Plante medicinale – ISOP

0
1287

isopul

Isopul – Este considerat plantă sfântă – Proprietăți, compoziție și acțiuni – Preparate din isop – Eficient în afecțiuni respiratorii, boli digestive, tulburări cardiace – Utilizări tradiționale

Note de primăvară…

Vremea este caldă, poate prea caldă, așadar plimbările pe lângă lacuri și râuri sunt mai mult decât binevenite. Atât pentru mișcare, cât și pentru a ne relaxa puțin într-un loc plin de prospețime. Și, cum fiecare oraș are cel puțin un parc cu lacul aferent, iar week-end-ul este aproape, te invit la o plimbare cu barca sau hidrobicicleta, activități care te vor solicita puțin, ceea ce este bine. Lasă deoparte tehnologia, peisajele frumoase postate pe diverse rețele de împrietenire și taifas și mergi și construiește-ți singur propriile imagini, amintirile tale de mai târziu. Bucură-te de spectacolul minunat al naturii, de forfota părinților și a copiilor, de soarele generos.

Profită de vremea caldă pentru a face ce-ți place!

La un moment dat, văzusem o invitație, pe un grup dedicat plantelor medicinale, la o drumeție în pădure pentru recunoașterea acestora, nu pentru a le rupe, ci doar pentru a le identifica. Mi-a plăcut ideea, dacă stăteam în zonă, aderam și eu. Ce poate fi mai frumos decât dimineața în pădurea înviorantă, mirosind a natură crudă, proaspătă, verde! Stau uneori și mă gândesc la afirmația lui Camil Petrescu, „atenția sporește durerea de dinți” și îmi pun fireasca întrebare dacă nu se vorbește prea mult uneori despre mișcare și beneficiile ei. Cu siguranță vă amintiți copilăria, vârsta când te mișcai firesc, fără analiză, studiu, conștientizare, nimeni nu-ți spunea că trebuie, că e necesar, doar urmai legea firii. Pe când acum… presa repetă, familia insistă, prietenii te sfătuiesc, cunoștințele remarcă malițios, colegii își dau coate.

O soluție pentru sănătate – nu mânca tot din farfurie!

Slăbește, parcă spun toți, construiește-ți o imagine, apropie-te de ideal, de măsurile standard, fii în tendințe! Într-adevăr, poate că prea multă insistență și atenție, produc, uneori efect contrar. Se vorbește atât de mult, dar, cu toate acestea nici nu se acceptă, nici nu se aplică pe cât de extinsă este abordarea acestui subiect. Dacă fiecare ar renunța să se supraalimenteze ori de câte ori aude discuția despre nutriția echilibrată, cu toții am fi în limite normale.

Ideea este „să uiți” din când în când să mănânci chiar tot din farfurie (că și așa se tinde spre porții duble) și să nu exagerezi cu atenția către procesul în sine de pierdere în greutate. A te comporta natural, cu dezinvoltură, fără să te frămânți prea tare, cam despre asta-i vorba. Metoda nepăsării este infructuoasă, iar cea a atenției amplificate peste măsură, asemenea. Echilibrul și cumpătarea sunt dezirabile, acesta este drumul, însă trebuie găsit!
Planta de astăzi, isopul, este de ajutor în multe afecțiuni, în bucătărie și aromaterapie. L-ai simțit, desigur, în parfumuri orientale și, că tot am adus vorba de Orient, a fi zen este o soluție la subiectul abordat mai sus.
Despre isop, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Isopul – Prezentare generală

Isopul (Hyssopus officinalis) este un subarbust cu bază lemnoasă și parte aeriană erbacee, ce are tulpini între 30-80 cm, patrunghiulare. Are frunze lucioase, dispuse opus, înguste și lunguiețe între 3-4 cm. Face flori mici, grupate în inflorescențe, plăcut colorate în albastru-violaceu, uneori în alb sau nuanțe de roz. Înflorește între iulie și septembrie și este răspândită în Spania, Olanda, Franța, italia, Ungaria, fiind o plantă rezistentă la ger.

Compoziția chimică a plantei și acțiunile specifice

Ca remediu naturist, se utilizează partea aeriană nelignificată, cu frunze și flori. Conține substanțe biochimice necesare organismului, eficace în diverse tulburări, precum glicozidele flavonice, taninuri, gumi-rezine, saponine, compuși sterolici, substanțe amare, proteine, glucide, lipide, ulei volatil, acizi organici, săruri minerale (calciu, potasiu, fier, sodiu, mangan, cupru, zinc etc.). Acești compuși au un rol bine definit și exercită acțiuni tonice, aperitive, stomahice, carminative, antiseptice, expectorante, bronhodilatatoare, emenagoge, sedative, hipotensive, depurative, antireumatice, antiinflamatoare.

