Plante medicinale – SIMINOC

0
1338

siminoculSiminocul – prezentare generală, substanțe componente, proprietăți și acțiuni specifice – Preparate din siminoc – Câteva însemnări generale despre garderoba unei femei – Ce măsuri trebuie să iei atunci când nu te mai cuprind hainele – Frumusețea e în ochii celui care privește

Note de primăvară…

A-ți lua haine mai mici cu o măsură sau două sau a nu-ți lua prea multe haine noi, așteptând să slăbești pentru a intra în cele din vremea când erai mai slabă, nu este o idee deloc bună. Șii, crede-mă, nu îți spun asta din povești. Toți oamenii, mai ales femeile, au perioade în care arată glorios, sunt la greutatea ideală, calculată cu strictețe în funcție de înălțime, mai ales, și se străduiesc tot timpul să se situeze între anumite standarde. Dacă acumulează un kilogram sau două, fetele spun că s-au îngrășat, evident este o formă de alint, dacă nu este împinsă spre patologic, cu manifestări degenerante precum bulimia și anorexia.

Este clar că ele nu știu ce înseamnă așa numita „luptă” cu kilogramele. Iar faptul că au momente în care se simt mai pline se datorează probabil lipsei de somn, stresului, unei mese ușor mai abundente. Nicidecum nu este ceva de durată. Dar să persiști să nu îți cumperi haine pe măsura ta actuală și să trăiești cu o falsă speranță sau o dorință fără ancoră în realitate mi se pare o greșeală și insist asupra ei deoarece știu că multe femei procedează astfel.

Eu nu te sfătuiesc să arunci tot șifonierul la tomberon, nici nu dau sfaturi, ci emit păreri și opinii. Nu merită să ții haine din adolescență în ideea că vei mai intra în ele. Dacă trece prea mult timp se modifică și conformația osoasă, nu mai zic că respectiva îmbrăcăminte se deteriorează și capătă un miros neplăcut (oricâtă lavandă i-ai da). Apoi, de ce să le scoți an de an să umpli mașini întregi de spălat, de dragul a ce?

Lasă trecutul unde îi este locul – în amintire!

Evident, nu procedează toată lumea așa, dar există multe cazuri, nu îi lasă inima să renunțe la ele. Părerea mea este că nu este bine să te atașezi de lucruri, trecutul este frumos la locul lui, adică în amintire. Hainele care nu te mai cuprind stau mai bine pe cei cu măsura potrivită. De cumpărat haine deja mici, nici să nu te mai gândești, uită acest aspect și astfel de porniri. Cum s-ar spune în alt context, întâi faptele, tu slăbește până la greutatea dorită, apoi mergi din nou la shopping! Astăzi te va ajuta siminocul, plantă numită și nemuritoarea, despre care te invit să afli mai mult.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Siminocul (Helichrysum arenarium) este cunoscută popular drept nemuritoare, imortelă galbenă, semenic, mărgică sau imortelă galbenă. Plantă este perenă, erbacee, cu tulpină dreaptă, înaltă până 20 cm, care prezintă pe toată suprafața peri mici și albicioși. Frunzele, de asemenea acoperite cu peri, sunt lanceolate și colorate în verde. Planta arborează capitule florale compuse din flori galbene, micuțe, dispuse în ciorchine.

În fitoterapie se folosește specia Helichrysum arenarium, care nu depășește 20 cm înălțime. În aromaterapie este utilizat uleiul esențial extras din Helichrysum italicum, care este un arbust ce poate atinge o jumătate de metru cu numeroase subspecii. Aceasta din urmă se mai numește și Helichrysum angustifolium. Florile sale au un miros persistent, asemănător celui degajat de florile de portocal și mușețel.

Siminocul crește în flora spontană, în soluri nisipoase sau calcaroase din Europa. Florile sale degajă un parfum intens, dar blând, cald. Grație elementelor chimice din componența sa, flavonoide, cumarine, fitosteroli, compuși amari, taninuri, ulei esențial, planta este întrebuințată pentru o plajă largă de afecțiuni. Are acțiuni coleretice, colagoge, diuretice, stomahice, antiinflamatoare, analgezice, detoxifiante. În scop terapeutic se folosesc părțile aeriene înflorite, capitulele florale.

Preparate și afecțiuni pe care le tratează siminocul

Tradițional, este prețuită pentru a favoriza secreția de bilă și pentru a facilita eliminarea acesteia în diverse tulburări biliare, cum sunt colecistita cronică, dischinezia biliară, inflamațiile vezicii biliare. Datorită prezenței compușilor amari, care stimulează secrețiile stomacului și ale pancreasului, infuzia de siminoc este bună în cazuri de dispepsie (digestie dificilă, însoțită de dureri), de hiperaciditate gastrică, de helmintiază și alte disfuncții ale aparatului digestiv. De asemenea, planta este un bun ajutor în calmarea durerilor în crize de gută, reumatism, artrită. Este recomandată în obezitate și tulburări metabolice.

  • Infuzie de siminoc: Se toarnă 150 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de flori uscate. Se infuzează 5-10 minute și se beau 1-3 cești pe zi.
  • Infuzie concentrată de siminoc: Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste 30 g de flori uscate. Se infuzează 10 minute și se beau 2 căni pe zi (500 ml/zi).

Uleiul esențial din Helichrysum italicum este un bun remediu pentru lovituri, hematoame, edeme sau alte traumatisme. Este rar și foarte scump. Uleiul esențial se poate folosi ca fluidizant sanguin în caz de afecțiuni cutanate, cum sunt acneea, microvaricele, cuperoza. Este util și în caz de probleme auditive, așa numitele acufene. Adulții pot întrebuința acest ulei, aplicat local, 2-5 picături, de 3 ori pe zi, în special dacă vor să grăbească resorbirea hematoamelor.
Siminocul este folosit în bucătărie, servind drept condiment pentru diverse meniuri din orez sau legume. El dă mâncării o aromă și un gust de curry.

Atenție: Nu este recomandată celor ce suferă de obstrucția căilor biliare. Uleiul esențial pe cale orală trebuie administrat la sfatul medicului dvs. curant.

Frumusețea e în ochii privitorului…

Uită-te la tine și admiră-te. Fii prietena ta. Spune-ți că ești frumoasă, puternică și că poți. Ai încredere în tine, în deciziile pe care le iei, mergi pe drumul care îți place, încurajează-te, fă-ți mici plăceri. Nu pleca urechea la vorbe răuvoitoare. Nu lăsa pe nimeni să-ți strice buna dispoziție, să-ți pună piedică, să-ți stopeze elanul. Fii naturală, zâmbește mult, surâsul este cel mai prețuit accesoriu.

Lasă frumusețe în urma pașilor tăi și răspândește în jur lumină. Să-ți zâmbească ochii, să trăiești plenar, să fii tu însăți. Alimentează-te sănătos, lasă stresul și gândurile negative, consumă-ți energia pentru tine, nu îți pune tu însăți bețe în roate, iar kilogramele în plus nu vor mai exista. Savurează mâncarea și băutura, nu fii grăbită. Bucură-te de momente tihnite în timp ce iei masa și afecțiunile nu te vor atinge. Iubește-te și apreciază-te, meriți ce e mai bun, nu uita nicio clipă. Sănătate îți doresc! Doamne ajută!

Te invit să citești și Plante medicinale – Pirul.

Te-ar mai putea interesa, de asemenea, Rețete de salate sezoniere (primăvara).

Mihaela Mușetescu