Splinuța – Plante medicinale – Tratamentul afecțiunilor renale

0
673

splinutaSplinuță – La ce ne ajută această plantă medicinală? – Compușii chimici bioactivi și proprietățile acestora – Afecțiunile pe care le tratează splinuța – Preparate terapeutice – Câteva note și însemnări despre valorile presiunii sanguine în funcție de temperamentul indivizilor – Gânduri printre rânduri – Generalități

Note de primăvară…

Hristos a înviat! Să aveți o sărbătoare binecuvântată!

Se spune că la originea problemelor sanguine se află stilul alimentar nesănătos, lipsa de efort fizic și orarul dezorganizat de somn. Pe lângă acești factori ce perturbează echilibrul organismului apare stresul cotidian, căruia, fără un ajutor emoțional adecvat care tratează cauza, nu-i putem face față. Nu putem avea tihnă și liniște dacă lăsăm problemele să dea buzna în viața noastră, dacă nu știm să ridicăm scuturi de protecție. Trebuie să eliminăm rând pe rând fiecare „mic atac” exterior care poate lua dimensiuni neașteptat de mari ce ne pot afecta pe termen lung.

Valorile presiunii sanguine în funcție de temperament

Persoanele, în funcție de temperament, au anumite valori între care se situează presiunea sanguină. Astfel, colericul are nevoie de o tensiune ușor mai ridicată. Tipul sanguin prezintă o presiune arterială considerată normală. Tensiunea temperamentului flegmatic manifestă tendința de a se stabili ușor deasupra mediei admise în mod obișnuit, dar felul în care este acest lucru acceptat de el se deosebește de cel al colericului, existând o doză plăcută de asumare a acestui fapt. Presiunea sanguină a melancolicului este relativ mai scăzută decât valorile medii. Acest tip uman ultim exemplificat acuză rareori o creștere a acesteia, o presiune mai ridicată luându-l din zona sa de confort.

Fluctuațiile tensiunii arteriale au diverse cauze, iar cercetătorii dau ca factori principali potențiali hipertensivi disfuncțiile renale, dezechilibrele hormonale, îngustarea aortei. O plantă terapeutică pentru cei afectați de hipertensiune arterială ca urmare a insuficienței renale este splinuța sau varga de aur. Această iarbă de leac poate fi întâlnită în flora spontană din Europa până în Caucaz, în Africa de Nord și în America de Nord. Câteva informații despre splinuță veți găsi în rândurile următoare. Sper să vă fie de folos!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Splinuța (Solidago virgaurea) este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină rotundă, striată longitudinal. Are în pământ un rizom scurt, noduros. Frunzele inferioare sunt eliptice, dințate pe margine, iar cele superioare sunt înguste. Poate atinge 1 metru înălțime și face flori galbene, suple, cu diametru de 15 mm, reunite în ciorchine. Înflorește din august până în octombrie. Poate fi întâlnită la margine de pădure, în zone cu buruieni, în șanțuri cu apă, pe pășuni, în zone cu tufăriș, în păduri uscate și luminișuri.

Splinuța – Compuși chimici bioactivi și proprietăți

Componentele sale biochimice sunt: polifenolii (taninuri, flavonoide, acizi fenolici), saponozidele, fenoglicozidele, diterpenii, substanțele amare, uleiul volatil (alfa-cadinen, monoterpeni). Acestea conferă plantei proprietăți diuretice, antitoxice, antiseptice, sedative, astringente, decongestionante, cicatrizante. Organele utilizate în scop medicinal sunt părțile aeriene înflorite.

Acțiuni specifice ale plantei

Splinuța mai este cunoscută și după denumirile sale populare, floare-boierească, smeoaică, splinariță sau vargă-de-aur. Tradițional, ea este utilizată pentru tratarea inflamațiilor și infecțiilor urinare. Așadar, se recomandă în cistite, calculi renali și calculi urinari. De asemenea, decongestionează articulațiile, fiind folosită în calmarea durerilor cauzate de gută și reumatism (artroză). Splinuța este indicată și în caz de hemoroizi. Utilizată extern, planta cicatrizează plăgile mici și este întrebuințată în caz de dureri în gât și inflamații ale gurii.

