Socul – O plantă benefică și tonică pentru inimă

0
1730

socul

Socul – O plantă pentru multe afecțiuni. Substanțe componente, proprietăți și acțiuni specifice. Preparate din soc. Note, însemnări recomandări – dulciuri sănătoase.

Din bătrâni se povestește…

… că omului flămând pâinea îi stă în gând. A dori să pierzi din greutate înfometându-te presupune un mare efort mental cauzat de faptul că, cel puțin în primele zile, gândul tău stă la diverse meniuri și variate preparate pe care ai fi fost liber să le mănânci dacă n-ai fi fost la dietă. Nu mai zic de faptul că nu este sănătos să stai nemâncat.

Gustul unui aliment nu se uită și, în loc să te privezi de el, mai bine consumă-l în porții mici. Tot așa este și cu dulciurile. Dacă le excluzi total din meniul zilnic și nu înlocuiești zahărul sintetic cu glucidele sănătoase din fructe (crude, dulceață sau compot), în cantități suficiente, organismul tău riscă să aibă o problemă, numită hipoglicemie. Corpul nostru necesită o cantitate constantă de glucide pentru o funcționare bună, iar el îți dă și niște semne de alarmă dacă ai uitat să i le dai. Te poți confrunta cu palpitații, transpirație, tremor, iritabilitate, oboseală.

Măsura este necesară în toate

Îmi amintesc de bunica mea, care a trăit 91 de ani până a chemat-o Dumnezeu, ea avea uneori palpitații pe care le domolea rapid luând o linguriță de zahăr, după care bea un pahar de apă. Bătrâna nu stătea să-și calculeze conținutul unui meniu, aportul de nutrienți esențiali, însă noi, dacă o putem face, într-un mod mult evoluat, nu văd de ce n-am nota totul. Și pentru a nu ajunge să experimentăm neajunsuri și disfuncții legate de aspectul hipoglicemic, trebuie să știm că le putem combate cu fructe dulci, bomboane sănătoase, comprimate de glucoză sau sucuri răcoritoare naturale dulci. Un astfel de suc (îndulcit cu miere), numai bun să-ți mențină starea de bine și să te și ajute să pierzi kilograme, este sucul din flori de soc.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Socul (Sambucus nigra) este un arbust cu coroană tufoasă, cu scoarța crăpată și măduva albă. El crește ușor și repede dacă are condiții propice, adică soluri fertile, bogate în humus. Tulpina poate atinge 6 m. Are flori frumoase și dantelate, alb-verde-gălbui și frunze cu marginea dreaptă. Are fructe drupe, baciforme, lucioase, de culoare neagră, cu suc violet și gust dulceag-acrișor. Socul este răspândit la câmpie și în zonele de lângă lanțuri montane.

Părțile utilizate pentru prepararea de leacuri sunt florile, fructele și scoarța ramurilor. Inflorescențele se recoltează la începutul înfloririi (lunile mai-iunie) și se pun la soare sau la umbră pentru a se usca, într-un singur strat, cu florile în sus, acoperind cu hârtie pentru a nu se înnegri. Fructele se culeg toamna, în septembrie sau octombrie, când s-au copt foarte bine. Se usucă prin atârnare pe sârmă, în încăperi încălzite. Scoarța se recoltează ori înainte de înflorirea plantei, ori toamna.

Socul – Substanțe bioactive și proprietăți

Substanțele active din punct de vedere chimic din flori sunt: saponine, glicozide, tanin, flavonozide, mucilagii, amine; glucide, acizi organici, ulei eteric, săruri potasice, vitamina C și multe altele. În fructe întâlnim glicozizi antocianici, provitamina A, vitamina C, glucide, acizi organici, aminoacizi. În scoarță sunt prezente taninuri, rezine, acizi organici. Toate aceste substanțe sunt eficiente în prevenirea, combaterea și vindecarea unor maladii ale aparatului respirator, ale aparatului digestiv, renale, oculare, dermatologice.

Preparate terapeutice din flori de soc

Infuzia este bună pentru gripă, răceală, stări febrile, bronșită, reumatism, sciatică, gută, rujeolă, scarlatină. Infuzia te ajută să scapi de vergeturi și este recomandată celor ce fac cure de detoxifiere. Folosește florile de soc, așadar, pentru scăderea în greutate, ele au proprietăți sudorifice, inhibă apetitul și sunt sudorifice.

Infuzie din flori de soc

Se pun 250 ml de apă clocotită peste 1-2 lingurițe de flori uscate. Se acoperă și se infuzează timp de 5 minute. Se strecoară și se consumă îndulcit sau ca atare. Se pot bea 3 ceaiuri pe zi, după mesele principale.

