Plante medicinale – MIELĂREAUA

0
578

mielăreaua

Mielăreaua – Prezentarea plantei, proprietăți și acțiuni specifice. Preparate din mielărea. Rețetă de chai. Note, recomandări, însemnări – Cum ne îngrijim pielea.

Note de primăvară…

„Oricine are abilitatea de a vedea frumusețea nu va îmbătrâni niciodată”, spunea Franz Kafka. A fi frumos fizic presupune lipsă de stres, odihnă, implicare în proiecte, o abordare calmă a situațiilor, o doză de seninătate și o viziune ușor detașată asupra vieții. A arăta bine presupune odihnă și un ritual foarte strict de demachiere, curățare și tonifiere a tenului. A fi frumos presupune să ai încredere în tine, să îți placă ceea ce faci, să știi să visezi cu ochii deschiși, să fii bun, să iubești, să te dăruiești.

Frumusețea este armonia contrariilor (Heraclit)

Frumusețea interioară se reflectă pe chipul tău, dar pentru a fi frumos la exterior nu ajunge doar să fii bun, fericit sau calm, trebuie să ai grijă mai ales de pielea ta. Apropo de frumusețe și îmbătrânire, o vitamină care se găsește în piele în mod natural este vitamina C. Cantitatea și elasticitatea acesteia scade o dată cu înaintarea în vârstă, din cauza poluării și a expunerii prelungite la soare. Putem să luăm necesarul de vitamina C din alimentație sau folosind, direct pe piele, produse cosmetice care o conțin.

Eczemele, rănile și arsurile se vindecă mai repede dacă în corp există o doză optimă de vitamina C și săruri minerale. Această vitamină previne uscarea pielii, ajută sinteza de colagen, îmbunătățește circulația sanguină și hidratează corespunzător pielea. Te poți bucura de beneficiile ei mâncând ardei roșii, broccoli, conopidă, coacăze, căpșuni, kiwi, portocale, lămâi, ananas. Include-le pe acestea și multe altele în alimentația zilnică și vei avea o piele luminoasă, bine hidratată, cu aspect frumos, natural, sănătos. O plantă de echilibru, cu dublă acțiune, în funcție de nevoia pentru care este folosită, este mielăreaua (agnus=miel).

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Mielăreaua (Vitex agnus castus) este un arbust cu flori violet, cu parfum plăcut, cultivat și ca plantă de decor. Are înălțimea de la 1 la 4 metri și frunze digitale. În remediile naturiste se folosesc fructele și frunzele. Fructele acestui arbust au un conținut chimic bogat în glicozide, flavonoide, alcaloizi, uleiuri volatile și acizi grași esențiali. Aceste substanțe determină diverse acțiuni biologice cum sunt cele antispasmodice, echilibrante ale sistemului vaso-simpatic, sedative generale, stimulative genitale sau sedative genitale.

Mielăreaua – Afecțiunile în care este eficientă

Mielăreaua reduce simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, ale menopauzei, endometriozei. Ea stimulează secreția de progesteron și reduce secreția de prolactină. Mai mult, induce o stare de bine și calmează sistemul nervos. Este un bun tonic al ficatului și și al sistemului digestiv, este antibacterian, diuretic, afrodisiac.

Frunzele de mielărea sunt recomandate de terapeuți în caz de palpitații, amețeli, dureri în plexul solar, insomnii, spasme intestinale, eritem genital. Fructele se utilizează pentru sindrom premenstrual și retenție de apă asociată acestui sindrom. Ele stimulează lactația în primele 10 zile după naștere, reduc infertilitatea, sunt indicate în dismenoree și amenoree. De asemenea, echilibrează organismul căruia i s-au administrat anticoncepționale pe un termen mai lung. Mielăreaua este un tonic al glandelor endocrine și este folosită pentru normalizarea aparatului reproducător, fără să aibă efect asupra libido-ului. Este planta ideală pentru normalizarea și reglarea producției de hormoni, având un efect în sens dublu – fie stimulează, fie reprimă activitatea sexuală, după caz și necesitate.

Preparate din mielărea

Mielăreaua poate fi consumată în componența unor vinuri terapeutice, tincturi medicinale, lichioruri sau capsule. Nu este recomandată sub formă de ceai din cauza gustului său picant (mai ales fructele), totuși, dacă planta e pe gustul tău, nimeni nu te împiedică (după o consultație cu un fitoterapeut) să îți prepari o infuzie de mielărea. Aceasta se face dintr-o linguriță de frunze la 250 ml de apă clocotită, infuzate 10-15 minute. Această plantă este un excelent remediu pentru calmarea simptomelor asociate cu criza vârstei de mijloc, a angoaselor asociate cu trecerea peste 40 de ani. Ea are efect stimulant asupra hipofizei, aducând echilibrul hormonal.

O rețetă de chai pentru longevitate include mielăreaua. Chai-ul este o formă de ceai foarte intens și aromat cu origini în India, Tibet, Nepal.

Chai pentru longevitate:
 • 6 felii de rădăcină de ghimbir (se răzuiesc)
 • 5 linguri de frunze de ceai negru
 • 1 baton de scorțișoară
 • 1 lingură de fo-ti tocat (troscot chinezesc)
 • 1 lingură rădăcină de ginseng tocat
 • 1 lingură rădăcină de lemn-dulce tocat
 • 2 linguri cardamom pisat
 • 1-2 lingurițe mielărea
 • 4 cuișoare
 • 6 căni cu apă
 • miere
 • spumă de lapte
 • nucșoară sau scorțișoară

Încălziți plantele timp de 10-15 minute fără să fierbeți. Strecurați și adaugați miere. Puneți apoi spuma de lapte peste care se presară nucșoară sau scorțișoară.

O petală de istorie…

Numită agnus castus de către romani, ceea ce înseamnă fructul castității, mielăreaua a fost utilizată încă din vechime pentru răni, ipohondrie, în probleme abdominale sau în hidropizie și hidropizie hepatică. Planta a fost utilizată în Grecia antică și la romani pentru diminuarea dorinței sexuale. Cercetările ulterioare, derulate de botanistul Cazin, au infirmat ceea ce se spunea despre plantă, subliniind că, din contră, aceasta stimulează apetitul sexual. Totuși, obiceiurile din vechime arată un festival al fertilității, închinat zeiței Demetra, la care au participat femei împodobite cu flori de vitex agnus castus. Pe paturi ele au aranjat frunze ale aceleiași plante pentru a-și păstra castitatea.

Demult sau acum, femeia sau bărbatul sunt într-o continuă evoluție morală, spirituală, socială, sentimentală. „Frumusețea este darul lui Dumnezeu” (Aristotel), după cum viața, cu toate câte sunt, este un miracol. Prin grija și respectul pentru această viață îi arăți lui Dumnezeu prețuire pentru ceea ce el, cu dragoste, ți-a oferit. Frumusețea este eternitatea acestui Univers, este infinitul în forma sa sensibilă, în imaginea lui pură, castă.

Te invit să citești și Plante medicinale – Măceșul.

Mihaela Mușetescu