Iarba-mâței sau cătușnica – planta care nu cucerește doar pisica
Din bătrâni se povestește…
… că nu există un dușman mai mare al omului decât propria sa minte (Buddha). Pe aceasta trebuie să ți-o păstrezi limpede pentru ca tu să nu devii torționarul tău. Să ai grijă de ea, să-i oferi imagini frumoase, emoții plăcute, fapte bune. „Măsura exactă a sănătății mentale constă în dispoziția de a găsi ceva bun în toate.” (R.W. Emerson) Un om pricinos sau cu reacții nepotrivite este un om care acționează sub impulsul stresului. De aceea se manifestă astfel și nimic nu îl mulțumește. Este angoasat și nu mai vede frumosul pentru că nu mănâncă ce trebuie, nu doarme cât trebuie și nu face ceea ce-i place.
Se pare că da, starea de bine se află în strânsă legătură cu ceea ce băgăm în gură și cu ordinea din viața noastră. Nu vorbesc de sentimente mai profunde, iubire, credință, fericire, ci strict de programul nostru zilnic de viață care influențează starea generală de bine și confort. Pentru a evita astfel de manifestări orarul tău trebuie să fie echilibrat, să faci exerciții fizice, să ieși în natură și să faci plimbări îndelungate (trebuie să petreci cam 90 de minute afară, la lumină), să te relaxezi înainte de culcare, să consumi ceaiuri calmante din plante, aromaterapie în camera în care dormi (lavandă sau melissa).
Recomandări utile
Cel mai bine este să eviți situațiile stresante, surmenajul fizic și intelectual, alimentația care conține aditivi, coloranți, semipreparate și băuturi carbogazoase, sedentarismul, medicamentele care dau reacții adverse de insomnie și înlocuirea lor cu alte tratamente cu același efect (medicul cunoaște bine tipurile de medicație ce au la bază aceeași substanță activă). De asemenea, seara este sănătos să eviți (dacă nu le-ai exclus deja definitiv) excitantele și stimulentele sistemului nervos cum sunt cafeaua, alcoolul, tutunul, cola, ceaiul verde, ceaiul negru, precum și mesele copioase și îndestulătoare.
Bune ar fi un ceai și o baie caldă cu ulei de lavandă sau un alt ulei esențial. Ceaiul poate fi din iarba-mâței, dacă mai găsiți ceva după ce pisica s-a delectat cu ea, dacă nu pe la magazinele de profil. I se mai spune și cătușnică. Iarba-mâței astăzi, așadar…
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Iarba-mâței (Nepeta cataria) este o plantă perenă, aromată, înrudită cu menta. Poate ajunge până la 1 metru înălțime. Frunzele sunt acoperite cu puf, au formă tringhiulară-ovală și culoarea verde-cenușiu. Are flori colorate în roz sau mov, uneori pot fi și albe. Planta atrage albinele (meliferă), dar este repelent pentru țânțari sau alte insecte datorită mirosului său neplăcut pentru aceștia. Parfumul său de mentă și lămâiță atrage însă pisicile, având asupra lor efectul unui drog, în special prin stimularea simțului olfactiv al acestora. Nu numai pisicuțele de casă sunt cucerite de nepelactona din iarba-mâței, ci și felinele mari. Am văzut într-un filmuleț câțiva tigri răsfățându-se și alintându-se după ce au rupt ușor cu dinții o pungă de hârtie impregnată cu cătușnică.
Substanțe bioactive eficiente pentru organism
Această plantă medicinală crește cultivată sau spontan prin tufișuri, sub garduri vii, fânețe, pe marginea drumurilor sau în locuri ruderale. Părțile utilizate sunt frunzele și inflorescențele. Printre compușii chimici se întâlnesc uleiuri volatile, principii amare, tanin.
Datorită proprietăților sale stomahice, antispasmodice, diaforetice, carminative, sedative, astringente, tonice, iarba-mâței are acțiuni terapeutice benefice în cazuri de anxietate, insomnie, cefalee, isterie, febră, infecții ale căilor respiratorii superioare, tuse convulsivă, flatulență, colici, amenoree, icter. Planta se poate asocia cu Eupatorium perfoliatum (iarba febrei), cu soc, coada-șoricelului sau ardei iute în caz de răceală. Se pot prepara ceaiuri din aceste amestecuri atât pentru problemele aparatului respirator, cât și pentru întărirea sistemului nervos.
Iarba-mâței – Preparate terapeutice
Variație a mentei de grădină, plantă cu efecte calmante și miros puternic, extrem de aromat și pătrunzător, iarba-mâței este răspunsul ideal în situații stresante. Pentru ușurarea digestiei se poate folosi tinctura, câteva picături luate înainte de masă fiind extrem de eficiente. Pentru prepararea unei tincturi medicinale te invit să vezi articolul „Plante medicinale – Trifoi roșu”. Tinctura preparată după cantitățile și modelul celei de la trifoi roșu se folosește astfel: 2-4 ml de 3 ori pe zi. Cătușnica este o plantă amară, prin urmare mai poate fi asociată și cu ovăzul sau cu roinița. Din părțile aeriene se pot prepara infuzii care pot fi băute între mese, de 3 ori pe zi.
- Infuzie de iarba-mâței: Peste 1-2 lingurițe de plantă uscată se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă 10-15 minute să se infuzeze, după care se strecoară. Se prepară ceai proaspăt de fiecare dată.
Atenție! Ingerarea unei cantități în exces poate avea efecte adverse foarte neplăcute, precum diareea și/sau voma.
Plantele sedative sunt utilizate în disfuncții ca nervozitatea, anxietatea și insomnia. Exemple de plante calmante: iarba-mâței, mușețelul, hameiul, lobelia, macul californian. Lavanda, roinița, gura-lupului, sunătoarea, kava, passiflora, călinul, valeriana au efect liniștitor.
Pe urmele înțelepților…
Tratează anxietatea și stresul cu remedii simple, naturale, care funcționează ca un tonic și stimulent pentru sistemul nervos atunci când împrejurările îți cer să fii activ și ca un sedativ pentru un somn odihnitor și liniștitor atunci când ziua s-a sfârșit și este cazul să te relaxezi. „Nu este îndeajuns să ai o minte bună, scopul principal este să o folosești bine” (Rene Descartes). Să începi ușor, ușor să schimbi stilul de viață nociv într-unul bun este cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru a-ți veni în ajutor, pentru a te menține sănătos, pentru a avea energie pentru tot ce îți propui într-o zi în special, în viață în general.
Mihaela Mușetescu