Care sunt plantele menționate în Biblie (15) – TEREBINTUL

0
399

terebintulCare sunt plantele menționate în Biblie – Terebintul

Terebintul – Ce proprietăți are?

Terebintul (Pistacia terebinthus) este un arbore cu înălțime de 9 metri, frunze căzătoare, flori parfumate, ce apar între lunile mai și iulie. Are origini mediteraneene. Poate tolera seceta, dar nu poate crește la umbră. Arborele este sursă de terebentină, tananți, rășini uleioase. „Uleiul de terebentină este folosit la prepararea Sfântului și Marelui Mir.” În terapie este utilizat pentru proprietățile sale antiseptice, expectorante, vulnerare, antispastice, citostatice.

Terebintul se utilizează intern pentru infecții urinare, renale, infecții cu streptococi, infecții cronice ale bronhiilor. Alte afecțiuni în care este eficient: reumatism, paraziți intestinali (limbrici), hemoragii interne, pietre la ficat (ajută la dizolvarea lor). Cercetări recente au consemnat eficiența sa în cancer. În uzul extern este eficient în cazuri de gută, artrită, sciatică, râie și pediculoză.

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (13) – NARDUL.

Terebintul – Mențiuni biblice

În Sfânta Scriptură, terebintul este menționat într-o parabolă care vorbește despre renașterea omului.

„Și dacă va rămâne încă unul din zece, și acela va fi hărăzit focului, ca și terebintul și stejarul, ale căror trunchiuri sunt trântite la pământ. Din butucul rămas va lăstări o mlădiță sfântă.” (Vechiul Testament, Isaia)

Arborele apare în „comparații prin care înțelepciunea cea adevărată, de origine divină, își relevă frumusețea și lucrarea dumnezeiască”:

„Ca un terebint mi-am întins crengile, iar crengile mele sunt ramuri de slavă și de har.” (Vechiul Testament, Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah)

În tradiția beduină se crede că Iisus a rostit „Predica de pe munte” lângă trei copaci „binecuvântați de Mesia” – un terebint, un stejar și „spinul lui Hristos”. Despre terebint, Bartolomeu Valeriu Anania, care a tradus Sfânta Scriptură, spune: „Este un arbore rășinos din care se extrage terebentina, frumos și măreț când înflorește, dar foarte urât când îi cade frunza.”

Frunzele terebintului se gătesc ca și legumele, iar rășina se poate mesteca. Fructele acestui arbore se consumă crude sau în diverse preparate, iar uleiul de terebentină oferă un parfum plăcut, fiind întrebuințat în aromaterapie.

Surse bibliografice consultate și citate: „Plante și miresme biblice. Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (14) – MIGDALUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here