Plante medicinale – OBLIGEANA – Sprijină natural renunțarea la fumat

0
493

obligeana

Obligeana – Plantă care stimulează apetitul și te ajută în procesul de renunțare la fumat – Utilizată cu succes în tulburări digestive – Calmantă în afecțiuni nervoase – Eficientă în probleme respiratorii – Obligeana în cosmetică și alimentație

Note de primăvară…

Încă mai este primăvară și încă putem beneficia de plantele verzi pe care natura ni le pune la dispoziție din belșug. Fie că urmăm o cură cu verdețuri, în smoothie-uri și sucuri, fie că le folosim alături de alte preparate, faptul că sunt destul de lejere, uneori nesățioase, nu trebuie văzut ca o restricție, ci ca o șansă de a ne alimenta sănătos și variat și de a elimina toxinele. Poți mânca spanac, ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, leuștean, urzici, ștevie, lobodă , leurdă, salată verde, rucola, untișor cât mai proaspete și în toate combinațiile. Nu trebuie neapărat să-ți propui să pierzi kilograme, deși, mâncând astfel, se va întâmpla și acest lucru. Trebuie doar să-ți dorești să te simți mai bine, să te menții în formă, să te simți mai plin de viață și să ai energie.

Eliminarea toxinelor cu ajutorul plantelor verzi are vizibile rezultate pozitive și un tonus mai bun. Starea de oboseală este îndepărtată cât ai clipi după un suc de verdețuri. Vei primi energie, nu te vei mai simți epuizat și imunitatea organismului va crește. Durerile de cap sau de orice fel se vor ameliora și vor dispărea în timp. Aparatul digestiv își va îmbunătăți activitatea și sângele va fi purificat. Când vine vorba de aceste plante nici măcar nu trebuie să te mai obosești să calculezi caloriile. Le poți consuma proaspete, fierte, pasate sau blenduite, în preparate pline de savoare, iar ele își vor îndeplini misiunea.

Cum ne menținem sănătoși cu ajutorul plantelor verzi

Circulația sângelui și memoria se îmbunătățesc, colesterolul se reglează, vederea este mai limpede, flora intestinală se echilibrează. Dispare senzația de greutate, somnul este mai odihnitor, funcția hepatică este mai bună. Antioxidanții, fibrele și fitonutrienții din compoziția plantelor verzi aduc armonie în stilul alimentar. Iar efectul lor terapeutic poate fi combinat cu plăcerea de a mânca, din ele rezultând meniuri delicioase și apetisante. O plantă care stimulează pofta de mâncare este obligeana, numită și trestia mirositoare, bună pentru stimularea apetitului și indicată pentru renunțarea la fumat. Despre obligeană, astăzi, mai multe…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Obligeana (Acorus calamus) este o plantă erbacee, perenă, cu rizom cărnos și gros, ce emană un miros plăcut. Tulpina sa poate crește până la 1,5 metri. Are o singură frunză per tulpină, în formă de spadă, ce crește între 50 și 80 de centimetri înălțime. Florile, grupate în inflorescențe, au culoare galben-verde și formă de spic cărnos. Obligeana este o plantă acvatică, apare din mâlul apelor. O putem vedea crescând lângă bălți, lacuri, ape lin curgătoare, în șanțuri umede sau mocirle.

În scop terapeutic se folosesc rizomii cu rădăcini. Aceștia se recoltează începând cu al doilea an de dezvoltare, fie toamna, fie primăvara. Rizomii au un gust amar, puternic aromat și sunt bogați în substanțe biochimice ce generează reacții benefice în organism. Rizomii conțin vitaminele B1 și C și săruri minerale de calciu, fosfor, sulf. Alte substanțe bune: uleiuri volatile (pinen, calamol, camfor, cineol, eugenol, limonen), acizi organici (ascorbic, palmitic), tanin, oleorezine, saponine, derivați fenolici, glicozide amare. Acești compuși conferă plantei efecte stomahice, tonic-aperitive, astringente, analgezice, calmante, diuretice, bactericide. Planta combate și ameliorează febra provocând transpirație. Are proprietăți antitabagice, ajutându-i considerabil pe cei ce vor să renunțe la fumat. Extern este un bun insecticid și aromatizant.

