Care sunt plantele menționate în Biblie (11) – MĂRUL

0
396

mărul Care sunt plantele menționate în Biblie – Mărul.

Mărul în Sfânta Scriptură

Mărul este unul dintre cele mai importante fructe din Sfânta Scriptură, simbolizând frumusețea, rodul pomului vieții, belșugul, recolta bogată sau perenitatea. Acest arbore cu coroana rotundă și flori gingașe apare în comparații de ordin estetic:

„Precum e măru-n arborii pădurii, așa-i iubitul meu între feciori.” (Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor)

„Ca un măr de aur într-o salbă de sardiu, așa e cuvântul rostit (cu înțelepciune).” (Vechiul Testament, Proverbele lui Solomon)

Mărul înflorit dă farmec primăverii. El poartă, în unele pasaje biblice, o forță morală de impact, fiind martorul unor întâmplări esențiale. În Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor citim următoarele pasaje:

„Sub măr eu te-am trezit, acolo unde maica ta cu tine a fost grea, acolo unde chinuri a-ndurat aceea care-n chinuri te-a născut.”

„La grădina nucilor m-am dus, ca să văd verdeața văii, dacă a dat vița de vie și dacă merii au înflorit.”

În alte rânduri din Vechiul Testament apare într-o enumerare, alături de alți copaci atinși de o calamitate ce a atins locurile sfinte.

„Via s-a uscat, smochinii s-au împuținat, rodia și finicul și mărul și pomii câmpului uscatu-s-au cu toții; că fiii oamenilor dat-au bucuria pe rușine.”

În țara noastră mărul este perceput ca „fructul oprit”, rod al pomului vieții. „În unele zone din țară, mireasa se joacă pe două mlădițe de Măr dulce, pentru ca sarcina căsătoriei să nu fie anevoioasă. Tot după o veche tradiție a locului, se puneau ramuri de Măr, care urmau să înflorească de Anul Nou, cu care copiii mergeau apoi la sorcovit.”

mărul

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (9) – Lintea.

Mărul și rolul său terapeutic

Mărul este tonic al sistemului nervos, întăritor muscular, antiseptic gastric și intestinal, stimulent și decongestiv hepatic. El are rol în regenerarea țesuturilor, micșorează concentrația colesterolului, întărește celulele nervoase, protejează inima, elimină acidul uric. El are proprietăți antiinflamatorii, laxative, depurative, tonice, stomahice, calmante, antireumatice, răcoritoare.

Merele au antioxidanți ce ajută organismul să distrugă radicalii liberi. Antioxidanții prezenți în aceste fructe îmbunătățesc funcția imunitară și reduc riscul apariției infecțiilor și cancerului. Consumați mere în probleme de astenie fizică și intelectuală, surmenaj, anemie, obezitate, reumatism, gută, litiază urinară, litiază biliară, constipație, febră, bronșită, cefalee, migrenă, insomnii, maladii cardiovasculare, diabet (mai acre).

„Mâncarea ceremonială a Paștelui evreiesc include la desert o combinație de mere tocate mărunt, nuci și stafide pisate, curmale, scorțișoară, vin și miere. Această hrană ritualică se numește charoset (haroset) și se pare că însuși Iisus a gustat din ea.”

Surse bibliografice consultate și citate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup” – Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (10) – Pelinul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here