Traista ciobanului – Afecțiunile pe care le tratează această plantă medicinală – Substanțe constituente și proprietăți – Note, însemnări, recomandări – Abstinența culinară – beneficii
Note de primăvară…
Sunt multe tulburări care pot fi corectate printr-o alimentație adecvată. S-a constatat că o zi de abstinență culinară pe săptămână este o metodă excelentă de menținere a sănătății. Există multe persoane pentru care această practică este foarte eficientă deoarece toxinele acumulate în anumite perioade de excese sunt eliberate în ziua de pauză, în care consumă doar apă. Dar nu toți reușesc, unii nu pot din punct de vedere medical, au dureri de cap, de stomac sau alte afecțiuni care îi împiedică. Alții rezistă parțial, adică mai adaugă câteva fructe și legume.
Sunt însă și cei cărora rezervele de proteine din corp le permit o zi de abstinență, ba chiar mai multe. Avantajele renunțării la mâncare pentru o zi sunt multiple: purifică, regenerează, întârzie procesul de îmbătrânire a pielii, menține sănătatea cardiacă și cerebrală. Cercetările științifice recomandă o zi de abstinență pe săptămână. În restul zilelor este suficientă purificarea prin evitarea consumului de proteină animală. Ai opțiunea de a mânca salate din legume, verdețuri sau fructe, diverse preparate cu linte, fasole, mazăre, supe de zarzavat și legume, preparate cu urzici sau spanac, ceaiuri din plante, siropuri, smoothie-uri sau pește și fructe de mare preparate în diverse moduri. Sunt persoane care renunță la mâncare și trei zile, însă este bine să se consulte un medic pentru obținerea unei diete personalizate dacă se dorește depășirea acestei perioade.
Pentru variație, puteți adăuga în salatele, borșurile, supele, piureurile, plăcintele pregătite de dvs. și traista ciobanului, o plantă medicinală numai bună pentru utilizarea și în alimentație. Primăvara este anotimpul în care natura ne-o oferă. Traista ciobanului astăzi, așadar…
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Prezentare generală și substanțe constituente
Traista ciobanului (Capsella Bursa-Pastoris) este o plantă erbacee, înaltă de 20-60 cm, cu tulpină dreaptă, simplă sau ramificată. Frunzele de la bază sunt lanceolate și dispuse în rozetă, iar cele tulpinale sunt de forma unei săgeți. Face flori albe, grupate terminal, în raceme, iar fructele au formă triunghiulară. Crește atât în locuri cultivate, cât și spontan la marginea drumurilor, pe pajiști, în șanțuri. Preferă atât solurile aride, cât și cele foarte umede. Traista ciobanului înflorește între lunile aprilie și septembrie.
Partea utilizată în terapie este cea aeriană, colectată în timpul înfloririi. Popular i se mai spune și buruiană de friguri, pungulița păstorului, coada pisicii, rapăn, tășculiță. Substanțele chimice care intră în componența plantei, alcaloizii, flavonoidele, saponozidele, derivații fenolici, vitaminele A, B2, C, K, sărurile minerale, acizii organici, rezinele, taninurile, îi conferă acesteia proprietăți analgezice, stimulente, tonice, astringente, hipotensive, vasodilatatoare coronariene, antihemoragice.
Preparate din traista ciobanului
Din traista ciobanului se pot obține multe preparate eficiente în cazul unor disfuncții gastrice, intestinale, cardiace, genitale, cutanate. Pentru hemoragii, nazale, intestinale, renale, stomacale, uterine se poate consuma sub formă de infuzie simplă. În cazul hemoragiilor uterine și dismenoree se recomandă o infuzie concentrată.
Infuzie de traista ciobanului:
Peste 1 lingură de plantă uscată se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute să infuzeze și se strecoară. Se îndulcește și se consumă 1-2 ceaiuri pe zi cu o jumătate de oră înainte de mese.
Infuzie concentrată de traista ciobanului:
Peste 10 g de plantă uscată se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15-20 de minute. Se strecoară și se îndulcește. Se iau 4-5 linguri pe zi împotriva hemoragiilor uterine și a dismenoreei, cu 6-10 zile înainte de ciclul menstrual. În caz de hipotensiune și hipertensiune, această infuzie are rol de a restabili presiunea sângelui dacă se urmează o cură mai îndelungată.
Proprietățile terapeutice ale plantei se măresc în amestec cu coada calului sau cu pelin. Tinctura de traista ciobanului, utilizată extern, are efecte remarcabile în caz de atrofie musculară sau a membrelor. Cataplasmele din plantă proaspătă se pot pune pe comprese bune de aplicat pe sânii inflamați ai femeilor care alăptează. De asemenea, se pot face băi și spălături eficiente în caz de hemoroizi. Vinul tonic terapeutic este bun contra durerilor de stomac.
Tinctură de traista ciobanului:
Se folosesc 200 g de plantă uscată în 500 ml de alcool de 40 de grade. Se pun plantele într-un recipient curat, se toarnă alcool cât să le acopere, apoi se mai adaugă încă 6-7 cm de alcool. Se închide etanș recipientul, se așază la soare la macerat pentru 10 zile, agitând zilnic pentru omogenizare și extragerea tuturor principilor active din plantă. Se masează pielea cu această tinctură de 3-4 ori pe zi.
Traista ciobanului face parte din aceeași familie cu rapița, varza și conopida, fiind prețuită pentru calitățile sale hemostatice și hipotensoare. Conform cercetărilor, acțiunea sa hemoragică este dată atât de principiile active, cât și de fungii care parazitează planta. Se recomandă să nu se fragmenteze planta imediat după recoltare pentru că se produce o reacție chimică toxică.
Istorie și tradiții…
„Această plantă este utilă în epilepsie și afecțiuni nervoase. este cunoscută de mult timp acțiunea ei asupra uterului. Hieronymus Bock, botanist german (1498-1554), descria acțiunea antihemoragică a acestei plante. În timpul războiului din 1914-1918 a fost folosită ca înlocuitoare a cornului de secară și a plantei Hydrastis canadensis (gențiana). Nu se cunosc încă principiile active responsabile de acțiunea acestei plante, ținând cont că prezența izosulfocianatului este aprobată de unii cercetători și contestată de alții. Același lucru este valabil și pentru alcaloizi.” (Gheorghe Grigore)
„În medicina populară, produsul vegetal era utilizat în tratamentul dismenoreei. În trecut a fost utilizat ca înlocuitor al produsului Secale cornutum (cornul secarei) în tratamentul hemoragiilor uterine. Ceaiul din tulpinile florifere era recomandat contra frigurilor, dar mai ales ca diuretic în infecții ale căilor urinare. Maceratul în vin este indicat în combaterea durerilor de stomac și ca hemostatic în menstruații abundente.” (Ursula Stănescu)
Te invit să citești și Plante medicinale – Tătăneasă.
Mihaela Mușetescu