Obligeana – Afecțiuni în care are efecte pozitive

Obligeana este planta care stimulează secreția gastrică și mărește pofta de mâncare. Ea poate fi întrebuințată și în caz de flatulență (balonare) deoarece, prin proprietățile sale carminative, ușurează eliminarea gazelor. În gastrita hipoacidă, ulcer gastric și duodenal, enterocolită, indigestie, colici abdominale, diaree, dizenterie, balonări abdominale, greață, vomă, pancreatită, hemoroizi, preparatele pe bază de obligeană constituie terapia indicată. De asemenea, este întrebuințată pentru tulburări nervoase (insomnie, nevroză, neurastenie, stări depresive, anxietate, isterie, ipohondrie, îmbunătățirea memoriei). Pentru problemele respiratorii și pulmonare (bronșite, răceli, gripe, răgușeală) ceaiul de obligeană este o soluție ameliorativă optimă.

  • Infuzie de obligeană: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 lingură de rizom uscat și măcinat. Se lasă 10 minute și se bea în trei reprize de-a lungul zilei. Dacă doriți să îl reîncălziți, puteți pune vasul la bain-marie.
  • Decoct de obligeană: Se fierbe 1 lingură de rizom uscat și mărunțit în 200 ml de apă rece până dă în clocot. Se strecoară și se iau 3-4 linguri pe zi înainte de masă.

Putem prepara ceaiul și prin macerarea plantei, lăsând peste noapte o lingură de rădăcină într-o ceașcă plină cu apă rece. A doua zi se încălzește ușor și se ia câte o înghițitură înainte și după prânz. Rădăcina de obligeană are efecte fortifiante asupra organelor digestive. În plus, ajută în dereglări glandulare, reumatism, nefrite, gută, artrită. Este indicată pentru curățarea stomacului de secreții abundente și pentru vindecarea rănilor organelor interne. Ea ajută organismul cu metabolism scăzut, hipotonie intestinală, hidropizie (acumulare de apă în cavitățile naturale ale corpului sau în țesuturi), cloroză (o formă de anemie).

Cum renunțăm la fumat cu obligeană?

Experiențele au demonstrat că fragmentele de rădăcină uscată de obligeană, mestecate precum o gumă, îi ajută pe fumători să se dezobișnuiască de acest viciu și, cu puțină voință, îi poate determina să renunțe. Obligeana este recomandată și în caz de circulație periferică insuficientă. Ea purifică și detoxifică sângele. Utilizată extern, în băi locale, are efecte în degerături, scorbut, calviție, răni. Extractele sale sunt întrebuințate în parfumerie, cosmetică, alimentație (este aromatizant alimentar). Se folosește și ca insecticid.

  • Tinctură de obligeană: Se pun 20 de grame de rizomi uscați și mărunțiți în 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Se lasă 10 zile la temperatura camerei, la macerat, și se agită zilnic. Se strecoară și se depozitează în recipiente închise la culoare, care se închid etanș. Se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi. Stimularea pofta de mâncare și calmează durerile abdominale.

Origine și utilizări tradiționale

Obligeana provine din India, sud-estul Asiei, unde era utilizată ca medicament, din cele mai îndepărtate timpuri. Ea a fost adusă în Europa de Est în secolul al XIII-lea de către turci și tătari, care o utilizau pentru dezinfectarea și purificarea apei de băut. La noi în țară este întâlnită cu precădere în flora spontană din Crișana, Banat și Bucovina. Este cultivată și ca plantă ornamentală, în grădini și parcuri.

Datorită mirosului său plăcut se folosea ca apetisant. În medicina tradițională europeană, era folosită ca remediu în afecțiuni gastrice și în răceală. Pentru răgușeală se făceau gargare cu extract hidroalcoolic. Extern, ea intra în compoziția preparatelor pentru combaterea căderii părului. Gospodinele foloseau rizomii uscați ca repelent în orez, făină sau mălai, ei prevenind apariția unor insecte caracteristice. În patiserie și industria băuturilor alcoolice este folosită și astăzi pulberea din rizomi de obligeană.

Te invit să citești și Ceaiuri care stimulează pofta de mâncare.
Mai multe despre plante poți afla accesând rubrica Sănătate.

Mihaela Mușetescu