Cicoare – Planta medicinală din care se face o cafea sănătoasă

0
2097

cicoareDespre cicoare și proprietățile sale – Însemnări – Doza zilnică de optimism

Din bătrâni se povestește…

… că fiecare om este unic, tot astfel cum este și sensul vieții sale. El poate pleca la drum cu un scop stabilit, cu visuri și dorințe clare, dar, la un moment dat, în mersul său spre împlinirea acestor idealuri el poate să întâlnească altceva mai tentant, mai aparte, mai bun chiar. Și, atunci, el decide să se implice în acea poveste mai captivantă și să facă din ea povestea sa personală. Nu știe ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi continuat pe sensul ales inițial… Și poate că istoria pe care o trăiește acum nu-i va dezvălui niciodată ce „ar fi putut să fie”.

Opțiuni în viață

Dacă viața pe care o trăiește în acest moment este frumoasă, fericită, plină de aventură și plăcere, exact pe gustul său, poate nu-și va mai pune niciodată problema celuilalt drum. Dar, dacă acum are trăiri ce nu-l satisfac și îi provoacă regrete, se va întreba întotdeauna cum ar fi fost dacă ar fi ales să rămână la prima idee și să încerce să ajungă la visul său de început.

Sunt mulți oameni care regretă atât de profund lucrurile pe care nu le-au înfăptuit, încât uită să trăiască prezentul cu tot ce oferă el zi de zi. Stau și se pierd în regrete până ajung la o reală suferință. Îți propun astăzi să nu fi unul dintre ei, să te cunoști mai bine, să realizezi de ce ai luat anumite decizii la un moment dat.

Dă frâu liber emoțiilor

Te provoc să nu te mai pierzi în gânduri și amintiri, să nu te mai epuizezi în intenții, ci să încerci să le ordonezi pe toate pe o coală albă, într-un caiet frumos, drag ție. Să le scoți din minte rând pe rând, să cauți să le aduci de unde sunt, cu tot cu emoția resimțită atunci, cândva, să te explici, să analizezi, să te lamentezi, să așterni totul acolo, pe hârtie, apoi să închizi caietul, odată cu poarta memoriei, și să începi să trăiești viața ta actuală. Dar, mai întâi, fă-ți o cană de ceai de cicoare fierbinte sau o cafea din miraculoasa plantă, ca să ai energie, doar ai mult de spus despre tine, nu-i așa?

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Cicoarea este un înlocuitor natural și sănătos al cafelei. O rețetă tradițională de ceai – infuzie – ne dă următoarele indicații de preparare:

  • Într-un sfert de litru de apă rece se lasă la macerat 2-3 lingurițe de plantă, inclusiv rădăcina. Apoi, se pun la fiert și se lasă un clocot. Se strecoară și se bea fierbinte, cu înghițituri mici, îndulcită sau ca atare. Se pot bea 3-4 căni pe zi cu o oră înainte de fiecare masă.

Cicoarea se poate consuma ca decoct, infuzie, macerată, ca sirop și ca înlocuitor al cafelei.

Un decoct corect se prepară astfel:
  • Se umezesc plantele
  • Se toarnă apă rece peste ele într-un vas smălțuit
  • Amestecul se pune la foc. Se lasă 10-15 minute pentru flori, frunze sau plantă întreagă și 30-40 de minute pentru rădăcini, semințe sau coajă
  • Amestecul se lasă la fiert, adăugând apă fiartă în completarea celei evaporate
  • Lichidul astfel obținut se strecoară și se consumă îndulcit sau ca atare, după preferințe

Grație substanțelor benefice din compoziția plantei de cicoare, acest ceai vindecă o serie de afecțiuni ca: bolile bilei și bila leneșă, hepatita cronică, constipația, anumite intoxicații ale pielii. Este indicată, de asemenea, în diabet, astenie, tuse seacă, boli hepato-renale. Cicoarea ajută la protejarea ficatului, combate oboseala fizică și psihică, calmează durerile abdominale. Este eficace în detoxifierea organismului. Cafeaua de cicoare are multiple beneficii și nu conține cofeină. Iată cum o poți prepara!

