Valeriana – Planta care calmează și întărește nervii. Prezentarea plantei, compuși biochimici constituenți, acțiuni. Preparate din valeriană cu efecte favorabile pentru organism. Note, recomandări, însemnări – Un animal de companie este un suflet cald ce ne stă alături.
Note de primăvară…
Dacă ai un animal de companie nu ai cum să fii trist, melancolic, abătut. Acești prieteni sunt cele mai sincere ființe ce pot sta lângă tine, mai ales atunci când copiii se măresc și merg la casele lor. Să ai un câine este un motiv de bucurie, dar și o sursă de energie. Plus că, oricând, el este și un pretext pentru o plimbare.
Un animal de companie – un suflet cald mereu alături
Un animal de casă realimentează mereu vigoarea noastră prin doza zilnică recomandată de mișcare, ne stimulează, ne provoacă, este prilej de socializare în parcuri, pe stradă, oriunde. Un animal îți oferă toată dragostea lui sinceră, se bucură odată cu tine, suferă alături de tine, te susține necondiționat, te ajută să-ți schimbi starea, îți dă un impuls să faci mai mult, să te miști, să trăiești. Am avut în casă încă din liceu ba câte o pisică, ba câte un câine, mă amuzau foarte tare, mă bine-dispuneau. Dansam și cățelușul lătra și sărea pe lăbuțele din spate pentru a ajunge la înălțimea brațelor mele, să-l iau și pe el în brațe. Pisica sărea prin toată casa, nu știam ce e rutina sau monotonia când erau ei în casă (s-au întâlnit la un moment dat și au devenit prieteni).
Este minunat să te aștepte un animăluț când vii de la muncă, ce fericire pe acel suflețel, care simte nevoia să te știe aproape tot atât de mult pe cât vrei și tu. Poate chiar mult mai mult, de nemăsurat. Tu ești tot universul lui. Îi duci și tu dorul când ești departe. Tu îl iubești, îl îngrijești și îl hrănești, iar el îți este aproape, te mobilizează, te determină să fii spontan, să râzi mult mai des, îți abate gândurile și îți întrerupe fluxul de negativitate.
Dacă nu ai un câine să te ajute să-ți cheltui energia pentru a avea un somn sănătos și bine-meritat la sfârșitul fiecărei zile, poate te va ajuta planta prezentată astăzi. Totuși, dacă mă întrebi, mai bun este un câine la casa omului atunci când copiii cresc și te vizitează mai rar. Astăzi, despre valeriană…
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă perenă, cu rizom gros și cărnos, dar scurt și multe rădăcini fibroase, galben-brune la exterior și albe la interior. Pe tulpina sa dreaptă, înaltă între 50 cm și 2 m, cresc frunze rare și flori mici, reunite în inflorescențe spre vârf, cu miros plăcut de vanilie, nuanțate în roz, alb sau liliachiu. Crește în locuri umede, umbroase și fertile (nu preferă soarele direct), lunci, luminișuri de pădure, fânețe, la marginea râurilor și lângă pârâuri. Înflorește între lunile mai și septembrie, florile ei deschizându-se toată vara.
Pentru uzul medicinal, de la valeriană se folosesc rizomii (tulpinile subterane) și rădăcinile. Planta este bogată în substanțe chimice eficiente în multiple afecțiuni. Pe lângă uleiul eteric bogat într-o varietate mare de compuși chimici, valeriana mai conține flavonoizi, alcaloizi, rezine, parafine, acizi organici, glucoză, tanin. Are în compoziție și săruri minerale – calciu, magneziu, potasiu, mangan.
Valeriana – proprietăți și acțiuni
Toate aceste componente chimice ajută organismul în lupta contra unor posibile disfuncții ce pot cauza stres, oboseală, insomnie, amețeli, tremurături, dureri de cap, migrene, paralizie, distonii neurovegetative, surmenaj, obsesii și alte neplăceri pe care le poate experimenta sistemul nervos.
De asemenea, proprietățile sale carminative, hipoacidifiante, antihelmintice, antidiabetice fac din valeriană o plantă eficientă în afecțiuni ale aparatului digestiv. Prin efectele sale hipotensive, ea reglează palpitațiile inimii, calmează nevrozele cardiace, aritmia extrasistolică, tulburările circulatorii. Dacă vă confruntați cu tulburări cauzate de menopauză, retenție urinară, dureri reumatice, nevralgii sau doriți să renunțați la fumat, valeriana este planta care face minuni în acest sens.
