Plante medicinale – LEURDA – Leacul mileniului III

0
1632

leurda

Leurda – Planta mileniului III grație calităților sale terapeutice de necontestat. Prezentarea plantei, proprietăți, acțiuni specifice. Preparate din leurdă – Salate, vin terapeutic, tinctură – Leurda în istorie. Note, însemnări, recomandări – Faptele sunt gânduri concretizate.

Note de primăvară…

Faptele sunt o continuare a ideilor. Un gând care rămâne la nivelul mentalului, fără a fi pus în practică, nu ne ajută decât la schimbarea dispoziției de moment. Pentru a beneficia de roadele gândului nostru bun trebuie să trecem la fapte. De-abia când îl transformăm în realitate putem spune că am văzut idei sau am trăit idei. Iar trăirile pe care le avem atunci când gândurile și dorințele noastre se împlinesc, ne aduc satisfacții și emoții care ne desăvârșesc pe noi, ca oameni.

Faptele sunt gânduri concretizate

A avea de gând să faci o cură de detoxifiere și a nu acționa în direcția aceasta îți oferă mulțumire o clipă sau cel mult o zi. Apoi, ar trebui să faci ceva în acest sens dacă vrei să te bucuri cu adevărat. Când mâine devine azi și tu tot nu ai început, apar deja gândurile în dezavantajul tău. A conștientiza binefacerile incontestabile ale plantelor în viața noastră, calitățile lor extraordinare și proprietățile lor curative și preventive fără să începi să le introduci în meniul tău alimentar se cheamă doar că ești informat în domeniul botanicii.

Însă, în momentul în care alegi să trăiești mai bine cu ajutorul plantelor, când decizi să le consumi, să le introduci treptat în viața ta, de-abia atunci poți spune că ai trecut la fapte. Că îți vrei binele și lupți pentru tine. Atunci înțelegi importanța lor în prevenirea maladiilor și în declanșarea în organism a unor mecanisme de autoapărare. O viață simplă, în concordanță cu natura, te ajută întotdeauna să iei și cele mai înțelepte decizii. Planta de astăzi, atât de unică și specială în felul ei, care îți poate fi sprijin în această primăvară, este leurda.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Leurda (Allium ursinum), denumită și „usturoiul ursului”, „ai de pădure”, „ai sălbatic”, este o plantă erbacee cu miros puternic de usturoi (ai = usturoi). Frunzele sale lanceolate și lucioase, asemănătoare cu cele de mărgăritar, se ivesc dintr-un bulb lunguieț, cu membrane transparente, asemănătoare celor ale cepei. Leurda are o tulpină netedă, ce poate atinge înălțimea de 30 cm, colorată în verde deschis. Face flori albe și semințe negre. Este întâlnită în păduri sau pe câmpii cu sol umed.

În scop medicinal se folosesc frunzele și bulbii, iar frunzele trebuie recoltate înainte de înflorire. Planta are un conținut bogat de substanțe active printre care uleiul volatil, complexul de vitamine B, proteine, glucide, acid ascorbic, tanin, carotenoide, celuloză. Principiile active prezente în leurdă au rol benefic în tulburări cardiace, boli de stomac, boli ale intestinelor, ateroscleroză, maladii pulmonare, răni, eczeme, reumatism.

Persoanele cu disfuncții stomacale pot prepara un amestec din frunze și bulbi de leurdă peste care se toarnă lapte cald. Se lasă amestecul la macerat 2-3 ore, după care se poate consuma cu înghițituri mici. Tinctura de leurdă ajuta la regenerarea memoriei, previne ateroscleroza și este extrem de eficace și în alte tulburări și indispoziții.

Tinctură de leurdă:

Frunzele și bulbii se toacă mărunt, se pun într-un recipient și se adaugă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat la soare pentru 14 zile. După ce s-a scurs perioada de macerare, se filtrează frunzele. Lichidul se toarnă în sticluțe închise la culoare și se depozitează la rece și întuneric. Se consumă câte 10-20 de picături pe zi pe un cub de zahăr sau diluate în apă.