Cafea de cicoare
  • Mai întâi se prăjește rădăcina de cicoare, apoi se macină. O lingură din pulberea obținută se adaugă peste 200 ml de apă. Amestecul se fierbe timp de 3 minute la foc mic, după care se strecoară. Se servește fierbinte, simplă sau îndulcită. Opțional, se poate adăuga lapte.

Pentru o recunoaștere facilă a plantei Cichorium intybus, denumită popular cicoare, voi răsfoi și astăzi micul tratat terapeutic „Medicina naturistă”, coordonat de dr. Pavel Chirilă. Conform informațiilor culese, cicoarea este o plantă ierboasă, perenă, cu suc lăptos, înaltă până la 1,5 m și groasă de 1-1,5 cm. Este puternic ramificată și fuziformă. Are rădăcina verticală, tulpina rigidă, cu șanțuri, fără perișori la suprafață (glabră) sau aspru păroasă. Frunzele bazale sunt lungi de până la 15 cm, dispuse în rozetă, crestate adânc. Cele tulpinale sunt mai mici, lanceolate (au forma unui vârf de lance) și au formă de inimă la bază. Florile sunt albastre, ligulate, cele din margine fiind mai mari. Fructele sunt achene mici, de ordinul milimetrilor și sunt prevăzute cu papus foarte scurt.

Anotimpul de înflorire a plantei este vara, din iulie până în septembrie. Este răspândită la marginea culturilor, a drumurilor, în șanțuri. Apare pe șinele de tren, pe pășuni, în locuri necultivate, atât în zone de șes, cât și montane. Originea plantei se pierde în negura timpului, fiind întâlnită în Asia, Africa, ulterior în Europa.

În Egiptul antic era considerată elixir și utilizată în profilaxia sau tratarea diverselor dureri. Mai este bine de știut că în funcție de cum îngurgităm preparatul din cicoare, înainte sau după masă, obținem două reacții organice, poftă de mâncare (înainte de masă) sau diminuarea apetitului (dacă este băut după masă).

Cicoare – Substanțe constituente și proprietăți

Planta conține următoarele substanțe chimice: inulină, pentozani, fructoză, insulină, mucilagii, glicozizi, steroli, coline, rezine, principii amare, taninuri, acizi organici, ulei eteric. Are vitamine (A, B1, B2, C, E, K, P, PP) și săruri minerale (sodiu, potasiu, fier, calciu, fosfor, cupru, magneziu). Deține extraordinare proprietăți terapeutice. Acestea sun eficiente în maladii hepatobiliare, în boli de stomac, în afecțiuni renale, cardiovasculare, ale sistemului nervos, în boli de piele datorită proprietăților coleretice, hipoglicemiante, antidiabetice, hepatoprotectoare, hipotensoare, tonice, reconfortante.

Pe urmele înțelepților…

Folclorul popular a păstrat și a transmis leacuri felurite pentru suferințe, adaptate la mijloacele pe care le aveau oamenii la îndemână în acele vremuri în casele lor. De pildă, în caz de pietre la rinichi, străbunii luau cam 5 kg de grâu, le fierbeau în vin și puneau amestecul obținut într-un sac pe care îl legau la gură. Acest sac cald se punea în dreptul rinichilor și se lăsa acolo până se răcea. Se spunea că absoarbe durerea.

Importanța hidratării

Pentru a te menține sănătos, orice ai decide să faci pe durata unei zile, asigură-te că te hidratezi suficient. Consumă o cantitate de lichide egală cu greutatea ta împărțită la trei. La această cantitate, mai adaugă câțiva mililitri dacă stai într-o zonă cu climă uscată. Bea mai multă apă dacă ești gravidă sau alăptezi, dacă faci sport, dacă ai consumat alcool sau atunci când călătorești cu avionul.

În plus, asigură-te că ai o atitudine pozitivă, că încerci să vezi întotdeauna partea plină a paharului, deoarece optimismul este un atu pentru un mod agreabil de viață. Cei ce știu să-și orienteze gândurile în sens constructiv fac față mai bine provocărilor, stresului, dificultăților. Încarcă-te zilnic cu optimism, crede în tine! Lasă pe hârtia caietului de însemnări tot ce nu îți convine și începe să zâmbești, colorând prezentul!

Te invit să citești și Plante medicinale – Anason.

Mihaela Mușetescu