Păducelul – O plantă binefăcătoare pentru inimă

0
1005

paducelul

Păducelul – Prezentarea plantei, proprietăți și afecțiuni în care este eficientă. Ceai și tinctură de păducel. Păducelul în obiceiurile populare. Note, însemnări, recomandări – Noi începuturi.

Note de primăvară…

Primăvara este momentul când noi, ca și natura, o putem lua de la început. Noi planuri, noi idei de încercat și de pus în aplicare, noi promisiuni. Prin acest nou start putem face lucruri care ne cresc apetitul pentru viață, ajutându-ne de plantele pe care natura ni le pune generos la dispoziție sau de unele trucuri ce amplifică energia noastră din această perioadă. Pe lângă ceaiurile energizante și pline de vitamine pe care le putem include în meniul nostru există și alte artificii și schimbări de tabieturi pe care le putem adopta.

În primul rând, trezirea de dimineață trebuie să fie imediată, când sună ceasul să faci efortul să te și ridici, amânarea momentului și prelungirea somnului nu fac bine organismului. Pentru o stare de bine pe tot parcursul zilei și menținerea unui ritm vioi poți face câteva mișcări de gimnastică aerobică pe ritmul unor melodii vesele. Apoi, indiferent dacă pleci din casă la serviciu sau rămâi în casă, ritualul de îngrijire trebuie să fie unul complet, începând de la periajul dinților la pieptănat, de la schimbarea de pijama la haine lejere, dar cu aspect plăcut, de stradă sau de casă. Inclusiv machiajul trebuie aplicat, pentru tine, pentru un tonus bun, pentru dinamica normală a unei zile.

Lucrurile mari au începuturi mici (Michael Fassbender)

Plimbările, aerul curat și proaspăt, oricât de scurte ar fi, îți fac bine, mesele nu foarte sățioase, alternate de gustări formate din ceaiuri, fructe, ceva dulce preparat în casă îți oferă energie. Pentru cei care au o muncă ce le impune să stea într-o singură poziție, în picioare sau pe scaun, este bine de știut că din când în când este necesară o pauză de schimbare a poziției, eventual însoțită de câteva mișcări ale capului, gâtului, mâinilor. Profită de vremea frumoasă care se anunță și delectează-ți privirea cu haine la modă de prin magazinele de profil, hoinărește la întâmplare citind numele străzilor pe unde treci, intră la cinema, vezi ce spectacole de teatru mai sunt, plimbă-te pe aleile parcurilor urmărind primele semne ale venirii primăverii.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos, înalt de 2-6 metri, cu flori albe, frunze crestate și fructe roșii. Florile sunt dispuse în buchețele, iar fructele au carnea roșie și sâmburele lemnos cu miros specific și gust amărui. Păducelul este un arbust rezistent, care poate dura până la 200 de ani.

Componentele utilizate în scop medicinal sunt florile fără peduncul, frunzele, fructele și, uneori, scoarța de pe ramurile tinere. Florile conțin substanțe chimice prietenoase cu organismul precum manganul și alte săruri minerale, glucoza, aminele biogene, uleiul eteric, vitaminele C și B. Sâmburele are în compoziție urme de acid cianhidric, iar scoarța conține crataegină și oxiacuantină. Păducelul este bogat și în alte substanțe bioactive care imprimă efecte benefice sistemului nervos și celui cardiovascular. Acestea sunt bioflavonoidele, antioxidanții, acidul cafeic, acidul citric, taninuri de natură catehinică. În general, păducelului îi merge bine la margine de pădure, preferabil într-un sol alcalin și fertil.

Păducelul – pentru ce este eficient

Substanțele active din plantă întăresc și tonifică inima, permițând sângelui să circule mai fluent și eliminând constricțiile și blocajele cardiovasculare care pot surveni. El are rol atât de prevenție, cât și de tratare, întărind mușchiul inimii și reglând tensiunea arterială către limitele normale. Florile, frunzele și fructele stimulează delicat activitatea inimii. Sunt eficace în reglarea hipertensiunii arteriale, în angina pectorală, în aritmii cardiace, în manifestări neurovegetative cardiace sau în insuficiență cardiacă. De asemenea, păducelul ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului. Poți folosi fără probleme și regulat această plantă tonică pentru inimă deoarece nu se depune în organism și nu se acumulează.