Proprietăți și preparate din isop bune pentru aparatul digestiv

Proprietățile sale aperitive, tonice, carminative, stomahice, diuretice, antispasmodice asupra musculaturii netede și vermifuge accelerează ameliorarea unor maladii ale aparatului digestiv, cum sunt dispepsia, colicile, balonările, infecțiile intestinale, paraziții, dischinezia biliară, afecțiunile hepatice. Isopul stimulează pofta de mâncare și combate anemia. În cazul acestor afecțiuni se recomandă administrarea unei tincturi din isop și mentă.

  • Tinctură de isop și mentă: Se folosesc 10 g herba de isop și 10 g frunze de mentă. Se macerează timp de trei săptămâni în alcool de 200 de grame. Se iau câte 10-20 de picături după mesele principale.
Isopul – plantă pentru afecțiunile căilor respiratorii

Calitățile expectorante, bronhodilatatoare, antiseptice pulmoar, pectorale, expectorante, sudorifice, fluidizante ale isopului sunt eficiente în multe afecțiuni ale căilor respiratorii, precum gripa, laringita, faringita, bronșita. Planta ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și ușurează expectorația. Puteți prepara în cazul acestor afecțiuni o infuzie simplă și ușor de făcut sau un sirop cu gust plăcut. Puteți administra infuzia într-o cură de 2-3 săptămâni pentru un efect mai accentuat. De asemenea, puteți folosi infuzia pentru gargare și inhalații.

  • Infuzie de isop: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1-2 lingurițe de plantă uscată. Se acoperă, se lasă 5 minute, se strecoară și, eventual, se îndulcește. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Sirop de isop: Se folosesc 100 de grame de plantă uscată și mărunțită la un litru de apă clocotită. Se infuzează 15-25 de minute, se filtrează, apoi se adaugă 1,5-1,6 kg de miere de albine. Se lasă la foc lent până aproape de clocot, așteptând să capete consistența unui sirop. Se depozitează în recipiente închise ermetic și se îngurgitează 4-6 linguri pe zi.
Alte însușiri terapeutice

Isopul reduce hipertensiunea arterială ,scade fragilitatea capilarelor, este folosit împotriva disfuncțiilor renale și a celor genitale, precum insuficiența renală, dismenoreea, amenoreea. Efectele sale vulnerare, antireumatice, antiseptice extern, astringente, antiinflamatoare și cicatrizante îl recomandă în afecțiuni ca diabetul zaharat, gută, reumatism, precum și în cele cutanate și dermatologice (entorse, răni superficiale, plăgi, echimoze, arsuri cutanate, contuzii, ulcere varicoase). Preparați o infuzie pentru uz extern din 100 de grame de plantă la 1 litru de apă clocotită și aplicați-o pe compresă sau sub formă de băi. Eficientă este și prin fierbere.

  • Decoct pentru uz extern din isop: La 200 ml de apă se pun 2-3 lingurițe de plantă uscată. Se fierb 5 minute, se infuzează alte 10. Se strecoară și se folosește la răni, contuzii, echimoze, cearcăne, ten obosit.

Isopul este un ingredient apreciat în industria parfumurilor și cea a cosmeticelor. Este un bun condiment și aromatizant pentru mâncare (carne, cartofi, salate) sau băutură. Uleiul volatil din plantă are acțiuni antimicrobiene și antivirale. Este o plantă meliferă, ce poate fi întâlnită în parcuri, de-a lungul bordurilor, în ronduri.

Atenție! Contraindicație în doze ridicate în caz de afecțiuni nervoase și epilepsie.

De-a lungul vremii…

Proveniența și locul originilor isopului sau ale cimbrului bun, cum i se mai spune, au fost stabilite în vremuri antice și se situează în Orientul Mijlociu, ținuturile Mării Mediteraneene, Caucaz. David menționa isopul (psalmul 50), crezând în puterea lui tămăduitoare, „spăla-mă-voi cu isop și de toate voi fi curățat”. În Vechiul Testament este considerată plantă sacră și purificatoare. Se utiliza în special pentru virtuțile sale în ameliorarea rapidă a afecțiunilor pielii.

În ebraică, esop sau azop înseamnă „plantă sfântă”, denumirea fiind dată de Hippocrate. Mai târziu, spre Evul Mediu, este cultivată cu precădere în grădinile din incinta mănăstirilor. Era utilă pentru ficat și plămâni, dar și în tratamentele împotriva leprei. Există și un vechi proverb care pleacă de la multiplele utilizări ale plante: „Cel care are atâtea calități câte are isopul știe prea multe.”

Te invit să citești și Plante medicinale – Pirul.

Mihaela Mușetescu