Decoct din soc

Bunicii preparau un decoct din flori uscate, pe care îl îndulceau cu marmeladă din fructe coapte de soc și îl utilizau pentru dureri de dinți, de cap, de urechi. Pentru acesta puneau 1-2 lingurițe de flori uscate la 250 ml de apă, le fierbeau la foc mic, apoi le infuzau 10 minute. Îl consumau și în caz de tuse, guturai, bronșită, laringită și amigdalită. Se poate prepara un decoct simplu din 1-2 lingurițe de fructe uscate la 250 ml de apă în cazuri de constipații cauzate de tulburări nervoase.

Suc de fructe de soc

Sucul de fructe proaspete este, de asemenea, recomandat seara în doze de 20-30 de grame, ca diuretic și purgativ natural. Persoanele predispuse la infecții urinare pot prepara și o infuzie dintr-un amestec tonic de plante.

Infuzie tonică pentru sănătatea tractului urinar
 • 2 părți floare uscată de soc
 • 1 parte de vârfuri de răcovină
 • 1 parte frunze de păpădie

Pune amestecul de plante într-un borcan de 1 litru, apoi toarnă apă clocotită peste ele. Acoperă și lasă la infuzat între 30 și 45 de minute. Strecoară amestecul și bea o jumătate de cană sau una plină, o dată sau de două ori pe zi.

Frunzele uscate sunt un excelent „surogat” pentru prepararea țigărilor, ele putând ține locul tutunului pentru cei ce doresc realmente să renunțe la fumat. Din soc se mai prepară și oțet aromat, vin de soc, sirop. Extern, se folosește în compoziția unor unguente, soluții pentru distrugerea omizilor, în medicina veterinară.

Recent, am găsit o rețetă de tinctură din mai multe plante, printre care și socul, foarte benefică și tonică pentru inimă, ce poate fi folosită în siguranță împreună cu tratamentul alopat pentru îmbunătățirea sistemului circulator.

Tinctură tonică nutritivă pentru inimă
 • 2 părți de fructe de soc uscate
 • 2 părți flori de tei
 • 2 părți de măceșe uscate
 • 1 parte de afine uscate
 • 1 parte de fructe, frunze și flori de păducel uscate
 • alcool de 40 de grade sau oțet de mere nepasteurizat

Notă: „Partea” este orice unitate de măsură alegi, câtă vreme o aplici constant, păstrând proporțiile.

Preparare: Toacă toate plantele mărunt sau trece-le prin blender. Ia un borcan și pune-le în el. Toarnă peste amestecul din plante suficient alcool pentru a le acoperi 7 cm, apoi pune capacul și închide etanș borcanul. Așază borcanul la soare și lasă plantele la macerat de la 4 la 6 săptămâni, agitându-l zilnic. Se împiedică astfel depunerea plantelor la baza borcanului și se extrag toți nutrienții. După ce timpul s-a scurs, strecoară plantele, pune-le într-un recipient curat, închis etanș și depozitează-l într-un loc răcoros și întunecos.

Socată – Mod de preparare și ingrediente

Bineînțeles că din această prezentare nu poate lipsi aromata și revigoranta socată, pe care o poți prepara în mai multe feluri. Când vine vara am grijă să am:

 • 1 kg de zahăr brun sau 1 borcan de miere din care pun 3/4
 • 2-3 mâini de flori de soc proaspete
 • 5-6 lămâi
 • 1 vârf de linguriță de drojdie
 • 8 l de apă

Se ia un borcan de 10 l în care se pun florile de soc și lămâile tăiate felii. Se toarnă cantitatea de apă. Se adaugă drojdia, apoi zahărul (mierea) și se amestecă ușor. Se acoperă borcanul cu tifon și se lasă la soare cam 3-4 zile. Descoperă tifonul și amestecă zilnic (poți înlocui tifonul periodic). După ce a trecut perioada precizată, lichidul se strecoară, se pune în sticle și se păstrează la frigider.

Pe urmele înțelepților…

Străbunii considerau socul drept plantă magică, în folclor fiind numită „pomul ielelor” sau „al celor din vânt” deoarece nicio insectă nu se apropie de el (știința a aflat care-i cauza – mirosul puternic al frunzelor și scoarței). Mai mult, oamenii spun că și trăsnetul îl ocolește. La umbra socului în floare, omul nu trebuie să doarmă, va sfârși îmbătat de miros și de furia „celor din vânt” (duhuri).

În spațiul scandinav și în Marea Britanie, oamenii spun că socul nu trebuie tăiat pentru că în el se adăpostesc duhuri ale naturii. În trecut, ele erau plantate la marginea grădinii pentru a proteja toate celelalte fructe și legume ce creșteau în ea. Miraculoasa plantă de leac a jucat de-a lungul vremii un rol important în sănătatea și starea de spirit ale oamenilor. Astăzi se fac cercetări ample deoarece i se descoperă pe zi ce trece proprietăți de vindecare extinse, socul confirmând numele de plantă „magică”.

Te invit să citești și Plante medicinale – Sunătoare.

Mihaela Mușetescu