  • Infuzie de splinuță: Se toarnă 150 ml de apă clocotită peste o linguriță de plantă (cca 2 g). Se infuzează 5-10 minute și se beau 2-4 cești pe zi, ca diuretic. Pentru infecție urinară se recomandă un tratament de 2-4 săptămâni cu această infuzie.

Splinuța este unul dintre cele mai bune remedii pentru cei afectați de hipertensiune ca urmare a insuficienței renale, ea reglând funcționarea deficitară a rinichilor și, implicit, a celorlalte organe. Planta poate intra în compoziția amestecurilor de plante pentru ceaiuri, frunzele și florile sale creând o senzație răcoritoare. Se pot folosi, împreună cu splinuța, drăgaică și urzică moartă galbenă într-o cură de o săptămână. Splinuța este bună și în tulburări de natură afectivă, situații stresante și decepții, cu rol de echilibrare a stărilor emoționale.

Preparate din splinuță

  • Decoct de splinuță: Se fierbe timp de două minute o mână de plante la un litru de apă. Se infuzează 10 minute și se consumă într-o zi sau două. La acest decoct recomandabilă este adăugarea a 20 g bace de ienupăr.

Tinctura de splinuță, 10-15 picături pe zi, este recomandată pentru proprietățile sale antiinflamatoare, anticancerigene, antioxidante, analgezice, sedative, hipotensive și stimulante ale sistemului imunitar. Extractele sunt active împotriva bacteriilor, unii compuși chimici din plantă exercitând o acțiune antifungică.

Pentru utilizare externă se poate prepara un decoct din 50 de grame de plantă la 1 litru de apă, cu fierbere timp de 2 minute. Acesta se aplică local pentru cicatrizarea plăgilor de mici dimensiuni. În caz de dureri în gât și inflamații gingivale se poate face gargară cu infuzie concentrată, 5 g de splinuță la 100 ml de apă.
Ca remediu pentru enterita copiilor în timpul creșterii dinților se poate prepara un sirop. Preparatul se administrează regulat pe perioada durerilor, câte 1 lingură/zi.

  • Sirop de splinuță: La 1 litru de apă și 1,5 kg de zahăr se pun 100 g de vârfuri înflorite. Se fierbe amestecul 10 minute, se infuzează 12 ore, apoi se filtrează. Se depozitează la rece.

Atenție! În timpul terapiei cu splinuță se recomandă consumul de lichide multe, aproximativ 2-3 litri pe zi, pentru a compensa pierderile hidrice. Această plantă nu este recomandată celor ce suferă de nefrite, crize acute de calculi renali și edeme legate de probleme cardiace.

Gânduri printre rânduri…

O viață armonioasă înseamnă, pe lângă o alimentație corectă, bucurie, optimism și un fel relaxat de a aborda problemele în care suntem implicați zi de zi. Să găsești răspunsul la întrebările „cum sunt eu?”, „cine sunt în raport cu ceilalți?”, „de ce sunt astfel?” mi se pare mult mai important decât să dai vina pe ceilalți, pe felul lor de a fi și pe modul în care se manifestă. Decât să stai să-i cercetezi pe toți, mai bine află care tip caracter ți se potrivește. Vezi cu cine te înțelegi și alege-ți prietenii în funcție de asta.

Dacă poți crea propria-ți poveste cu personaje înzestrate cu diverse defecte și calități, cu temperamente unice, de ce să nu pui în aceasta oameni ale căror caracteristici îți plac, de ce să nu ai în jur prieteni pe gustul tău? Alege să trăiești în confort mental și relaxare psihică. Îndepărtează-i pe acei ce adaugă negativism în existența ta cotidiană. Caută motive să zâmbești și modelează-ți viața ca pe o poveste frumoasă, plină de zâmbete. „Prietenul fals e ca umbra care te urmează numai când e soare” (Carlo Dossi). Când ai nevoie cu adevărat de sprijin vezi și care îți sunt prietenii.
Sănătate să aveți! Doamne ajută!

Te invit să citești și Plante medicinale – Busuiocul sfânt.

Mihaela Mușetescu