Leurda conține și componente minerale, magneziu, fier, germaniu, seleniu, care îi conferă acesteia proprietăți antitumorale, antianemice și antifebrile. Frunzele sale proaspete se pot folosi în alimentație sub formă de salată, asezonată cu maioneză sau smântână, condimente, piureuri sau alte bucate care se potrivesc spre a fi consumate cu usturoi. Ele pot fi mâncate și marinate, pot fi adăugate în supă, chiftele și alte mâncăruri sau pot fi pregătite împreună cu urzica. Bulbii de leurdă au proprietăți similare, ba chiar mai puternice decât ale usturoiului.

Salată de leurdă:

Din 10 frunze de leurdă amestecate cu 1 mână de frunze de urzică, ceapă, mărar, pătrunjel, ulei de măsline și zeamă de lămâie se poate prepara o salată sănătoasă, care se poate consuma de 2 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Din leurdă se poate prepara și ulei alimentar ce se poate utiliza la salate, transformându-se într-un excelent remediu natural. Acesta se prepară din frunze de leurdă, stropite cu puțin alcool alimentar, macerate 2-3 săptămâni în ulei de măsline.

Leurda purifică sângele, eliminând toxinele din organism, de aceea este indicată în curele de primăvară. De asemenea, leurda are efect favorabil în bolile cronice de piele, în afecțiunile stomacale, fiind recomandată în balonări și colici, în diaree și constipație cauzată de intestine leneșe și spasme interne. În caz de dizenterie și colici abdominale se utilizează bulbul preparat în felul următor.

Rețetă cu bulbi de leurdă și frunze:

Se pisează bine bulbul și frunzele plantei. Se ia 1 lingură de piure astfel obținut și se toarnă peste el apă fiartă și răcită. Se consumă câte 50-100 ml de 3 ori pe zi, cu 1 jumătate de oră înainte de mesele principale.

Tinctura de leurdă are efecte bune în insomnie, vertij, senzație de apăsare la cap, angoase, depresie. Frunzele proaspete curăță rinichii și vezica urinară și au proprietăți vermifuge. Datorită calităților sale fluidifiante, leurda este un bun remediu în disfuncțiile cardiace. Proprietățile sale expectorante, antiseptice și bronhodilatatoare favorizează ameliorarea sau chiar vindecarea afecțiunilor aparatului digestiv. Vinul terapeutic din leurdă este un preparat recomandat persoanelor cu secreții pulmonare abundente, care întâmpină greutăți la respirație, în tuberculoza pulmonară sau și hidropizie.

Vin terapeutic din leurdă:

Ai nevoie de 1 pumn de frunze de leurdă și 1/4 vin alb. Se taie mărunt frunzele și se fierb în vin alb câteva clocote. Se strecoară, se îndulcește cu miere și se consumă peste zi, înghițitură cu înghițitură.

Atenție! Consumată în exces (mai mult de 15-20 de frunze pe zi), leurda poate avea efecte secundare ca insomnia, durerile de cap. alergie, dereglarea activității cardiace. Persoanele cu ulcer,  procese inflamatorii ale tractului digestiv, colecistite, epilepsie, hepatită, pancreatită trebuie să fie atente când consumă această plantă și să ceară sfatul medicului curant. De asemenea, mamele care hrănesc copiii la sân este mai bine să nu consume leurdă pe perioada alăptării.

Leurda – Istorie și tradiții…

În Europa și în România, leurda crește numai în stare sălbatică, nu poate fi aclimatizată și crescută în grădini. În America sau Canada crește o rudă a leurdei, cu proprietăți asemănătoare, numită Allium tricocum. Acum 2000 de ani, Dioscoride recomanda leurda în curele de primăvară pentru beneficiile extraordinare în purificarea sângelui, în ameliorarea problemelor digestive și pulmonare. Și mai departe în istorie, găsim menționată folosirea leurdei de către celți, în scopuri medicinale și în ritualurile lor. Dacii o numeau „aibuta” și o foloseau pentru vindecare, privind-o ca pe o „comoară vegetală”.

Cercetări recente au afirmat și demonstrat că extractul de leurdă are efect anticoagulant ce previne accidentul vascular cerebral și cardiac. Aceste virtuți terapeutice fac din leurdă „planta mileniului III”. Este, așadar, un remediu de netăgăduit în numeroase afecțiuni și tulburări cu care organismul se poate confrunta.

Te invit să citești și Plante medicinale – Urzica sau
Plante medicinale – Valeriana.

Mihaela Mușetescu