Împărăția Cerurilor. „Strângeți mai întâi neghina și legați-o în snopi ca s-o ardem. Iar grâul adunați-l în hambarul meu.” (Noul Testament, Matei 13:30). Pâinea de Grâu este comparată și ea cu Împărăția Cerurilor. „Asemănatu-s-a împărăția cerurilor cu aluatul pe care l-a luat o femeie și l-a ascuns în trei măsuri de făină, până ce s-a dospit toată.” (Noul Testament, Matei 13:33)

Euharistia – Taina Sfântă și Jertfa Trupului și Sângelui lui Iisus Hristos

„Taină și act de venerație în cele mai multe biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor, Euharistia a fost instituită de însuși Iisus Hristos la Cina cea de Taină. El, mulțumind lui Dumnezeu Tatăl, a identificat pâinea pe care a frânt-o și vinul pe care l-a turnat în pahare cu trupul și sângele Său, anticipând jertfa de pe Cruce.
Sfânta Euharistie este nu numai Taina, ci și Jertfa, și anume Jertfa Trupului și Sângelui lui Iisus Hristos, în mod real, dar nesângeros, sub forma pâinii și vinului pentru ochii noștri trupești.

Euharistia se săvârșește exclusiv în cadrul Sfintei Liturghii. Punctul culminant este prefacerea pâinii și vinului în trupul și sângele lui Hristos prin puterea Duhului Sfânt, invocată de episcop sau de preot.
Venind să ne împărtășim, mărturisim cu credință că în Sfântul Potir se află însuși Preacurat Trupul și însuși Preasfânt Sângele lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu pe care îndrăznim a le primi pentru cuvântul Domnului. (…) Euharistia este calea spre Dumnezeu, piscul cel mai înalt al vieții duhovnicești, leac de nemurire.”

„Adevăr, adevăr vă spun. Dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea Sângele Lui, nu veți avea viață întru voi. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică. Și Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci Trupul Meu este adevărată mâncare și Sângele Meu adevărată băutură. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru El.” (Noul Testament, Ioan 6:53-55)

Surse bibliografice și citate: Sfânta Scriptură și „Plante și miresme biblice” de Ovidiu Bojor și Răducanu Dumitru

Te invit să citești și Care sunt plantele menționate în Biblie (5).
Vedeți și alte plante menționate în Sfânta Scriptură.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.