Planta stabilizează colagenul și luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Este terapeutic indicată și în caz de infecții hepatice, arterioscleroză, palpitații, iritabilitate, surmenaj psihic, insomnie. Coaja se utilizează în cazul febrei. Florile sunt bune pentru cuperoză și eriteme vasoactive. Un tratament de 3-4 săptămâni cu tinctură sau ceai te va ajuta să nu te mai învinețești așa de repede.

Atenție! Nu este indicat să consume păducel copiii sub 12 ani, femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Ceai de păducel

Păducelul poate fi întrebuințat în prepararea dulcețurilor, a jeleurilor și a siropurilor. Sub formă de ceai este administrat pentru calmarea sistemului nervos și pentru scăderea tensiunii arteriale. Pentru infuzii se folosește o cantitate de 1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se infuzează acoperit pentru 10 minute. Este de preferat să se bea 2-3 ceaiuri neîndulcite pe zi înainte de mesele principale.

Pentru hipertensiune poți asocia cu roiniță și ovăz (vârfuri lăptoase) la care poți adăuga, eventual, și sunătoare. Îndulcește infuzia cu miere sau ștevie. Mai poți prepara și alte tipuri de infuzii, în alte combinații. De exemplu flori sau fructe de păducel împreună cu valeriană și talpa-gâștei pentru sporirea eficienței. Poți prepara pulbere din mai multe plante care îți vor ajuta inima. Se presară pe orice aliment care necesită un plus de aromă. Iată cum!

Pulbere de plante pentru inimă:
  • 2 părți de pudră de bace (fructe) de păducel
  • 1 parte de pudră de scorțișoară
  • 1/2 parte de pudră de rădăcină de ghimbir
  • 1/8 parte de pudră de cardamom

Notă: Partea este orice unitate de măsură dorești atât timp cât o aplici în mod constant.

Toate aceste plante se amestecă și se păstrează într-un recipient pentru mirodenii. Îl puteți adăuga la cereale, la pâine prăjită, la salate, la smoothie-uri sau la orice doriți să îl încercați.

Dacă nu ai timp de o infuzie, tinctura este soluția excelentă pentru cei ce vor să se bucure de beneficiile acestei plante. Tinctura este mai ales tonic cardiac. O poți prepara din plantă proaspătă sau uscată.

Tinctură de păducel:

Umple un borcan pe trei sferturi, fără să îndeși, cu frunze proaspete peste care pune alcool de 40 de grade, acoperindu-le 5-7 cm. Așază borcanul într-un loc cald și agită-l zilnic. Când se deschid și florile, culege o mână de inflorescențe și adaugă-le în borcan peste frunze, completând cu alcool dacă este necesar pentru ca lichidul să rămână constant 5-7 cm deasupra plantelor. Când se coc fructele, culege o mână cu vârf, adaugă-le și pe acestea în borcan și completează din nou cu alcool.

Amestecul se lasă la macerat 4-6 săptămâni, agitând zilnic. După ce timpul s-a scurs, se filtrează plantele, iar lichidul se îmbuteliază în recipiente etanș închise, de preferat brune la culoare. Se ia 1 linguriță de tinctură o dată sau de două ori pe zi pentru 3-4 săptămâni, cu o săptămână de pauză, după care se repetă ciclul.

O petală de istorie…

O tradiție de pe vremea dacilor și a romanilor spune că la sărbătorile de primăvară, atunci când plantele de luna mai înfloresc, tinerii care au primit mărțișoare în martie trebuie să caute păducelul cel mai înalt și să-l agațe pe cel mai drag inimii lor (primit de la persoana iubită) pe cea mai înaltă ramură a acestui arbust. Obiceiul acesta îi va face pe durata întregului an „frumoși ca florile, norocoși, feriți de deochi și de toate bolile”. Firul de mărțișor în două culori îi va ocroti și în anul următor până la primirea altuia nou, cu care vor proceda la fel.

Mai târziu, în Evul Mediu, Paracelsus a fost cel care a creat elixire de tinerețe și longevitate din flori și frunze de păducel. Este cunoscut drept „laptele bătrânilor” deoarece cum beau copiii lapte să crească mari și voinici, tot astfel consumă bătrânii tonicul și revigorantul păducel pentru a da ani de calitate vieții lor.

Te invit să citești Plante medicinale – Mielăreaua.

Mihaela Mușetescu