Plante medicinale – MĂSLINUL

maslin

Note de primăvară…

Să faci ceea ce se cuvine, să te porți astfel încât ceilalți să te placă sau cum se așteaptă ei să te comporți mi se pare un efort care nu merită osteneala. Pentru tine ca om și pentru a fi tu bine este cel mai indicat să fii natural, să te porți cum îți este ție confortabil, să fii tu însuți. să faci ceea ce-ți place, când alegi tu să faci și în modul preferat de tine. Nu ești obligat să accepți totul, să stai în relații (de prietenie, de muncă, de iubire etc.) care nu-ți fac bine, să ierți totul prin acceptare, să oferi sentimentele tale unor oameni care nu le apreciază. Cugetarea lui Marc Aureliu pătrunde către noi de dincolo de timp – „Dați-mi liniștea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba și înțelepciunea de a le putea distinge unele de altele” – și este astăzi, mai mult ca oricând, atât de mulată pe actualitate. De ce să te întâlnești cu un prieten care te împovărează zilnic cu nereușita sa, cu problemele sale, cu poticnirile sale? Când vezi că tu cauți să răspunzi la frământările lui, să-l sfătuiești într-un fel sau altul, iar el persistă în eroare, ba mai mult îți transmite și ție apăsarea lui sufletească, pleacă o vreme de lângă el, cel puțin până își clarifică el sentimentele. Nu are sens să porți și grija altuia, la propriu sau la figurat. Ai curajul ca, la un moment dat, dintr-o relație toxică să tragi linie și să ieși, să iei distanță. Sunt trăiri pe care le înțelegem, le tolerăm, le găsim răspunsul și putem ajuta. Altele nu ne privesc, pur și simplu, aparțin altora și sunt doar pentru ei. De multe ori, căutând altundeva răspunsul în permanență, ei uită să mai sondeze în ei înșiși, să mai caute în interior soluția, care poate fi mult mai bună decât orice sfat venit din exterior. Folosește-ți energia, în aceste cazuri, să-i atragi atenția că răspunsul este în ei, puterea tot acolo, tu ești lângă ei să-i susții în orice decizie ar lua. Dar nu poți lua decizii în locul lor, deci nu te implica în discuții fără finalitate, schimbă subiectul cât de subtil sau vădit poți. Pentru a fi tu bine, fă ceea ce-ți face ție bine, nu-ți pierde apetitul pentru orice fleac, trăiește plenar, savurează viața și bucură-te de ce îți oferă, din abundență, natura. O plantă medicinală și alimentară, prețuită pentru beneficiile sale de necontestat și pentru utilizările multiple ce i se pot da, este măslinul, despre care îți propun să aflăm astăzi mai multe. Măslinul, deci…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Măslinul (Olea europaea) este un arbore cu frunze verde-deschis pe partea superioară și alb-argintii pe partea inferioară. Face fructe verzi sau negre, care nu pot fi consumate în stare proaspătă pentru că sunt amare, din cauza glicozidelor pe care le conțin. Pentru a fi consumate, fructele se pun la marinat în oțet sau în ulei. În scopuri medicinale se folosesc frunzele, scoarța, fructele, sâmburii. Măslinele conțin ulei gras, caroten, compuși lignanici, săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru), vitaminele B, C, E, F. Frunzele de măslin sunt bogate în rășini și ulei volatil, în flavonozide și glicozide, în fitosteroli și alcaloizi.
Măslinele au proprietăți vaso-dilatatoare, ce ajută circulația periferică, fără a avea efect cardio-depresor, ajută în diabet, sunt nutritive, remineralizante, antinevralgice, febrifuge, laxative, emoliente etc. Uleiul de măsline are proprietăți extraordinare, fiind considerat una dintre cele mai bune grăsimi, datorită rapidității cu care se asimilează și a beneficiilor pe care le creează în organism. Consumat cu regularitate, el protejează arterele și ajută la producerea de colesterol bun, reglând metabolismul lipidelor.

Uleiul are multiple utilizări, atât medicinale cât și alimentare și cosmetice. Măslinul combate o gamă largă de boli și tulburări, fiind extrem, de eficace în anemie, diabet, litiază biliară, ulcer gastric și duodenal, colite, colecistite, hipertensiune și hipotensiune arterială, arsuri stomacale, calculoză biliară. Mai mult, uleiul de măsline este folosit în caz de dureri de dinți, febră, gripă, obezitate. Este plin de vitamine, este o valoroasă sursă de săruri minerale. Atunci când este aplicat pe corp, uleiul acționează ca stimulent sănătos pentru activitatea mușchilor și rigiditatea articulațiilor.

Cel mai simplu macerat pentru uz extern se poate prepara din o căpățână de usturoi la 200 ml de ulei de măsline, lăsat timp de 3 zile, după care se aplică frecționând locul dureros. Un masaj de 10 zile pe pielea capului cu ulei de măsline virgin, aplicat la rădăcina părului și acoperit peste noapte, previne căderea părului.

Frunzele de măslin au acțiune terapeutică antiaritmică, antihipertensivă, antioxidantă, febrifugă, tonică-amară, diuretică și depurativă.

  • Decoct de frunze de măslin: Se fierbe 1 litru de apă cu 30-80 g frunze timp de 10 minute. Se beau 3 căni pe zi înainte de masă, în special pentru reglarea tensiunii arteriale. Alternativ, este indicată și consumarea unei infuzii de flori de păducel. Acest decoct este bun și în reglarea respirației, precum și în diminuarea peristaltismului intestinal.

Tradiție și istorie…

„Fructele pisate cu sâmburi, amestecate cu seu de oaie și mămăligă caldă, se puneau pe gâtul copiilor cu gâlci. Frunzele și sâmburii arși în foc și pisați, amestecați cu rachiu, se foloseau contra durerilor de măsele. Contra tricofiției se punea o măslină în spuză, se desfăcea, se scotea sâmburele și se aplica pe leziune. Scrumul din sâmburi se lua cu apă fiartă în tratamentul diareei, iar decoctul din sâmburi pisați amestecat cu siminoc se folosea în tratamentul diabetului. Cu uleiul de măsline se făceau unguente și leacuri cu uz intern.” (Gheorghe Grigore)

Măslinul face parte din genul olea, care include în jur de 20 de specii, ce pot fi întâlnite în zonele limitrofe Mării Mediterane, în Africa, Asia, Australia. Plinius a descris în tratatele sale o varietate de măslin, Licinian, al cărui ulei era cel mai bine apreciat în Roma antică. În Italia există un măslin despre care se crede că datează din primii ani ai Imperiului Roman, dar această opinie nu este susținută de argumente științifice de specialitate. Cât privește calitatea uleiului, din varietățile de măslin cultivate în Italia se obține un ulei de calitate superioară celui provenit de la măslinii cultivați în Spania (care este mai amar). Măslinele produse în Spania, ca și cele din Grecia sunt destinate în special consumului.
Măslinul este una dintre primele plante de pe Pământ, de el sunt legate nenumărate legende, una dintre ele fiind legată de potop, când porumbelul ce avea în cioc o ramură de măslin vestea retragerea apelor. Vechiul Testament ne prezintă acest copac valoros ale cărui „fructe sunt carne, iar frunzele sunt leac”. În grădina Ghetsimani, situată la poalele Muntelui Măslinilor, mântuitorul Iisus Hristos își găsea liniștea în rugăciune.

Mihaela Mușetescu