Care sunt plantele menționate în Biblie (10) – Pelinul

0
483

pelin ceaiCare sunt plantele menționate în Biblie – Pelinul

Pelinul – Mențiuni biblice

Pentru că are gust amar, pelinului i se conferă, în Sfânta Scriptură, o semnificație de plantă vătămătoare. Ba, mai mult, se pare că este asociată cu otrava. În Apocalipsă apele vor fi ca pelinul, iar profeții mincinoși vor primi această „apă amară”, care este „fiertura de pelin”.

„Și a trâmbițat al treilea înger: și o stea uriașă a căzut din cer arzând ca o făclie și a căzut peste o treime din râuri și peste izvoarele apelor. Și numele stelei: i se zice Pelin. Și o treime din ape s-au făcut ca pelinul și mulți dintre oameni au murit din pricina apelor, că se făcuseră amare.” (Noul Testament, Apocalipsa)

Dumnezeu îi spune lui Moise în Deuteronomul:

„Să nu fie printre voi rădăcină din care să răsară otravă și pelin.” 

În ebraică „La’ anah” desemnează plantele amare în general. Așadar, într-o altă traducere, această parte din legământ apare ca:

„Printre voi să nu fie vreo rădăcină care odrăslește deasupra-i fiere și amărăciune.”

Păcatul mândriei și al orgoliului nemăsurat sunt dezaprobate de Dumnezeu, care îi mustră pe cei ce-l săvârșesc astfel:

„Voi prefaceți judecata în otravă și rodul dreptății în pelin.” (Vechiul Testament)

Sau, folosindu-se de însușirea plantei, traducătorul a optat pentru:

„Că-n calea voastră judecata nu-i judecată, iar roadele dreptății le-ați prefăcut în fruct amar.”

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie (9) – Lintea.

pelin

Proprietățile plantei

Pelinul este bogat în substanțe chimice hrănitoare și eficiente în diverse boli cu care se confruntă organismul. Are proprietăți antispastice, tonice, hemostatice, laxative, vermifuge, coleretice. El stimulează secreția gastrică și are acțiune antiinflamatoare asupra mucoasei gastro-intestinale. Aceste caracteristici îi conferă eficiență în afecțiuni digestive, cum sunt gastritele hipoacide cronice, dischinezia biliară, durerile abdominale, indigestia, anorexia, precum și în alte disfuncții. Mai mult, pelinul este și un bun hipotensiv și febrifug (antipiretic), ceea ce implică rezultate bune după administrarea sa în caz de hipertensiune arterială, gripă, febră. Planta este folosită și dacă există tulburări minore ale sistemului nervos. Uleiul esențial are acțiuni antimicrobiene și antifungice.

Surse bibliografice consultate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante medicinale – PELIN – Efecte bune asupra aparatului digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here