Valeriana are dublu efect, ea calmează și întărește nervii. Studiile arată că ea acționează prin încetinirea activității sistemului nervos central și relaxarea mușchilor netezi ai pasajelor bronșice, ai uterului și ai colonului. Acidul valerenic și valerenalul sunt cele două substanțe din rădăcină care induc starea de somn și scad activitatea sistemului nervos central. Valeriana este un remediu eficient în tulburările nervoase.
Infuzie de valeriană:
Peste 1 linguriță de rădăcină uscată se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, după care se strecoară. Ceaiul se poate îndulci cu miere și se poate aromatiza cu mentă. Se bea o cană pe zi împărțită în 3 reprize, cu acțiune sedativă. Pentru efect de somnifer se bea toată cana, seara înainte de culcare.
Valeriana se recomandă și în probleme cardio-vasculare, având efect tonic și acționând în caz de hipertensiune și ritm cardiac neregulat. În asociere cu alte plante poate fi de ajutor și în caz de spasme musculare, aritmii cardiace sau anxietate.
Ceai pentru eliminarea tensiunii:
- 2 părți de rădăcină de valeriană
- 1 parte păducel (bace, flori și frunze)
- 1 parte frunze de roiniță
Mod de preparare: Se prepară o infuzie folosind 30-60 de grame de plantă la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de cel puțin 45 de minute sau, pentru un ceai mai puternic, toată noaptea. Se beau 2-3 căni pe zi.
Valeriana are un miros neobișnuit pe care mulți nu-l agreează. De aceea, unele persoane preferă să o consume mai degrabă sub formă de tinctură sau capsule, decât de ceai. O tinctură bună în caz de insomnie se poate obține dintr-un amestec de plante care potențează beneficiul adus corpului de valeriană.
Tinctură pentru somn:
- 1 parte rădăcină de valeriană
- 1/2 parte conuri de hamei
- 1/4 flori de lavandă
Notă: Parte este orice unitate de măsură se dorește atât timp cât se aplică în mod constant.
Mod de preparare: Peste plantele tocate mărunt se toarnă suficient alcool de 40 de grade pentru a le acoperi 7 cm. După aceea se închide etanș recipientul și se depozitează o zi sau două. După această perioadă, dacă a scăzut cantitatea de alcool, se completează pentru a atinge marja de 7 cm. Se așază apoi recipientul la soare, lăsând plantele la macerat 4-6 săptămâni, agitând zilnic. După acest timp, se filtrează plantele de lichid. Se toarnă în sticluțe închise la culoare, care se vor păstra la întuneric și la rece. Din această tinctură ia 1 linguriță înainte de culcare și încă 1 linguriță înainte să te așezi în pat.
Valeriana se folosește sub diverse forme, de la infuzie și decoct, la macerate și tincturi. Extern este indicată pentru ameliorarea durerilor, în dermatoze, varice, erupții, plăgi, contuzii. O baie caldă în care se adaugă 1 litru de decoct concentrat are rol analgezic local în contuzii și alte afecțiuni externe. Valeriana este utilizată și în industria parfumurilor, intrând în compoziția parfumurilor cu note orientale. De asemenea, este aromatizant și condiment în industria alimentară.
Știați că…?
Valeriana, supranumită și heliotrop de grădină, este o plantă originară din Asia Centrală și Orientală. Ea a fost folosită încă din antichitate în terapia maladiilor sistemului nervos. Numele ei derivă din verbul latinesc valere, care se traduce prin „a fi sănătos” sau „a fi puternic”. Atenție! Nu toată lumea tolerează valeriana! Unele persoane o consideră iritantă și stimulantă, nu sedativă și relaxantă. De aceea, este indicat consumul în doze moderate. Dacă oamenii au un miros preferat tot astfel se întâmplă și cu animalele. Astfel, pisicile preferă mirosul de valeriană, cămilele pe cel de tutun, iar leii adoră aroma de mentă.
Te invit să citești și Busuiocul – O plantă medicinală pentru multiple afecțiuni.
Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Sulfina.
Mihaela Mușetescu