Plantele au nevoie să “socializeze”. Modul în care pot comunica între ele

0
75
Translate in

Orice iubitor de flori ne poate spune că plantele comunică, dar până de curând nu se știa că plantele au nevoie și să “socializeze” între ele. 

Cercetătorii susțin că uneori plantele îşi dau seama lângă ce vecini stau chiar şi atunci când se află în stadiul de seminţe.

Un studiu a demonstrat că plantele de ardei iute aflate în perioada de germinare cresc mai bine atunci când sunt aşezate lângă un vecin „prietenos”, în cazul de faţă, un busuioc adult.  În schimb, plasate lângă un vecin „răutăcios”, precum feniculul, plantele nu s-au mai dezvoltat, relatează Rador.

„Rezultatele noastre arată că plantele sunt capabile să influenţeze pozitiv dezvoltarea seminţelor printr-un mecanism necunoscut pentru moment. În acelaşi mod, vecinii „răi”, precum feniculul, împiedică germinarea seminţelor de ardei iute. Credem că un răspuns la acest mister implică semnale acustice generate folosind oscilaţii nanomecanice din interiorul celulei care permit comunicarea rapidă între plantele din apropiere”, a declarat dr. Monica Gagliano, de la University of Western Australia.

De ce feniculul este un vecin „rău”? Deoarece concurează agresiv, eliberând substanţe chimice care încetinesc creşterea rivalilor.

De ce busuiocul este un vecin „bun”? Deoarece produce substanţe chimice ajutătoare care susţin creşterea plantelor din jur prin descurajarea buruienilor şi a dăunătorilor.

„Interesant a fost faptul că efectele au rămas neschimbate chiar şi atunci când semnalele busuiocului au fost blocate, lucru care a indicat interacţiunile dintre cele două plante sunt imediate printr-o modalitate de semnalizare diferită faţă de cele studiate de noi. Cel mai important lucru a fost acela că nu s-a observat nicio diferenţă între germinarea seminţelor de chilli din apropierea busuiocului lăsat liber şi a celui acoperit, lucru care indică faptul că lumina, atingerea sau semnalele chimice, chiar dacă sunt importante, nu sunt şi necesare pentru ca seminţele de chilli să simtă planta de busuioc din apropiere”, au mai explicat cercetătorii.

Ana Grama