Plantele condimentare – sănătatea din farfuria zilnică

0
258

condimentPlante medicinale ce pot fi utilizate drept condiment

MĂGHIRAN – Un condiment pentru aproape orice
Origanum majorana

Măghiranul este o plantă ale cărei arome se potrivesc în supe, cartofi, tocană, pizza, cârnați și preparate din carne. Măghiranul este un condiment cu care se aromatizează oțetul și uleiul. Conține substanțe care facilitează digestia, cu ajutorul ei mâncărurile mai grele sunt tolerate mai ușor. În vechime, ea era folosită și ca medicament sau ca produs cosmetic. Uleiurile volatile și celelalte substanțe bioactive (taninuri, alcaloizi amari) prezente în plantă reglează tranzitul intestinal, stimulează digestia, elimină grăsimile, au efect pozitiv în afecțiunile aparatului locomotor, relaxează mușchii uterini, au acțiune benefică în afecțiunile pulmonare și ale căilor respiratorii (răceală, gripă, rinită, otită, sinuzită, bronșită). Anumite micoze se pot trata cu măghiran. Este adăugată în vinul roșu, ca afrodisiac.

GRĂUNȚELE PARADISULUI
Aframomum melegueta

Grăunțele sau boabele paradisului folosite în gastronomie sunt semințele plantei cu același nume, au gust piperat și iute și miros puternic și stăruitor. Acest condiment este folosit de mult timp în vestul Africii, în special în zonele calde și umede, deoarece păstrează bine preparatele împotriva alterării. Semințele conțin uleiuri volatile și substanțe care încălzesc corpul, stimulează digestia, sunt antibacteriene (combat Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria), antiinflamatoare, diuretice, laxative, antimicotice. Au efect bun asupra agenților patogeni care cauzează tuberculoza.
Asemănător la gust cu piperul, ghimbirul și cardamomul, gustul iute al grăunțelor paradisului dispare dacă este gătit prin preparare termică. Este recomandată folosirea lor în diverse meniuri, fiind un important furnizor de vitalitate și energie.

HREAN
Armoracia rusticana

Hreanul, numit și „antibioticul fermierului”, este un condiment bogat în ulei eteric, vitamina C, A, B1, B2 ulei de muștar, săruri minerale, glutamine, aspargină și alte substanțe biochimice ce îi conferă un miros și un gust de neconfundat. Hreanul sprijină și stimulează digestia, cu efecte pozitive în peristaltismul intestinal, atonie intestinală, fiind un bun laxativ, purgativ și vermifug. Rădăcina de hrean (partea cea mai des folosită) luptă împotriva multor agenți patogeni și ciuperci. Ameliorează afecțiunile căilor respiratorii și inflamațiile bacteriene de la nivelul vezicii biliare, crește pofta de mâncare și are rol activ în fiziologia sistemului nervos.
Cu hrean preparăm în bucătărie sosurile, murăturile și conservele. Carnea de vită fiartă (rasolul) este excelentă cu mujdei de hrean (rădăcină rasă, sare, apă, puțin zahăr și zeamă de lămâie sau oțet).

MENTA – Condiment de vară
Mentha piperita

Extrem de răspândită, menta este o plantă aromatică și medicinală care nu trebuie să lipsească din bucătărie, fie că o adăugăm la preparate, fie că o folosim la ceai. Menta stimulează digestia, relaxează musculatura intestinală, ameliorează convulsiile și stările de greață. Planta este un bun fortifiant și un dezinfectant pentru organism. Întrebuințarea externă îi conferă proprietăți analgezice și anesteziante, grație uleiului eteric din compoziție. Are proprietăți antibacteriene, antidiareice, bacteriostatice. Calmează durerile de cap și reumatice, este reconfortantă și are rol important în fiziologia aparatului respirator (cu rezultate în gripe, răceli, bronșite etc.).
În gastronomie este folosită la salată, supe, sosuri, fripturi, deserturi, băuturi (limonadă, sirop, băuturi alcoolice).

Vezi și „Condimentele și beneficiile lor pentru sănătate”.

„Nu planta copacul tristeții în inima ta. Recitește în fiecare dimineață cartea bucuriei.” (Omar Khayyam)

Mihaela Mușetescu